Carlson oznámil, že zrejme uskutoční rozhovor so Zelenským. Prezidentov úrad tvrdí niečo iné

Rozhovor Putina s Carlsonom Tucker Carlson. Foto: TASR/AP

Americký novinár Tucker Carlson oznámil, že zrejme zrealizuje rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Politikov hovorca však tvrdí niečo iné. Carlson pred niekoľkými mesiacmi uskutočnil bezprecedentné interview s ruským lídrom Vladimirom Putinom.

„Zdá sa, že máme rozhovor so Zelenským,“ napísal konzervatívny novinár na sociálnej sieti X. „Snažili sme sa o to dva roky,“ doplnil v tejto súvislosti.

Pre Carlsona je podľa jeho slov dôležité, aby Američanom rozhovor priniesol potrebné informácie o konflikte, ktorý „úplne mení postavenie ich krajiny vo svete“.

Nespresnil, kedy a na ktorom mieste by rozhovor s ukrajinským prezidentom mohol spraviť. „Dúfame, že čoskoro,“ dodal v príspevku.

Vraj ide o dobrý nápad

Hovorca prezidentskej kancelárie Serhij Nykyforov však Carlsonove vyjadrenia podľa webu Kyiv Independent poprel. Nykofyrov doplnil, že Carlson by mal „dôslednejšie kontrolovať svoje zdroje v FSB“ [spravodajská služba Ruskej Federácie, pozn.red.].

Kyiv Independent píše, že Nykyforovovo odmietnutie týchto informácií naznačuje, že Carlson pravdepodobne o téme prehovoril príliš skoro.

Známy ukrajinský novinár Ilia Ponomarenko v príspevku na X však povedal, že si myslí, že stretnutie Zelenského s Carlsonom „je dobrý nápad“, pretože „neexistuje žiadna otázka, na ktorú by Ukrajina nemohla dať spravodlivú odpoveď“.

Iní pozorovatelia podľa amerického týždenníka Newsweek vyjadrili obavy, že rozhovor môže byť upravený Carlsonovým tímom tak, „aby verejnosti poskytol nepravdivú reprezentáciu rozhovoru“.

Pár mesiacov po rozhovore s Putinom

Začiatkom februára uskutočnil bývalý moderátor stanice Fox News rozhovor s Vladimirom Putinom. Stal sa tak prvým západným novinárom, ktorý urobil rozhovor s ruským prezidentom od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Carlson už v tom čase vyhlásil, že požiadal o rozhovor aj ukrajinského lídra a posťažoval sa na to, že mainstreamové západné médiá túto prácu robia zle a rozhovor vedú spôsobom, ktorý zosilňuje politikove požiadavky.

Carlson sa stal po rozhovore predmetom ostrej kritiky za to, že šéfovi Kremľa prakticky nepokladal nepríjemné otázky a nevedel adekvátne reagovať na mnohé jeho kontroverzné tvrdenia, napríklad o ruskej histórii.

Sklamanie z rozhovoru vyjadril aj sám Putin. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu RT Putin povedal, že Carlsona považoval za nebezpečného človeka, „pretože som si úprimne myslel, že bude agresívny a bude klásť takzvané ostré otázky. A na to som bol nielen pripravený, ale som to aj chcel, pretože by mi to dalo príležitosť na ostrú vecnú odpoveď… Ale on zvolil inú taktiku“.

Carlson bol v rokoch 2016 až 2023 moderátorom relácie Tucker Carlson Tonight na stanici Fox News, odkiaľ ho vlani v apríli vyhodili bez oficiálneho vysvetlenia.


Ďalšie články
121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

Niektorí prívrženci republikánskeho favorita Donalda Trumpa navrhujú, aby USA obnovili podzemné jadrové testy, odvolávajú sa totiž na obavy z Číny, Ruska, Severnej Kórey či Iránu, ktoré rozvíjajú svoje jadrové programy. Ak sa Trump po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu, Washington „by mal prvýkrát od roku 1992 otestovať spoľahlivosť...
Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Jeden z najväčších omylov, ktoré sa v našej šialenej dobe stali široko zdieľanou dogmatikou, spočíva vo viere, že Progresívne Slovensko je hlavným súperom vlády Roberta Fica. Táto ideologicky radikálna strana je pre stranu Smer v skutočnosti kotvou, ktorá mu zabezpečuje bezpečie dlhodobého a neohrozeného vládnutia. V tábore voličov bývalej...