Ochota bojovať so zbraňou v ruke? Voliči PS a Smeru sa vzácne zhodli

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico a Michal Šimečka. Foto: TASR.

Médiá si už tri dni vychutnávajú prieskum o ochote – alebo neochote – Slovákov brániť vlasť so zbraňou v ruke. Ako najodvážnejší patrioti vraj z neho vyšli progresívci. Na opačnom konci sú voliči SNS. Na prieskume je však najzaujímavejšie to, čo ostalo zamlčané. Ak niečo spája voličov PS s voličmi Danka či Fica, tak je to práve táto osudová otázka.

Progresívne médiá urobili zásadnú chybu – dáta čítajú z opačného a menej podstatného konca. Prieskum totiž ukázal jednu zvláštnu vec: vzácnu zhodu medzi progresívcami a suverenistami.

Dnes existuje málo zásadných otázok, na ktoré by voliči progresívcov aj voliči Smeru, Hlasu a SNS odpovedali viac menej zhodne. Ak si pozrieme výsledky prieskumu z mierneho nadhľadu, vidíme, že v tejto téme sú pomery síl veľmi podobné vo všetkých politických táboroch. Rozdiely sú minimálne.

Drvivá väčšina ľudí by bola neochotná bojovať za Slovensko „so zbraňou v ruke“. Liga ochotných je menšinová aj za Smerom (30 percent) a dokonca aj v zázemí PS či Demokratov (34 percent). Napriek tomu, že práve tieto dve strany sa hrajú na vojnových jastrabov…

Ešte zreteľnejšie je to vidieť pri meraní skupiny pevne rozhodnutých, ktorí na položenú otázku o ochote bojovať odpovedali rezolútne: určite áno. Celoslovensky je to približne sedem percent. Rovnako ako medzi voličmi PS a Smeru.

Viac ako 90 percent ľudí by bojovať buď odmietalo, alebo by váhalo. V tomto majú voliči Šimečku aj voliči Fica nezvyčajne vysokú mieru spoločných alebo veľmi podobných postojov.

Namiesto opačných výsledkov alebo aspoň namiesto zlomových rozdielov tu máme konečne tému, ktorá spája aj voličov z opačných koncov ringu.

Pokojne to môžeme vyhlásiť za otázku, v ktorej existuje národná zhoda. Odpovede bez zásadnejších výkyvov pretínajú všetky politické a vekové skupiny.

Mimochodom, podobné výsledky môžeme vidieť aj v prieskume zo susedného Česka. Aj tam sa robil výskum pre CEDMO (Stredoeurópsky pozorovateľ digitálnych médií). A aj tam odpovede ukázali vysoký stupeň názorovej zhody medzi voličmi Babiša a Pavla.

Na tú istú otázku, aká bola položená aj na Slovensku, odpovedalo „určite áno“ 10,5 percenta Čechov.

Celkovo by sa k ochote brániť vlasť (určite áno plus skôr áno) prikláňalo 32,9 percenta Čechov. Je to o sedem percent viac ako na Slovensku. No stále je to veľmi výrazná menšina.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami