Farmári so stovkami traktorov blokovali cesty. Protestmi si pýtame prácu, vyhlásil šéf agrokomory

Sme poľnohospodári, nie úradníci. My máme kravy, vy máte kravaty. Aj s takýmito heslami vyšli do ulíc slovenských miest farmári. Na cesty vyrazilo vyše dvetisíc kusov poľnohospodárskej techniky. Agrokomora avizuje, že v prípade nevyhovenia požiadavkám farmárov zo strany EÚ by európski farmári mohli vstúpiť do generálneho štrajku.

07_farmari_MZ-1 Protestujúci farmári v Bratislave. Foto: Matúš Zajac/Standard

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa masívnym protestom pripojili k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov. Podporili ju aj členovia Agrárnej komory Slovenska (AKS).

Zapojením sa do protestov spoločne deklarovali predovšetkým štyri požiadavky. Farmári požadujú zastavenie dovozu agrokomodít z Ukrajiny a tretích krajín. Podľa predsedu SPPK Emila Macha sa poľnohospodári „cítia podvedení“, pretože ukrajinské obilie, ktoré malo skončiť v Afrike, skončilo v skutočnosti v Európe.

„Neboli sme pripravení na taký rýchly vstup svetovej obilnice na európsky trh,“ povedal Macho na margo Ukrajiny.

Machovi prekáža aj pokrytectvo, keď sa hovorí o redukcii chovu hovädzieho dobytka na území Slovenska. Poukázal na to, že sa dováža z krajín, kde je veľkochov hovädzieho dobytka bežný.

Farmárom prekáža aj byrokracia, ktorá ich zaťažuje. Na základe toho sa na protestoch objavovali transparenty s textom „Sme poľnohospodári, nie úradníci!“ či „Sme slovenskí roľníci, nie bruselskí otroci“.

Poľnohospodári vyrazili do ulíc aj preto, aby urýchlili vyplatenie priamych platieb, ktoré meškajú. Rovnaký podiel viny na omeškaní podľa nich nesie EÚ aj slovenská vláda.

V neposlednom rade farmári žiadajú aj prehodnotenie nereálnych a nerealizovateľných zelených ambícií EÚ. „Dennodenne je prijímaná nezmyselná legislatíva z Bruselu,“ povedal Macho.

Štvrtkový protest však zďaleka nemusel byť na Slovensku posledný. „Protesty budú naďalej pokračovať, myslím všeobecne za EÚ a európskych poľnohospodárov,“ vyjadrila sa pre Štandard hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Objasnila, že „hnev poľnohospodárov je natoľko nahromadený, že ho musia nejakým spôsobom ventilovať a upovedomiť európskych úradníkov a politikov o tom, čo sa deje. Uvidíme, ako dopadne dnešný protest a čo bude ďalej aj v rámci vzájomného dialógu,“ dodala.

Farmári očakávajú, že sa začne korektná a vysokoodborná diskusia so zástupcami európskych a slovenských poľnohospodárov.

Podpredseda SPPK Andrej Gajdoš vyhlásil, že farmári neprotestujú proti EÚ. „Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam EK,“ objasnil.

Priebeh protestu v Bratislave

V Bratislave sa do protestu zapojilo približne sto kusov techniky. Macho počas tlačového brífingu vyhlásil, že na celom západnom Slovensku sa v rámci protestu angažuje okolo tisíc kusov poľnohospodárskej techniky a len z úcty k občanom ju nezhromaždili všetku v hlavnom meste.

Okolo deviatej hodiny vyštartovali z Vajnôr a z Podunajských Biskupíc dve kolóny traktorov. Stretli sa na Trnavskom mýte a spoločne pokračovali po Šancovej a Štefánikovej ulici na Palisády.

Protestujúci farmári na Šancovej ulici v Bratislave. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa zastavila pred Zastúpením Európskej komisie (EK), kde slovenská agrokomora predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu. Stroje stáli na mieste približne hodinu a blokovali jeden jazdný pruh. Linky mestskej dopravy číslo 44 a 47 boli čiastočne odklonené na inú trasu.

V rámci tlačového brífingu pred Zastúpením EK vystúpil šéf SPPK Macho a predsedníčka AKS Helena Patasiová.

EK podľa slov vedúcej tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludvikovej intenzívne komunikuje s poľnohospodármi vo všetkých členských štátoch EÚ. „Teraz prebieha dlhodobejší strategický dialóg, ktorý sa začal v januári preto, aby sme nejakým spôsobom vyhoveli aj požiadavkám, ktoré sú, predpokladám, v komuniké, ktoré sme teraz dostali od farmárov. Komuniké posunieme ďalej do EK. Nejaké krátkodobé opatrenia už sú ‚na stole‘. Čo sa týka dlhodobých požiadaviek, napríklad tých, ktoré by uľahčili administratívne postupy, tie sa chystajú v najbližšej budúcnosti,“ povedala Ludviková, ktorá od predstaviteľov SPPK prevzala komuniké s požiadavkami farmárov.

Počas protestu pútal pozornosť najmä pick-up so sochou kravy na korbe. Bok auta zdobil transparent s ručne vyrobeným nápisom: „My máme kravy, vy máte kravaty. Čo nás živí?“ Predstavitelia SPPK konštatovali, že ak EK nevyhovie požiadavkám farmárov, môže to byť posledná krava, ktorá na Slovensku zostane.

Pick-up so sochou kravy pred Národnou radou SR. Foto: Lucia Krchňavá/Štandard

Zástupcovia poľnohospodárov a protestujúci dav sa následne s transparentmi pešo presunuli pred Národnú radu SR. Na čele zástupu kráčal Macho. Peší dav nasledovala kolóna traktorov.

Pred budovou parlamentu vytvorili farmári s traktormi kruh, uprostred neho mali druhý brífing šéfovia SPPK a AKS. Kruh mal symbolicky pripomínať aj poľnohospodára či roľníka, uviedla Holéciová.

V dave pred budovou parlamentu bolo vidieť aj bývalého predsedu KDH Alojza Hlinu (SaS). Poslanec už skôr poukazoval na nevyplatenie priamych platieb farmárom tak, že pred budovu Pôdohospodárskej platobnej agentúry priviezol snežné delo.

„Nie celkom rozumiem tomu, prečo dnes boli poľnohospodári pred národnou radou, lebo vecne príslušné poľnohospodárom je ministerstvo pôdohospodárstva a PPA,“ uviedol Hlina.

„V parlamente sa nám za 30 rokov vystriedali politické garnitúry. Každá jedna politická garnitúra, ktorá bola pri kormidle od roku 1993, brala slovenské agropotravinárstvo ako nutné zlo. Výsledky sa dostavili. Viac sme sa sústreďovali na to, aby sme vyrábali automobily či oceľ,“ uviedol na tlačovke Macho.

Málo podľa neho od slovenských politikov počuť slová, ako „čo si počneme bez slovenských potravín“.

Slovenské poľnohospodárstvo chce byť podľa neho pevnou súčasťou národnej ekonomiky. „Máme obrovské rezervy v potravinárskom priemysle, v poľnohospodárstve. Chyby, ktoré sa urobili v minulosti, sa budú ťažko naprávať. Krátke riešenia neexistujú, existujú len dlhodobé riešenia. Potrebujeme dialóg, potrebujeme, aby nás politici počúvali,“ podčiarkol.

Macho upozornil na paradox, že hoci by slovenskí farmári mohli ísť ľahšou cestou, protestmi si v skutočnosti pýtajú prácu. Viackrát poukázal na to, že sedem percent pôdy musia agrárnici nechať ležať úhorom, čo považuje za nezmysel.

Ak sa nevyhovie požiadavkám poľnohospodárov, zvažuje sa generálny štrajk v rámci celej Európskej únie, dodal Macho.

Podľa Patasiovej si Slovensko pri svojom vstupe do EÚ vyrokovalo veľmi zlé podmienky. „Poľnohospodárstvo by sa malo dostať medzi špecifické odvetvia, ktoré zabezpečujú potravinovú bezpečnosť občanov,“ poznamenala Patasiová.

Následne sa s hlasným trúbením traktory otáčali pred budovou parlamentu a vracali rovnakou trasou, akou prišli na Palisády.

Traktory otáčajúce sa pred Národnou radou SR. Zdroj: Lucia Krchňavá/Štandard

Protesty v ostatných mestách na úrovni regionálnych štruktúr prebiehali rôznorodo. „Je na fantázii každého jedného regiónu, ktorý sa zapojil, ako bude protest v praxi vyzerať. Chceme sa ozvať slušným, ale ráznym spôsobom,“ avizovala pre Štandard ešte pred príchodom techniky pred budovu Zastúpenia EK Holéciová.

Na proteste sa zúčastnil aj minister Takáč

Na protestoch sa osobne v Nových Zámkoch zúčastnil aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer). Urobil tak z vlastnej iniciatívy, keďže Macho deklaroval, že žiadneho politika na protesty nepozývali.

Podľa slov ministra ide všetkým poľnohospodárom o dosiahnutie spoločného cieľa. „Podporujem požiadavky poľnohospodárov, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť, aby bolo viac domácich potravín v obchodných reťazcoch aj aby robili poľnohospodári to, čo majú robiť, a nie aby sedeli za úradníckym stolom,“ povedal minister. Zároveň potvrdil, že situácia s vyplácaním priamych platieb sa pohne vpred čo najskôr.

Predseda agrokomory uviedol, že súhlas s požiadavkami farmárov zo strany ministra nie je v Európe ničím výnimočným a podporu vyjadrili poľnohospodárom aj iní rezortní šéfovia v ostatných európskych krajinách.


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok