Rezort pôdohospodárstva nedostane pokutu za nedostatočné vyplatenie priamych platieb

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Zľava Marek Čepko a Richard Takáč. Foto: Jaroslav Novák/TASR

K 30. júnu čerpanie priamych platieb za rok 2023 dosiahlo 96,8 percenta, vyplatených bolo 557,6 milióna eur. Vydaných bolo 53-tisíc rozhodnutí pre 14-tisíc poľnohospodárov. Informoval o tom minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer) s dôvetkom, že sa problém s priamymi platbami podarilo vyriešiť do konca júna.

Pokuty za nevyplatenie priamych platieb mali minulé roky znižujúcu sa tendenciu. Za programové obdobie rokov 2018 a 2019 prekročili pokuty jeden milión eur, za rok 2020 bola pokuta vyše 300-tisíc. Za neskoré vyplatenie platieb za rok 2022 muselo Slovensko uhradiť 79-tisíc eur.

Štátu je účtovaná sankcia za neskoré vyplatenie platieb, pokiaľ celkový počet vyplatených prostriedkov nedosahuje 95 percent. Znamená to, že Slovensko sa tak sankcii vyhne.

Zodpovednosť za nepripravenosť vyplatenia platieb za rok 2023 podľa Takáča nesú minulé vlády. Vtedajších politikov hnutia OĽaNO Igora Matoviča a Eduarda Hegera viní za sklz v príprave novej spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Minister Takáč takisto kritizoval, že poľnohospodári museli dokladovať evidenciu prenajatých pozemkov, na ktoré chceli dostať dotáciu, čo tvorilo pre farmárov administratívnu záťaž. Kritizoval nepripravenosť IT infraštruktúry a takisto príliš veľkú vzorku kontroly priamych platieb.

Na Slovensku sa kontrolovalo sedem percent všetkých platieb, pričom v Česku sa podľa Takáča kontrolovali iba tri percentá platieb, čo je dostatočné.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sa snažila zistiť, ktoré krajiny Európskej únie meškali s vyplatením 95 percent platieb k 30. júnu. Podľa Takáča viacerí opoziční politici v priebehu roku tvrdili, že s vyplatením priamych platieb je v sklze iba Slovensko.

Zamestnanci PPA dostali odpoveď od 16 európskych krajín, pričom ich Francúzsko, Taliansko, Bulharsko a Luxembursko informovalo, že k 30. júnu nevyplatili ani 95 percent platieb. Takáč sa domnieva, že viaceré z jedenástich krajín, ktoré zamestnancom PPA neodpovedali, taktiež dané percento platieb nevyplatili.

Podľa Takáča sa po deviatich rokoch zmení harmonogram vyplácania platieb. „Nebude to tak ako v starom programovacom období, že gro dostali poľnohospodári v decembri,“ povedal minister. Farmári sa majú nastaviť, že platby budú rozložené počas nasledujúceho pol roka a celá platba bude vyplatená k 30. júnu nasledujúceho roka.

V príprave platobnej kampane za rok 2024 postupuje PPA podľa harmonogramu, povedal jej riaditeľ Marek Čepko. „Budeme lepšie komunikovať so žiadateľmi. Cieľom je, aby poľnohospodár v akomkoľvek momente mal informáciu o tom, v akom stave je jeho žiadosť,“ doplnil Čepko.

Čerpanie priamych platieb za rok 2023 dosiahlo v prvom pilieri 97,4 percent a v druhom pilieri 95,5 percent.

Podľa ministra pôdohospodárstva bude budúci rok výzvou vyčerpať prostriedky v druhom pilieri. „Za roky 2020 – 2022 v priemere sa z druhého piliera predchádzajúcich vlád čerpalo ročne 45 miliónov eur v priemere a my máme do budúceho roka vyčerpať 580 miliónov,“ uzavrel Takáč.


Ďalšie články