Právo dieťaťa na prirodzený vývin a ideologická výučba

Prirodzený vývin dieťaťa je najdôležitejšou etapou života človeka, ktorá formuje celé jeho nasledujúce pôsobenie v spoločnosti. Správne nastavenie vzdelávacích osnov a metód je preto kľúčové nielen z hľadiska budúceho nastavenia spoločnosti, ale aj z hľadiska dodržiavania právnych noriem. Presadzovanie rôznych ideológií ako súčasť výučby detí je neprípustné už dnes, no napriek tomu zákon nie je v tomto smere dostatočný pri ich ochrane.

Základná škola s materskou školou 1. československého armádneho zboru,chodba, interiér , počítačová učebňa Ilustračný obrázok. Foto: Pavol Ďurčo/TASR

Zmeniť to chce strana KDH úpravou Ústavy SR, no ako pri iných ideologických témach, môže naraziť na európske právo. Kresťanskodemokratické hnutie vo svojom programe na zmenu Ústavy SR predstavilo bod, ktorý by mal posilniť práva rodičov zabezpečiť vzdelanie a výchovu svojich detí v zhode s ich náboženským, filozofickým a pedagogickým presvedčením.

Ústava SR už dnes obsahuje ustanovenie v prvom článku o tom, že Slovenská republika sa neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu. KDH vo svojom programe tvrdí, že toto ustanovenie môže byť jednoducho obchádzané nevhodnou indoktrináciou na školách prostredníctvom štátnych politík, ale aj činnosťou niektorých samozvaných organizácií.

Na snímke predseda KDH Milan Majerský a vpravo europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami