Rusko na Ukrajincov tlačí pozdĺž celej frontovej línie

Ruské sily intenzívne útočia pozdĺž celej frontovej línie, pričom sa zvlášť snažia zatlačiť ukrajinských obrancov v oblasti okolo Pokrovska na západe Donecka. Podľa sobotnej správy ukrajinského generálneho štábu došlo k zvýšeniu počtu vojenských konfrontácií na 83. Rusi tiež oznámili dobytie ukrajinskej dediny Sokil.

Vojenské cvièenie ruskej armády na východe Ukrajiny Ruskí vojaci na vojenskom cvičení na území Ruskom kontrolovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ilustračná foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci údajne účinne odolávajú a spôsobujú ruským silám významné straty. V smere na Charkov Rusi uskutočnili deväť leteckých útokov a zhodili 13 navádzaných bômb, prišom zasiahli oblasti ako Izbycke, Staryca a Volčansk severne od Charkova. Ukrajinské velenie tvrdí, že situácia je pod kontrolou, informuje ukrajinská agentúra Unian.

Rusi tiež štyrikrát zaútočili na ukrajinské pozície v oblastiach Petropavlivky, Synkivky a Steljmachivky, pričom dva z týchto útokov ešte prebiehajú.

Počas dňa uskutočnili ruské sily 13 útokov na ukrajinské pozície okolo Nevského, Makijivky, Hrekivky, Ternova a Torského, aby prenikli do Lymanskej oblasti. V šiestich prípadoch boli útoky odrazené, ale v siedmich útoky pokračujú.

Najväčším cieľom ruských útokov je však Pokrovsk, ktorý sa nachádza približne 50 kilometrov severozápadne od Donecka. V tejto oblasti sa odohralo najviac ozbrojených konfliktov. Rusi sa pokúsili vytlačiť ukrajinských obrancov z ich pozícií v oblastiach osád ako Jurivka, Novooleksandrivka, Vozdvyženka, a ďalších. Osem z týchto bojov stále prebieha a ruské sily tiež vykonávajú v tejto oblasti letecké útoky.

Podľa Kyjeva útoky v Doneckej oblasti počas uplynulého dňa zabili 11 civilistov. Podľa vojenskej administratívy v oblasti o život prišli piati civilisti v meste Selydove, traja v meste Časiv Jar, jeden v dedine Komar, jeden v meste Toreck a jeden v obci Ukrajinka.

(unian, sita, mm)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok