Mladík pôvodom z Afriky dobodal jedenásť detí, tri zabil. V britskom meste vypukli násilnosti

Násilnosti vypukli v utorok v meste Southport na severozápade Anglicka, kde v pondelok útočil nožom 17-ročný mladík pôvodom z Rwandy, pričom zahynuli tri dievčatá vo veku 6, 7 a 9 rokov. Desať ľudí zostáva po útoku hospitalizovaných, päť detí a dve dospelé osoby sú v kritickom stave.

Britain Children Stabbed Násilnosti v britskom meste Southport. Foto: TASR/AP

Približne 100 demonštrantov zakladalo ohne a hádzalo kamene a fľaše do policajtov a na mešitu, informujú agentúry AFP, AP a Reuters.

Demonštranti, z ktorých časť bola zahalená v maskách, zapálili aj policajné vozidlo. Počas chaosu na uliciach vybuchovali petardy a zneli sirény. Podľa polície išlo o prívržencov antiislamistickej skupiny Anglická obranná liga, ktorá v minulosti často organizovala násilné demonštrácie.

Násilné protesty vypukli krátko po pokojnom zhromaždení v centre Southportu, na ktorom si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí pondelkového útoku.

Polícia vyšetruje útok nožom 17-ročného mladíka pôvodom z Rwandy v britskom meste Southport. Foto: Profimedia.sk

17-ročný páchateľ pôvodom z Rwandy

Páchateľom pondelkového útoku nožom na skupinu detí v tanečnom štúdiu v anglickom Southporte bol iba 17-ročný mladík, ktorého rodičia pochádzali z africkej Rwandy. Informujú o tom viaceré britské médiá, podľa ktorých sa narodil na území Veľkej Británie.

Polícia uviedla, že páchateľ podľa všetkého nemal komplica. Doplnila, že hoci motív útoku, ktorý šokoval celé Spojené kráľovstvo, nateraz nie je jasný, nepredpokladá sa, že by súvisel s terorizmom.

Pripomeňme, že incident sa odohral tesne predpoludním miestneho času počas tanečného workshopu inšpirovaného aktuálne globálne najpopulárnejšou speváčkou Taylor Swift.

Na podujatie načasované na začiatok letných prázdnin, ktoré malo trvať dve hodiny od desiatej do poludnia, sa prihlásilo približne 25 detí vo veku od šesť do jedenásť rokov.

Foto: The Times/News Licensing/Profimedia.sk

Bilancia je obzvlášť tragická

Páchateľ tri z nich zabil a osem ďalších ľudí zranil, pričom päť detí ostáva naďalej v kritickom stave.

Na hodine tanca a jogy boli prítomní aj dvaja dospelí, ktorí sa snažili zasiahnuť. Lekári im ošetrili bodné rany a tiež sa nachádzajú v kritickom stave. Kompetentní však detailné informácie nezverejňujú.

Colin Parry, majiteľ neďalekej firmy, ktorý bol jedným z ľudí, ktorí zavolali políciu, skonštatoval, že incident v Southporte vyzeral ako „scéna z hororového filmu“.

Miestny obyvateľ Ryan Carney povedal, že jeho mama videla telá „celé od krvi“. „Počula krik a plač,“ povedal. „Vyšla von a išla sa pozrieť, čo sa stalo, a jediné, čo povedala, bolo, že videla, ako príslušníci polície alebo záchranky vynášajú niekoľko tiel dievčat“. „Boli v bielom, ale boli celé červené. Pokryté krvou. Povedala, že na chrbtoch detí videla bodné rany.“

Richard Townes, detský zabávač a otec malého dieťaťa zo Southportu, podľa denníka Guardian povedal, že rodičia v tejto oblasti sú po pondelkovom útoku „vydesení“ a boja sa posielať svoje deti na letné krúžky.

Útočníka chcel zastaviť miestny podnikateľ

Podľa denníka Telegraph utrpel zranenie nohy aj tamojší podnikateľ Jonathan Hayes po tom, ako začul krik a pokúsil sa útočníka odzbrojiť. Heyesova kancelária sa nachádza v tesnej blízkosti tanečného štúdia.

Jeho manželka Helen pre Telegraph povedala, že ľutuje, že nemohol urobiť viac, aby útok zastavil. „Bola som s ním celé popoludnie v nemocnici. Je veľmi rozrušený, že nemohol byť viac nápomocný. Fyzicky bude v poriadku, psychicky neviem,“ dodala.

Foto: Profimedia.sk

Swift: Som úplne v šoku

K incidentu sa vyjadrila aj sama Taylor Swift. „Neustále ma zaplavuje hrôza zo včerajšieho útoku v Southporte a som úplne v šoku,“ napísala.

„Som úplne bezradná v tom, ako týmto rodinám vyjadriť svoju sústrasť,“ doplnila v utorok na sociálnej sieti Instagram.

Fanúšikovia popovej umelkyne vytvorili finančnú zbierku určenú na náklady na pohreby a podporu obetí. V čase písania tohto článku do nej pribudlo zhruba 100-tisíc liber, teda v prepočte asi 120-tisíc eur.

Ešte predtým vyjadrili svoju sústrasť pozostalým, empatiu voči obetiam a odsúdenie páchateľa viacerí britskí predstavitelia vrátane premiéra Keira Starmera alebo Kráľa Karola III. a jeho manželky kráľovnej Camilly.