Orbán: Do Ruska som šiel z kresťanských pohnútok. Putinovi som položil tri otázky

Maďarský premiér Viktor Orbán prezradil, o čom sa v piatok na jeho návšteve Moskvy rozprával s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Urobil tak v rozhovore pre švajčiarsky denník Weltwoche, ktorý poskytol v lietadle. Nevyhol sa ani vysvetleniu, prečo sa vôbec rozhodol s Putinom stretnúť.

Orbán v Rusku Viktor Orbán (zľava), Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

„Vytvoriť mier je kresťanský skutok založený na kresťanskom postoji,“ vysvetlil v rozhovore Orbán, pričom zdôraznil, že mier je vecou morálky. „Ak chcete dosiahnuť mier politicky, začnete konať byrokraticky,“ dodal, pričom vymenoval niekoľko aspektov, ktoré by musel zohľadniť, ako napríklad jeho vyjednávaciu autoritu či názor Európskej rady.

Menoval pritom vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella, ktorý sa od návštevy Orbána v Moskve dištancoval. Borrell v deň stretnutia uviedol, že má bilaterálny charakter a maďarský premiér naň nedostal žiadny mandát Európskej únie.

Putinovi maďarský premiér položil tri otázky

Orbán zdôraznil, že jeho prvoradým zámerom bolo pýtať sa priamo Putina, pričom v zásade sa ho opýtal tri otázky. Prvá otázka sa týkala pozície Ruska a čo si myslí o existujúcich návrhoch mierových plánov a formátoch rokovaní. Orbána tiež zaujímalo, čo si myslí o čínskych a brazílskych mierových plánoch.

„Čo si myslíte o rámcoch a procesoch mierových rokovaniach, na ktoré nie ste pozvaní? Čo si myslíte o tom? To bola tá prvá (otázka),“ povedal Orbán, pričom vysvetlil, že mu išlo o vyjasnenie si toho, ako tomu celému rozumie Putin.

„Na to mi odvetil, že je jasné, že skutočné vyjednávanie sa nemôže udiať bez zapojenia oboch strán. Takže čokoľvek oni robia bez neho, nič neznamená,“ vysvetlil Putinovu pozíciu k tejto otázke.

Ďalej sa Orbán Putina opýtal, či si myslí, že je možné dosiahnuť prímerie na fronte ešte pred otvorením mierových rokovaní, načo Putin odvetil, že „v tejto veci nie je optimistický“. Podľa maďarského premiéra túto otázku uzavreli s tým, že o tom bude Putin ešte uvažovať.

Tretia otázka, ktorú sa maďarský premiér spýtal bola: „Pán prezident, máte víziu alebo aspoň plán, ako nastaviť bezpečnostný systém po tom, ako sa vojna skončí?“ Putin na túto otázku podľa jeho slov odpovedal, že Rusko v tejto súvislosti má detailný plán, o ktorom je ochotné rokovať.

Som priateľom Maďarska a mieru, odkázal Orbán kritikom

„Kritizujú ma, že som priateľom Putina, no ja som v prvom rade priateľom Maďarska a v druhom rade priateľom mieru,“ uviedol Orbán, pričom to, že je priateľom mieru zopakoval dvakrát. „Dôvod, prečo rokujem s Putinom, je, že hľadám najkratšie riešenie k zastaveniu tejto vojny a nastolenie mieru,“ dodal.

Stretnutie sa zorganizovalo v úplnej tajnosti a ako vysvetlil ďalej Orbán, došlo k nemu po tom, ako navštívil Kyjev a stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Organizácia stretnutia bola podľa jeho slov veľkou logistickou výzvou, pretože informácie museli zostať utajené.

„Budem mať tiež niekoľko stretnutí budúci týždeň, ktoré budú takisto prekvapivé a taktiež striktne kontrolované. Zistíte to, až keď tam priletím,“ poznamenal Orbán.