Nový poslanecký klub prekvapil menami. So spoluprácou rátajú (zatiaľ) všetci

PREŠOV - To, o čom sa hovorilo už v marci, sa v júni stalo skutočnosťou. Z piatich nezaradených poslancov v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov (MsZ) vznikol nový klub. Rozšíril tak súčasnú pravicovú ponuku, ktorú doteraz reprezentovali dva kluby. Niektoré mená v ňom sú však prekvapením. 

Ilustračná fotografia. Mestské zastupiteľstvo v Prešove. FOTO: REedakcia Ilustračná fotografia. Mestské zastupiteľstvo v Prešove. FOTO: redakcia

Na čele nového Poslaneckého klubu z nezaradených poslancov, ako znie jeho oficiálny názov, je Zuzana Ondrejčáková. Do zastupiteľstva v roku 2022 kandidovala Za ľudí, skončila však ako prvá náhradníčka. Rady zastupiteľstva rozšírila po právoplatnom odsúdení bývalého poslanca Rudolfa Dupkalu (nezávislý) v marci 2024, ktorý stratil poslanecký mandát. 

Podpredsedom klubu a zakladateľom sa stal Martin Eštočák, ktorý kandidoval v ostatných mestských voľbách ako nezávislý, neskôr vstúpil do strany Piráti. Podľa jeho slov nový klub vznikol z dôvodu doterajšej spoločnej spolupráce a komunikácie niektorých poslancov MsZ.

“Máme záujem o konštruktívnu debatu a racionálny prístup k veciam verejným. Našou snahou je presadzovať požiadavky obyvateľov mesta, pričom si uvedomujeme, že spoločne ich vieme účinnejšie presadiť,” dodal. 

Ďalšou členkou klubu je Eštočákova politická „sparingpartnerka“ Slávka Čorejová (nezávislá) z kampaňového tímu už v roku 2018 aj v roku 2022. V minulosti (2018 – 2022) s ním a so súčasným primátorom Františkom Oľhom (Šanca) pôsobila v spoločnom klube. Po voľbách, v ktorých bol Eštočák jedným z uchádzačov o primátorský post, do klubu Oľhu vstúpiť odmietli.

V marci pre Prešovský Štandard uviedli, že to bolo správne rozhodnutie. “Po roku a pol sme sa na vlastnej koži presvedčili, že to bolo naše zatiaľ najlepšie politické rozhodnutie,” zhodnotil vtedy za oboch Eštočák. 

Eštočák za nový klub tvrdí, že spolupráci s inými kolegami či klubmi sa nebránia. “Čo sa týka možného prizvania ostatných poslaneckých kolegov, budeme sa tešiť každej spolupráci,” doplnil.

Na druhej strane však doplnil, že v súčasnosti primátorov klub veľmi úzko spolupracuje so “smerohlasom”. “Veď napokon, majú svojho viceprimátora. Podľa mňa je táto spolupráca pre pána primátora takzvaná politická samovražda. Lebo na námestiach počas protestov ‚vodu kázal, no sám ‚víno pije‘,” dodal.

Členom klubu sa stal aj bývalý viceprimátor Prešova z čias, keď na čele mesta stála Andra Turčanová – Vladimír Feľbaba (OĽaNO, NOVA, KÚ, Zmena zdola). 

Martin Eštočák, poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Prešov. Zdroj: fb M.Eštočák

Najväčším prekvapením klubu je však poslankyňa Martina Copáková, ktorá nastúpila do zastupiteľstva len nedávno ako náhradníčka po zosnulom poslancovi Petrovi Bandurovi (Hlas-SD – Smer-SD – nezávislí poslanci), ktorý nečakane zomrel v marci tohto roku. V minulosti však bola aktívnou podporovateľkou primátora Oľhu, s ktorým aj v ostatných voľbách kandidovala.

Na našu otázku, prečo sa tak rozhodla, tvrdí, že išlo o jej slobodné rozhodnutie. “Do klubu z nezaradených poslancov som sa pridala preto, lebo ma oslovili spoločné vízie, kontinuita a spolupráca. Pri mojom rozhodnutí prevýšila výhoda synergického efektu celku oproti jednotlivcovi,” vysvetlila Copáková. 

Podľa kuloárnych informácií do nového klubu mal vstúpiť aj poslanec Lukáš Anderko (OĽaNO, NOVA, KÚ, Zmena zdola). Na otázku prečo nakoniec ponuku odmietol, nám do uzávierky neodpovedal. 

Spolupracovať chcú všetci

Okrem nového klubu sú v zastupiteľstve mesta Prešov ďalšie tri kluby a traja nezaradení poslanci. Dva pravicové – KDH, Nezávislí poslanci – PS – Šanca – Demokrati zložení aj z ľudí, ktorí kandidovali vo voľbách spolu s primátorom, a jeden ľavicový HLAS-SD, SMER-SD a nezávislí poslanci, ktorí sa vo februári zlúčili.

Podľa Martina Ďurišina, predsedu klubu Nezávislí poslanci – PS – Šanca – Demokrati, takzvaného primátorovho klubu, je vznik nového klubu, Klub nezaradených poslancov, prirodzenou súčasťou demokratického procesu v komunálnej politike na pôde MsZ mesta Prešov. 

Počas takmer polovice volebného obdobia 2022-2026 malo mestské zastupiteľstvo najvyšší počet nezaradených poslancov za ostatné desaťročia. Na začiatku volebného obdobia ich bolo 10, neskôr 8 a teraz po vzniku Klubu nezaradených poslancov zostali mimo klubov len 3 poslanci.

„Ukazuje sa, že poslanecký klub je tou správnou platformou, pre čo najefektívnejšie fungovanie poslancov na pôde MsZ a presadzovanie ich volebných programov do života mesta,” dodal Ďurišin.

Vznik klubu vníma pozitívne aj vzhľadom na priestor pre účinnejšiu vzájomnú komunikáciu poslancov. Očakáva však, že nový klub prinesie konštruktívne návrhy a bude aktívne spolupracovať na riešení problémov, ktoré trápia občanov.

Martin Ďurišin, predseda klubu Nezávislí poslanci – PS – Šanca – Demokrati Zdroj: mesto Prešov

“Vítam akúkoľvek iniciatívu, ktorá smeruje k zlepšeniu kvality života v našom meste a som presvedčený, že členovia Klubu nezaradených poslancov budú zodpovední a angažovaní pri plnení svojich povinností,” zhodnotil Ďurišin. 

Ďalej podotkol, že bolo veľmi prezieravé a vysoko demokraticky korektné konštituovanie orgánov MsZ – ich jednotlivých komisií, ako aj Mestskej rady (MsR) už na začiatku tohto volebného obdobia. 

Inými slovami, vznik nového klubu si vzhľadom na rešpektovanie pomerného princípu a dostatočného zastúpenia nezaradených poslancov v MsR nebude vyžadovať zmenu v jednotlivých orgánoch.

“Klub nezaradených poslancov má jedného člena mestskej rady, člena finančnej komisie, životného prostredia, dopravy, školstva a komisie na ochranu verejného záujmu,” vysvetlil.

Ďurišin si taktiež myslí, že spolupráca a otvorená komunikácia medzi všetkými klubmi sú kľúčovými faktormi pre efektívne fungovanie zastupiteľstva. “Teším sa na otvorený dialóg s novým klubom a všetkými jeho členmi, zvlášť s pani predsedníčkou klubu Zuzanou Ondrejčákovou. Verím, že spoločnými silami dokážeme dosiahnuť pozitívne výsledky pre naše mesto,” ukončil.

Predseda klubu KDH Rastislav Mochnacký. Foto: redakcia

KDH podľa predsedu klubu Rastislava Mochnackého preferuje spoluprácu s centristicko-pravicovo orientovanými poslancami. “V súčasnosti má k tomu najbližšie klub pána primátora a poslanci zvolení za hnutie Oľano,” dodal. 

Medzi priority klubu KDH patria nový územný plán, dostavba futbalového štadióna, rozšírenie rezidenčného parkovania o ďalšie zóny, zavedenie množstvového zberu komunálneho odpadu, spracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu Slovenskej ulice vrátane okolitých ulíc, presadenie vybudovania preložky cesty I/68 MK4 (preložka Sabinovskej ulice), modernizácia a elektrifikácia MHD.

Ľavicové spektrum, ktoré zastupovali aliancia Hlas-SD – nezávislí poslanci – Szővetség – Aliancia a Smer-SD sa vo februári spojili do jedného klubu. „Chcem oznámiť zmenu názvu poslaneckého klubu, ktorý bude znieť HLAS – sociálna demokracia, SMER – slovenská sociálna demokracia a nezávislí poslanci,” vysvetlil vtedy predseda klubu Ľuboš Micheľ.

O tom, čo hovorí na vznik nového klubu, nás do uzávierky neinformoval. V apríli pre Prešovský Štandard však povedal, že klub je dostatočne silný na to, aby si dokázal zachovať neutralitu a nezávislosť.

„Samozrejme, budeme pripravení podporiť každý návrh, ktorý pomôže skvalitniť úroveň života Prešovčanov, čo sme už mnohokrát potvrdili počas nášho mandátu,” uviedol Micheľ.

Ktorí poslanci tvoria jednotlivé kluby a kto patrí medzi nezaradených poslancov?

Poslanecký klub Nezávislí poslanci – PS – Demokrati: Martin Ďurišin, Ján Ahlers, Richard Drutarovský, Richard Dubovický, Jaroslava Kutajová, Janette Langová, Peter Šulík, Rudolf Voit, Marta Kollárová.

Poslanecký klub Hlas – sociálna demokracia – Smer – sociálna demokracia – nezávislí poslanci: Ľuboš Micheľ, Štefánia Andraščíková, Juraj Hudač, Emil Chlapeček, Peter Krajňák, Eva Lipková, Svetlana Pavlovičová, Stanislav Šesták, Lukáš Záhradník.

Poslanecký klub KDH: Rastislav Mochnacký, Marián Damankoš, Renáta Fedorčíková, Pavol Neupauer, Zuzana Tkáčová.

Poslanecký klub z nezaradených poslancov: Zuznana Ondrejčaková, Martin Eštočák, Slávka Čorejová, Vladimír Feľbaba, Martina Copáková.

Nezaradení poslanci: Lukáš Anderko, Pavel Hagyari, Daniela Mrouahová

Predsedníčka nového poslaneckého klubu Zuzana Ondrejčáková s primátorom mesta Prešov Františkom Oľhom. Foto: psk.sk

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac