Ukrajina pre nedostatok vojakov siaha po väzňoch. Na front ich môže prísť až 15-tisíc

Prví väzni mobilizovaní do ukrajinských ozbrojených síl budú na fronte do konca leta, povedal v rozhovore pre Financial Times ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maľuska. „Za najpriaznivejších okolností“ ich môže byť postupne odvedených do armády až 15-tisíc. Povolanie väzňov do vojny umožňuje nový zákon schválený ukrajinským parlamentom v máji.

Democracy in Europe Ukraine's Battle Novoprijatí vojaci kričia heslá 25. septembra 2023, keď oslavujú koniec svojho výcviku na vojenskej základni blízko Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa ministra spravodlivosti bolo už z väzenia „prepustených“ do služby 2872 väzňov, ktorí v tejto chvíli prechádzajú vojenským výcvikom. Trvať bude najmenej dva mesiace. Počiatočný nábor odsúdených má zabezpečiť asi 5-tisíc nových regrútov a „za najpriaznivejších okolností“ by sa tento počet mohol podľa ministra strojnásobiť.

„Vo väzeniach máme mnoho dobrých ľudí, ktorí by mohli byť užitoční na fronte,“ povedal Maľuska. „Je to pre nich dobrá príležitosť začať novú kapitolu života,“ dodal. Niektorí sa hlásia aj dobrovoľne.

Netýka sa to všetkých

Mobilizovať do ozbrojených síl niektorých väzňov umožňuje nový zákon schválený parlamentom v máji. Trest tých, ktorí sa budú zúčastňovať bojových akcií, bude zmenený na podmienku. Existujú ale výnimky trestaných, ktorí mobilizovaní byť nemôžu. To sa týka napríklad odsúdených za vraždu, znásilnenie alebo za trestné činy proti národnej bezpečnosti. Mobilizácia sa týka ľahších zločinov a nikomu nesmie do konca trestu zostávať viac ako tri roky.

Odsúdení sa môžu nechať odviesť do bojov dobrovoľne a na základe rozhodnutia súdu a so súhlasom príslušnej armádnej jednotky. Zákon znížil aj minimálny vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov a sprísnil tresty pre tých, ktorí sa budú mobilizácii snažiť vyhnúť.

Rusko tak robí už dlhšie

Dôvod legislatívnych zmien je ten, že ukrajinskej armáde dochádzajú po 30 mesiacoch vojny vojaci. Časť ich prišla o život, alebo boli zranení, mnohí sú vyčerpaní. Parlament opakovane predĺžil aj samotnú mobilizáciu a stanné právo.

Rusko posiela na front aj ťažkých kriminálnikov už dlhší čas. O možnosti mobilizovať aj väzňov, ktorí spáchali niektoré závažné trestné činy, rozhodol prezident Vladimír Putin už v novembri 2022.

V počiatočných etapách vojny mali byť odsúdení na fronte pol roka a potom mali dostať milosť a byť prepustení. Neskôr však začali podpisovať kontrakty s ruským ministerstvom obrany, ktoré platia do konca invázie na Ukrajinu.

(echo24)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok