Gastro sektoru chýbajú tisíce zamestnancov. Keketi chce znížiť nárok na ich odbornosť

V hoteloch, reštauráciách a stravovacích službách v súčasnosti podľa odhadov ministerstva cestovného ruchu a športu chýba viac ako desaťtisíc zamestnancov. Prijímaniu nových pritom často bráni nesplnenie podmienky o odbornej spôsobilosti. Rezort nároky na nových zamestnancov preto plánuje zjednodušiť.

Dušan Keketi Foto: TASR - Jakub Kotian Dušan Keketi. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Celý sektor stravovacích a ubytovacích služieb tvorí dnes skoro 110-tisíc zamestnancov,“ referoval v úvode stredajšej tlačovej konferencie minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, ktorý upozornil, že počet zamestnancov v sektore je stále pod úrovňou stavu spred pandémie. „Aktuálne v tomto sektore chýba viac ako 10-tisíc zamestnancov,“ dodal Keketi.

Chýbajúce vzdelanie v danom odbore treba nahradiť účasťou na kurzoch a získaním potvrdenia o odbornej spôsobilosti. Práve to je jednou z prekážok pri získavaní nových zamestnancov, uviedol na tlačovej konferencií generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

„Pre zamestnávateľa je to istá komplikácia. Sme vďační za každého zamestnanca, ktorý je ochotný nastúpiť do pracovného pomeru. Ak by došlo k zjednodušeniu splnenia zákonnej požiadavky o odbornej spôsobilosti, výrazne by nám to zjednodušilo život v praxi,“ vysvetlil Novotný.

Návrhom zákona chce rezort cestovného ruchu zrušiť plošnú povinnosť pre zamestnancov v tomto sektore získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti.

„Táto povinnosť by zostala iba pre fyzické osoby podnikateľov, ktorí pracujú samostatne, a zároveň by zostala pre vedúcich zamestnancov, ktorí sú na prevádzkach zodpovední za odborný výkon činnosti,“ uviedol štátny tajomník rezortu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Povinnosť zaškolenia o takzvanom „hygienickom minime“ sa tak prenesie na zamestnávateľov či prevádzkovateľov.

Nový zákon chce ministerstvo uviesť do praxe už prvého januára budúceho roka. „Návrh určite odstráni prekážky, ktoré sú často aj niekoľkomesačné – toľko trvá kým tento človek, ktorý má chuť pracovať v gastre, dokáže získať toto osvedčenie,“ dodal Harbuľák.

(dak)