Svadieb v Žilinskom kraji ubúda. Prečo sa (ne)milujeme?

Téma nízkej sobášnosti strašila mladšie aj staršie generácie už počas globálnej pandémie, keď na Slovensku platili prísne obmedzenia pri organizovaní hromadných podujatí. Počet svadieb a rozvodov však nestojí iba na spoločenských okolnostiach, ale aj na zdravom vývoji medziľudských vzťahov. Ako je na tom so sobášmi a rozvodmi Žilinský kraj?

ai-generated-8679755_1280 Ilustračná foto. Zdroj: Pixabay

Za bežných okolností si v Žilinskom kraji povedia svoje „áno“ tisíce párov ročne, aspoň tak to tvrdí Štatistický úrad Slovenskej republiky. Určite ste už aj vy mali párkrát možnosť vidieť stužkami a balónmi ovešaný vchod či bránu príbytku budúcich mladomanželov, nevytratila sa ani milá tradícia trúbiaceho svadobného sprievodu na cestách.

Je pravdou, že počas pandemických opatrení rapídne klesala sobášnosť na celom Slovensku a rok 2020 zaznamenal prepad krivky o takmer 6-tisíc uzavretých manželstiev v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Zmenu bolo cítiť aj v Žilinskom kraji, novomanželov bolo „iba“ 3108. Išlo však o zložité obdobie a spolu so svadobnými oznámeniami ubudlo aj žiadostí o rozvod. Pandémia jednoducho prinútila ľudí ostať doma a svoje postoje v oboch prípadoch prehodnotiť.

Svadieb ubúda

V súčasnosti krivka opäť klesá a v roku 2023 sa v našom kraji zosobášilo 3298 párov. Neviest a ženíchov ubúda, rozvodovosť už nie je taká vysoká, hoci v niektorých krajoch rozvody prudko poskočili smerom nahor. Scenár typu – polovica manželstiev sa skončí rozvodom – ktorý poznáme z médií, sa na Slovensku zatiaľ nedeje.

V Žilinskom kraji sme v roku 2023 zaznamenali pokles počtu rozvodov o 9 prípadov v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Dovedna sa rozviedlo 952 párov.

Prečo teda klesá sobášnosť? Mnohé páry sa rozhodnú ostať žiť v spoločnej domácnosti a svadbu jednoducho preskočia. Dôvodom môžu byť financie či osobné presvedčenie.

Oveľa kritickejším ostáva nezdravý vývoj vzťahov medzi mladými ľuďmi. Okrem rýchlych služieb a prísunu informácií ponúka totiž svet technológií v súčasnosti aj rýchle zoznamovanie a zvyšovanie nárokov pri hľadaní partnera. Nie je možné kolektívne posudzovať celú generáciu a ostať pritom objektívny, pravdou však je, že svetu mladých dominujú sociálne siete. Aký majú vplyv na vzťahy? Vysvetlíme.

Skreslené vnímanie vzťahov

Sociálne siete ponúkajú užívateľom široké spektrum názorov a životných postojov, množstvo vyzývavých fotografií, nebezpečných citátov či nových trendov. Často na nich vídame úspešných mužov aj ženy, dokonalé postavy a atraktívny životný štýl, ktorý na ľudskú myseľ pôsobí priam hypnoticky. Väčšinou je však utópiou.

Veľkú rolu tu zohráva psychológia. Mladí muži môžu mať pod vplyvom silnejšieho zastúpenia žien na trhu práce častokrát pocit, že ich persóna „zabezpečovateľa rodiny“ už nie je relevantná a mnohé ženy zase nepotrebujú nikoho, kto by sa o ne staral. Samy sa venujú svojmu kariérnemu postupu.

Zároveň sa sociálnymi sieťami čoraz častejšie šíria akési podmienky, ktoré si obe pohlavia navzájom predkladajú, v snahe získať ultimátne najlepšieho partnera. Na ženy sú kladené nerealistické požiadavky týkajúce sa výzoru, muži sa zase stretávajú s pocitom, že v modernej spoločnosti záleží najmä na mesačnej výške ich príjmu.

Je prirodzené, že nespĺňaním takýchto nárokov sa v človeku prebúdza frustrácia, prípadne potreba budovania novej identity. Existuje množstvo internetových podcastov či relácií, v ktorých sa mladí ľudia snažia uchopiť nový pohľad na svet vzťahov.

Muži sú častokrát motivovaní stať sa „chladnými bojovníkmi“, ktorí sa sústredia na zárobok, zatiaľ čo ženám bývajú vštepované rôzne skeptické prístupy k párovému životu. Pri tom všetkom netreba zabúdať ani na tých, ktorí sú z predchádzajúcich vzťahov sklamaní a majú problém s dôverou.

Nie je správne tvrdiť, že vyššie spomínané situácie sa týkajú každého mladého človeka, no ide o určitý vývoj, ktorý má v našej spoločnosti početné zastúpenie a nedá sa viac ignorovať. Možností, ako sa s niekým zoznámiť, je neúrekom. Azda práve preto sa občas zdá, že mladí ľudia majú čoraz vyššie nároky na svojho potenciálneho budúceho partnera.

Vek narastá

Dôsledkom môže byť aj narastajúci vek mladomanželov. Priemerný vek ženíchov v Žilinskom kraji je 34 rokov, zatiaľ čo ženy si nasadzujú závoj približne v 31 rokoch. Mladší ženísi sú už len na východnom Slovensku. Pre porovnanie, v roku 1993 bol v Žilinskom kraji vekový priemer u ženíchov 25 rokov a u žien približne 23 rokov. Vek mladomanželov od tej doby takmer priamo úmerne stúpal, až sa dostal do bodu, v ktorom je dnes.

Čo to o nás vypovedá? Svadba už pre mladých ľudí nie je synonymom vzťahu a ani lásky. Určite treba poukázať na vývoj trendov na sociálnych sieťach, ktoré mladým ľuďom dvíhajú nároky na partnerský život, obratom im ničia sebavedomie a poskytujú im falošný, alebo aspoň neúplný obraz spoločného partnerského života. Tento obraz je v realite ťažké naplniť, čo často ústi do frustrácie a celkovej neochoty zoznamovať sa.