Košický primátor sa nechcel potiť v kancelárii, vymyslel si preto kávičkovanie na trhu

KOŠICE – Vlani sa zrodil v hlave primátora Jaroslava Polačeka nápad, a to nie hocijaký. Počas dvoch letných týždňov neúradoval v rozhorúčenej kancelárii, ale na Dominikánskom námestí v tieni stromov, s pohárom nápoja alebo šálkou kávy v ruke. Rovnaké podujatie si zopakoval aj toto leto. Spoločnosť prvému mužovi mesta robili všetci tí, ktorých zaujala pozvánka na akciu „Na kávičke s primátorom".

Polaček Dominikánske Mnohí doniesli so sebou na stretnutie aj kadejaké dokumenty. Zdroj foto: FB Jaro Polaček

Názory Košičanov na tento počin sa rôznia, o čom svedčia ich komentáre na sociálnej sieti.

Ivana vyzvala Polačeka, aby zašiel na mestskú plaváreň: „Tam by mal sympatizantov, keď pri 37 °C bol otvorený iba jeden bufet, určite by sa mu za to poďakovali. A nebuďte prekvapený, keď Košičania budú chodiť na okolité kúpaliska i za hranice, lebo to, čo sa deje v Košiciach, je nenormálne.“

Ladislav si položil rečnícku otázku: „Kto si ešte sadne za jeden stôl s týmto človekom? Nechápem.“

Muž s nickom v arabskom jazyku poznamenal na adresu primátora: „Oblbuje dôchodcov.“ Načo Polaček zareagoval: „A prečo sa nezastavíte? Pokojne mi príďte slušne ,naložiť. Môžeme sa dohodnúť aj na individuálnom stretnutí.“

Podľa záberov prím medzi „stránkami“ patril najmä seniorom. Či skutočne riešili nejaký problém alebo si len krátili čas, nevedno. Foto: FB Jaro Polaček

Prvý muž Košíc, napriek kritike, je podľa všetkého so sebou nadmieru spokojný. Veď prečo nie? Dva týždne, zhruba dve hodiny z riadneho pracovného času, ktoré sa občas aj natiahli, strávil primátor druhého najväčšieho slovenského mesta na čerstvom vzduchu, pričom akciu využil aj na svoje zviditeľnenie a sebaprezentáciu.

Z fotografií, ktoré už tradične nezabudol uverejniť na svojom profile, bolo evidentné, že tam vládla pohodová atmosféra. Napriek horúčavám, ktoré dlhodobo sužujú obyvateľov metropoly východu, nehrozil hlavnému aktérovi žiadny úpal.

Aktuálny šéf radnice, napriek vlaňajšej kritike umiestnenia reklamného pútača so svojím menom, aj toto leto označil miesto, kde si rozložil svoj „stan“, rovnakou kvapkovou vlajkou.

Oslovili sme komunikačné oddelenie mesta, aby sme zistili podrobnosti o letnom kávičkovaní 2024.

„Stretnutia primátora s občanmi sa pred rokmi konali v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici. Tie sa však teraz počas dvoch prázdninových týždňov presúvajú z interiéru do centra mesta [na Dominikánske námestie – pozn. red.],“ uvádza sa vo vyjadrení hovorcu Dušana Tokarčíka s tým, že Košičania tam mohli Polačeka stretnúť každý pracovný deň predpoludním a osobne sa s ním porozprávať.

„Riešili spolu nielen pracovné záležitosti týkajúce sa praktických vecí, ale primátor ľuďom vysvetlil a usmernil ich, čo môže magistrát urobiť pre zlepšenie kvality ich života. Prijal tiež niekoľko podnetov, ktorými sa bude zaoberať,“ informovala Štandard komunikačná sekcia.

Košičanov najviac trápia osobné problémy, susedské vzťahy, vybavovanie úradných vecí hlavne v sociálnej oblasti.

Zaujímalo nás, koľko káv spolu vypili, i to, kto ich zaplatil a z akých peňazí. „Nemáme to presne spočítané. Najčastejšou voľbou bolo cappuccino, potom presso a café latte. V horúčavách si návštevníci často pýtali aj vodu, niektorí s citrónom a ľadom,“ znejú informácie, na ktoré sme sa ani nepýtali.

Radní už teraz avizujú, že akcia tohto typu nekončí, ale dočká sa aj tretieho ročníka v roku 2025. „Vzhľadom na pozitívnu energiu a kvalitnú spätnú väzbu chce primátor v tejto tradícii pokračovať,“ uviedli v závere svojho stanoviska pracovníci komunikačného referátu.

Zdroj foto: FB Jaro Polaček


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac