Médiá: V dome aj v aute muža, ktorý strieľal na Trumpa, našli výbušniny

V aute predpokladaného vykonávateľa neúspešného atentátu na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa úrady v priebehu vyšetrovania objavili výbušniny. Vozidlo bolo odparkované v blízkosti miesta činu.

Election 2024 Trump Orgány činné v trestnom konaní zablokovali ulicu v Bethel Parku, Pa., kde mal podľa nich bydlisko Thomas Matthew Crooks, podozrivý strelec na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, v nedeľu 14. júla 2024. Foto: TASR/AP

Americké orgány činné v trestnom konaní v rámci priebehajúceho objasňovania sobotného incidentu, pri ktorom bývalý americký prezident a republikánsky kandidát utrpel strelné poranenie ucha, objavili auto s explozívnym zariadením. Informoval o tom denník Wall Street Journal.

Thomas Matthew Crooks, o ktorom FBI predpokladá, že stojí za streľbou na Trumpa, pricestoval na predvolebný míting osobným vozidlom. Odparkoval ho neďaleko miesta, z ktorého neskôr útočnou puškou postrelil kandidáta na šéfa Bieleho domu.

Úrady vyšetrujúce útok rovnako zistili, že použitá zbraň patrila otcovi 20-ročného útočníka, ktorého niekoľko sekúnd po streľbe zneškodnil ostreľovač prezidentskej ochranky.

Zatiaľ nie je známe, aké množstvo výbušniny Crooks v aute zanechal, prípadne ako mienil explóziu zakomponovať do svojho plánu. Viaceré zdroje z prostredia vyšetrovania pre CNN uviedli, že trhaviny orgány činné v trestnom konaní objavili aj v obydlí predpokladaného útočníka.

Crooksov otec Matthew povedal, že sa snažil prísť na to, čo sa stalo, a počká, kým sa porozpráva s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Agentúre Reuters sa nepodarilo okamžite identifikovať účty na sociálnych sieťach ani iné online príspevky od Crooksa. Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, okamžite neodpovedala na otázky Reuters, či platformy odstránili nejaké účty súvisiace s podozrivým.

Vzdialenosť, z ktorej Crooks strieľal, a jeho oblečenie viedli k dohadom, že mal skúsenosti z armády. Všetky zložky ozbrojených síl USA však v nedeľu v reakcii na žiadosť AP uviedli, že nemajú o jeho službe žiadne záznamy.

FBI uviedla, že pracuje na určení motívu útoku. Jeden účastník zhromaždenia zomrel a dvaja ďalší diváci boli vážne zranení.

Strelec pochádzal z Bethel Parku, čo je dedina vzdialená asi 70 kilometrov južne od mesta Butler, v ktorom sa pokus o atentát odohral.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac