Aké sú priority KDH na zmenu ústavy

KDH je strana, ktorá už 34 rokov presadzuje nemenné hodnoty, ako sú úcta k demokracii, právnemu štátu, ľudským právam a úcta k ľudskej dôstojnosti každého života od počatia až po prirodzenú smrť. Tieto hodnoty sú pre nás prirodzenou súčasťou a je pre nás dôležité ich presadzovať v praktickej politike.

03_majersky_MZ Predseda KDH Milan Majerský. Foto: Matúš Zajac

KDH sa neprispôsobuje tomu, ako nás chcú vidieť politici Smeru alebo Progresívneho Slovenska, či aktuálnym módnym vlnám. Sme slobodnou stranou neviazanou žiadnou koaličnou ani opozičnou zmluvou či vplyvmi oligarchov. Kresťanskí demokrati sú štandardná demokratická politická strana s tisícmi členov a rozsiahlymi celoslovenskými štruktúrami. Sme zodpovední za našich voličov a sľúbili sme im plnenie našich programových priorít.

Naše hnutie je od septembra 2024 pripravené predložiť konkrétne návrhy vyplývajúce z nášho programu a viesť otvorenú diskusiu aj s našimi politickými oponentmi. Pre nás je dôležité, aby všetci ľudia dobrej vôle mohli aj naďalej slobodne žiť v našej krajine, slobodne sa vyjadrovať a slobodne žiť podľa svojej viery či svedomia.

V tomto príspevku ponúkame naše vybrané priority, na ktorých iniciovaní sa jednomyseľne uznieslo Predsedníctvo KDH a konkretizoval náš podpredseda Viliam Karas.

Viliam Karas. Foto: Matúš Zajac/Štandard

1. Posilnenie slobody svedomia vrátane výhrady vo svedomí

Ústava SR a právny poriadok SR všeobecne garantujú slobodu svedomia a výhradu vo svedomí. Napriek tomu považujeme za potrebné reagovať na vývoj a bezpečnejšie ukotviť toto základné právo aj pre jednotlivé povolania.

Cieľom je chrániť toto ústavné právo napríklad v zdravotníctve, farmácii či výchove a vzdelávaní, a tak priniesť viac slobody pre všetkých a posilnenie prevencie pred tým, aby mohol byť ktokoľvek nútený konať v protiklade so základnými etickými princípmi či požiadavkou na ochranu ľudskej dôstojnosti každého človeka.

2. Posilnenie práva rodičov zabezpečiť vzdelanie a výchovu detí v zhode s ich náboženským či filozofickým presvedčením

Ústava SR aj Charta základných práv EÚ toto právo garantujú, avšak toto právo môže byť jednoducho obchádzané nevhodnou indoktrináciou na školách prostredníctvom štátnych politík, ale aj činnosťou niektorých samozvaných organizácií. Môže sa stať, že ministerstvo školstva je obsadené v rámci koaličných rokovaní okrajovou politickou silou bez širšej legitimity, pričom nominant takejto strany môže významne ovplyvniť obsah vzdelávania všetkých detí na Slovensku.

Ak chceme aj v budúcnosti predchádzať rozličným experimentom a pretláčaniu pochybných ideológií či už z pravicového alebo ľavicového/progresívneho extrému, potrebujeme slobodnejšie školy, ktoré budú imúnnejšie pred politickými zásahmi. Zároveň potrebujeme posilniť právo rodičov na vzdelanie detí v zhode aj s ich náboženským presvedčením. Príkladom je právo rodiča odmietnuť účasť dieťaťa na ideologicky pokrivenej sexuálnej výchove, ako poznáme prípady z Kanady či Spojených štátov.

3. Zákaz neľudského vykorisťovania žien v podobe „prenájmu“ ich materníc (takzvané surogátne materstvo)

KDH je dôslednou pro-life stranou, ktorej cieľom je chrániť každý ľudský život od počatia po prirodzenú smrť. Naším cieľom je významne zvýšiť ochranu nenarodeného života a pomôcť tehotným ženám a rodinám v núdzi.

Vojna na Ukrajine či iné krízy vo svete (čiastočne aj pretrvávajúce sociálne rozdiely u nás) uvrhávajú množstvo žien do zúfalej situácie, čo zneužívajú niektoré páry na to, aby si doslova „prenajímali“ tieto ženy a ich maternice na donosenie v skúmavke oplodnených detí.

Ide o zavrhnutiahodné zneužívanie ťažkej situácie týchto žien a konanie ktoré je v príkrom rozpore s požiadavkou chrániť ľudskú dôstojnosť. Slovenský zákon o rodine surogátne materstvo vylučuje, no vzhľadom na pokusy obhádzať slovenskú právnu úpravu treba prijatie potrebných právnych predpisov.

4. Ochrana pred zneužívaním skratiek pri tvorbe zákonov

Budeme navrhovať doplnenie ústavnej poistky proti zneužívaniu skráteného legislatívneho konania. Zákon, ktorý nie je prijatý v riadnom legislatívnom procese, prináša so sebou veľké riziko právneho chaosu, čo oslabuje dôveru občanov vo fungovanie štátu. Následkom sú veľké hospodárske a morálne škody, keďže podnikatelia a občania sú vystavení stresu neustálych rýchlych zmien, na ktoré sa nevedia pripraviť a s ktorými sú spojené obrovské náklady.

5. Rozšírenie generálnej prokuratúry o osobitné oddelenia na boj proti terorizmu a boj proti korupcii

Slovenská republika čelí vonkajšej hrozbe v podobe terorizmu, ale aj vnútornej hrozbe, ktorá spočíva v korupcii, ktorá je rakovinou štátu a oslabuje ho zvnútra. Preto chceme otvoriť verejnú odbornú diskusiu o návrhu na zriadenie osobitných oddelení na boj proti terorizmu a korupcii v rámci generálnej prokuratúry s celoštátnou pôsobnosťou. Z dôvodu stability navrhneme ich zakotvenie priamo v Ústave SR.

6. Spravodlivejší a demokratickejší volebný systém

Súčasný volebný systém je výsledkom mocenského zásahu Vladimíra Mečiara, ktorý mal slúžiť jeho udržaniu pri moci a podmaneniu si krajiny. Táto zmena bola v tom čase ostro a právom kritizovaná celým vtedajším demokratickým spektrom. KDH je, žiaľ, dnes jedinou stranou, ktorá stále požaduje zmenu tohto systému a navrhuje väčšie posilnenie regiónov. Pretože posilnenie regiónov v národnej politike vytvorí priestor na zníženie regionálnych rozdielov, napomôže zvýšeniu životnej úrovne občanov a efektívnemu riešeniu problémov ľudí vo všetkých krajoch.

7. Rešpektovaný strážca verejných financií

KDH považuje za dôležité zdravé verejné financie, ktoré sú dnes vinou nezodpovedného spravovania zo strany posledných vlád v kritickom stave ohrozujúcom v základoch celú spoločnosť a jej obyvateľov. So znepokojením vnímame potieranie vážnosti ústavnej inštitúcie, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktoré sa prejavilo v posledných mesiacoch najmä tým, že Rada ako strážca verejných financií stratila právomoc určovať výdavkové limity zabraňujúce tvorbe nadmerných deficitov, a tým brániť kritickému zadlžovaniu štátu vedúcemu Slovensko ku gréckej ceste bankrotu.

Ústavným zákonom navrhneme zakotviť jasné miesto Rady pre rozpočtovú zodpovednosť pri spravovaní verejných financií, pričom jej závery budú musieť byť zo strany vlády rešpektované a vymáhateľné. Cieľom je s prispením Rady postupne ozdraviť verejné financie tak, aby neboli pre spoločnosť hrozbou, ale aby boli prínosom pre zdravé hospodárske prostredie v prospech obyvateľov, samospráv a podnikateľov.

8. Sloboda a podpora podnikania

Podnikateľský stav vrátane stoviek tisíc živnostníkov – samozamestnávateľov – nemá vinou konania posledných vládnych reprezentácií v spoločnosti zodpovedajúce uznanie, hoci práve on tvorí hodnoty, zamestnáva ľudí a platí štátu dane a odvody. Posledné mesiace ukázali, že vláda situáciu ďalej zhoršuje a na podnikateľov hľadí iba ako na zdroj vyšších príjmov do štátnej pokladnice.

Okato sa to prejavuje najmä zvyšovaním daňovo-odvodového zaťaženia, vyrubovaním vyšších poplatkov, prísnejšími reguláciami, pričom pohnútkou je neraz iba naháňanie zdrojov na populisticky motivovanú rozhadzovačnú politiku vlády. Otvoríme verejnú odbornú diskusiu vrátane legislatívnych iniciatív, ako zaručiť podnikateľskému sektoru primerané postavenie v spoločnosti a podnietiť vládu a parlament, aby mu venovali primeranú pozornosť.

Aj tieto hodnoty sú dôvodom, prečo sme v politike. Chceme ich presadzovať v praktickej politike bez ohľadu na to, či sme v koalícii, alebo opozícii. Preto, ak budú iné politické strany – a je jedno či z koalície alebo opozície – ochotné podporiť niektoré z našich základných programových cieľov smerujúcich k lepšej ochrane základných práv, sme pripravení dobromyseľne o tom viesť otvorený dialóg aj s našimi názorovými oponentmi.

Základom akejkoľvek diskusie o zmenách za naše hnutie bude to, že podporíme len také zmeny, ktoré zvyšujú úroveň ochrany základných ľudských práv, posilňujú princípy právneho štátu alebo rozširujú priestor slobody myslenia, svedomia a náboženského vyznania.

Vyzývame preto všetkých politikov (aj tých, ktorí začali verejne hlásať potrebu výstavby „hrádze“ voči niektorým ideológiám), aby prijali našu ponuku a spolu s nami sa zasadili o vyššiu ochranu základných práv a viac právnej istoty pre všetkých.

Texty publikované v rubrike Hydepark nevyjadrujú názory alebo líniu redakcie. Sú priestorom pre ľudí v dôležitých funkciách v biznise, akademickom svete, treťom sektore či vo vláde a inštitúciách štátu.