Ukrajinci priškrtili Družbu. Nadbiehajú tým veľkým hráčom Západu?

Čaká nás vidina drahšieho benzínu? Bojujúca Ukrajina, ktorej situácia na fronte je zúfalá, uvalila sankcie na ruskú firmu Lukoil, čím znemožňuje transport veľkého množstva ropy, ktorá tečie južnou vetvou Družby do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Z týchto troch krajín sa bránia prvé dve, kde aj takto spôsobený výpadok jedného milióna barelov ropy mesačne hrozí bezprostrednejšími dosahmi.

Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu Ukrajiny od zaèiatku vojny Viktor Orbán a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinská sankcia na Lukoil má vojnovú aj politickú rovinu. Kyjev by rád obmedzil prísun ropných dolárov do ruskej štátnej pokladnice, čo je pochopiteľná, ale trochu donkichotská snaha. Rusko napríklad v apríli vyviezlo ropy a zemného plynu za 14 miliárd dolárov, z čoho Maďarsko odobralo zhruba za 200 miliónov dolárov.

Lukoil pritom do tejto krajiny dováža len polovicu ropy z Ruska, ďalší ruskí exportéri zatiaľ Kyjevom sankcionovaní nie sú. Už z toho vidíme, že len prizmou hospodárskych problémov spôsobených Kremľu toto pre Maďarov (a v menšej miere pre Slovákov) infarktové rozhodnutie Ukrajincov nepochopíme.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami