Olympiáda má ďalšieho hrdinu. Turecký strelec vyzeral, akoby si odskočil z diváckej tribúny

Turecký športový strelec Yusuf Dikec sa stal miláčikom tribún pre svoj na prvý pohľad ležérny prístup, keďže súťažil prakticky bez výstroja. Aj tak vystrieľal pre svoju krajinu historické striebro.

Dikec Yusuf Dikec. Foto: reprofoto Youtube

Yusuf Dikec súťaží v streľbe zo vzduchovej pištole už dlhé roky. Turecko reprezentoval na olympijských hrách v rokoch 2012 a 2016. Výraznejší úspech zaznamenal až tento rok, keď v súťaži zmiešaných družstiev vo vzduchovej pištoli na 10 metrov získal spolu so Sevvalou Ilaydou Tarhanovou striebornú medailu.

Pre Turecko je to historický úspech, pretože to je pre krajinu polmesiaca prvá olympijská medaila zo streleckých súťaží. Turkom pritom len tesne ušlo zlato, keď vo finále prehrali so srbským párom Damirom Mikecom a Zoranou Arunovičovou 14 : 16.

Turecký pár si však získal srdcia fanúšikov po celom svete vďaka Dikecovmu priam ležérnemu štýlu. Turecký strelec, ktorý pracuje ako nadpráporčík tureckej polície, totiž počas súťaže nepoužíval typický strelecký výstroj.

Strieľal bez slúchadiel či špeciálnych objektívov, navyše jednu ruku mal počas streľby ležérne vo vrecku. So štupľami v ušiach a tričku tak pôsobil akoby si na finále odskočil z tribúny.

Za svoj výkon si získal množstvo fanúšikov. Medzi inými aj zakladateľa spoločnosti Tesla Elona Muska, ktorý na sociálnej sieti X komentoval Dikecovu fotografiu.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac