Premiér: Ak Ukrajina neobnoví tranzit ropy, Slovnaft jej prestane dodávať naftu

"Buďme radi, že pri moci nie sú progresívci, lebo aj poslednú kvapku ropy pre Slovensko by dali Ukrajine," uvádza na svojom facebookovom profile predseda vlády Robert Fico ako popisný text k ďalšiemu videu. Pokiaľ Ukrajina neobnoví prepravu ruskej ropy od firmy Lukoil cez jej územie, Slovnaft podľa premiéra prestane Kyjevu dodávať naftu. Slovenská rafinéria má pritom podľa neho pokrývať desať percent ukrajinskej spotreby.

Predseda vlády SR Robert Fico vo videopríhovore týkajúcom sa zastaveného tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu 29. júla 2024. Foto: Robert Fico/Facebook Predseda vlády SR Robert Fico vo videopríhovore týkajúcom sa zastaveného tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu 29. júla 2024. Foto: Robert Fico/Facebook

Fico úvodom videa uverejneného na sociálnej sieti informoval, že o predmetnej problematike rokoval za účasti ministra zahraničných vecí Juraja Blanára a štátneho tajomníka Mareka Eštoka s ukrajinským veľvyslancom Myroslavom Kastranom.

Premiér na stretnutí s diplomatom podľa vlastných slov zopakoval presvedčenie, že „nezmyselná“ sankcia uvalená na ruskú ropu rozhodnutím ukrajinského prezidenta poškodí len Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko, pričom Ruska sa „prakticky nedotkne“.

„Ani problém s ukrajinským tranzitom ruskej ropy nemôže zmeniť náš postoj k vojne na Ukrajine. Tú je treba ukončiť okamžitým prímerím, a nie ju umelo predlžovať s nereálnym cieľom dostať Rusko na kolená a s reálnym cieľom napchať ešte viac vrecká zbrojárov,“ vyhlásil slovenský premiér.

Kastranovi tlmočil aj názory slovenskej verejnosti, ktorá ostro kritizuje krok Volodymyra Zelenského. Fico veľvyslancovi poskytol informácie o technickom riešení situácie, ktoré predtým navrhol ukrajinskému náprotivkovi Denisovi Šmyhaľovi.

Záverom videa predseda vlády odmietol obvinenia liberálnych médií a dementoval niektoré z ich informácií. Rovnako vyjadril presvedčenie, že Európska únia bude musieť v budúcnosti pristúpiť na istú formu spolupráce s Ruskom.