Bitcoin zaznamenal dramatický prepad. Dôvodom je burza, ktorá skrachovala v roku 2014

Bitcoin zaznamenal najväčší prepad za viac ako štyri mesiace. Dôvodom sú obavy investorov z toho, že vyše desať rokov skrachovaná burza Mt. Gox vráti veľké množstvo bitcoinov pôvodným vlastníkom, ktorí ich následne s veľkým ziskom rýchlo predajú. Neistotu umocňuje aj vývoj americkej politiky či signály, že tokeny zhabané nemeckou vládou sa presúvajú na burzy.

Bitcoin. ilustračné foto: Pixabay.com Bitcoin. ilustračné foto: Pixabay.com

Najväčšia kryptomena sa v piatok prepadla o šesť percent a momentálne sa obchoduje za cenu okolo 50-tisíc eur, pričom občasne sa pod túto hranicu prepadáva. Zo svojho rekordného maxima 67 433 eur stanoveného v marci tak klesla o približne 26 percent.

Druhá najväčšia kryptomena ethereum klesla za posledných 24 hodín o 9,5 percenta na 2 630 eur. Výrazne oslabili aj ďalšie známe kryptomeny, ako napríklad Solana, Cardano či Dogecoin.

Dôvodom paniky je burza, ktorá skrachovala v roku 2014

Mt. Gox, jedna z prvých kryptomenových búrz na svete, bola v roku 2011 napadnutá hackermi, ktorí z jej systému ukradli viac ako 600-tisíc bitcoinov. V dôsledku toho platforma v roku 2014 skrachovala.

Americké ministerstvo spravodlivosti minulý rok z hackerského útoku obvinilo dvoch ruských štátnych príslušníkov a spoločnosť Mt. Gox uviedla, že burza ešte pred koncom októbra 2024 uskutoční splátky svojim veriteľom.

Vo štvrtok 4. júla burza uskutočnila prevod viac ako 47-tisíc bitcoinov v hodnote približne 2,4 miliardy eur. Pravdepodobne tak urobila v rámci prípravy na vyplatenie časti veriteľov, a to je práve to, čoho sa investori tak obávajú.

Pretože bitcoin sa teraz obchoduje za oveľa vyššiu cenu ako pred desiatimi rokmi, investori si myslia, že veritelia Mt. Gox bitcoiny, ktoré dostanú, okamžite predajú, čo by viedlo k dramatickému poklesu jeho ceny.

Logika za prepadom cien ešte predtým, než sa bitcoiny Mt. Gox dostanú k svojim vlastníkom, je tá, že investori predávajú svoje tokeny už teraz, kým je cena vyššia. Tým ponuka prevýšila dopyt a hodnota bitcoinu šla nadol.

Za pádom bitcoinu stojí aj politika USA a nemecká vláda

Negatívny vplyv na bitcoin mal aj nárast očakávaní, že 81-ročný prezident Joe Biden odstúpi a nebude kandidovať v blížiacich sa prezidentských voľbách v USA.

„Pravdepodobnosť, že Bidena nahradí silnejší demokratický kandidát, ktorý by mohol byť proti kryptu, je jedným z faktorov,“ komentoval vývoj na trhu digitálnych mien spoluzakladateľ hedžového fondu Digital Asset Capital Management Richard Galvin.

Z krátkodobého hľadiska je podľa neho hlavným dôvodom poklesu cien okrem predaja bitcoinov skrachovanej burzy Mt. Gox aj predaj mincí, ktoré v minulosti zhabala nemecká vláda.

Tá totiž od 19. júna predala dovedna 7 583 bitcoinov v hodnote 387,4 milióna eur. Stále pritom drží ešte 42 274 bitcoinov. Investori očakávajú, že aj tie sa bude snažiť nemecká vláda postupne predať.