Požiar v Medžugorí sa podarilo uhasiť, vrch je pre pútnikov dočasne uzavretý

Požiar vypukol v sobotu ráno na vrchu Križevac. Agentúra KathPress informuje, že hora je nateraz uzavretá zrejme z dôvodu vysokých teplôt a sucha, ktoré by mohli plamene znovu oživiť.

453246477_122164143920176782_6187908514508303317_n Hasiči na vrchu Križevac. Foto: Facebook

Hasiace práce sa ukázali ako náročné, keďže hora s výškou 520 metrov nad morom je ťažko prístupná a po skalnatej ceste na vrchol sa nedá prejsť vozidlom. Podľa správ museli hasiči sami vyniesť všetko vybavenie na miesto požiaru.

Nasadených bolo aj niekoľko cisternových vozidiel a hasičský vrtuľník. V okolí neďalekého mesta Mostar prebiehali v dôsledku požiarov viaceré hasičské operácie súčasne.

Krížová hora (Križevac, Kreuzberg) v bosnianskom Medžugorí bola cieľom pútnikov v regióne už dávno predtým, ako sa v roku 1981 začali objavovať správy o mariánskych zjaveniach.

Biely, desať metrov vysoký betónový kríž postavili farníci pri príležitosti 1 900. výročia Ježišovej smrti na kríži v roku 1933 a v priesečníku krížových trámov sa nachádzajú relikvie Kristovho kríža, ktoré pri tejto príležitosti daroval Vatikán.

Požiar vypukol len niekoľko dní pred začiatkom mládežníckeho festivalu Mladifest, ktorý sa považuje za vrchol roka v Medžugorí. Na týždňovom stretnutí mladých, ktoré sa začína vo štvrtok 1. augusta, sa očakáva niekoľko desiatok tisíc mladých ľudí z celej Európy a viac ako 500 kňazov. Záverečná bohoslužba stretnutia sa už tradične koná na Križevaci.

(kathpress)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac