Transrodoví športovci môžu byť nebezpeční

Boj o transgender športovcov „zúri“ už mnoho rokov. Na jednej strane stoja bojovníci za práva transgender osôb. Tvrdia, že transgender ženy sú ženy, majú teda plné právo zúčastňovať sa všetkých aktivít, ktoré sú normálne vyhradené biologickým ženám. Vrátane športových zápolení.

Imane KhelifAngela Carini Imán Chalíf a Angela Cariniová. Foto: TASR/AP

Kritici upozorňujú na prostý fakt: muži sú väčší, rýchlejší a silnejší ako ženy. Je to dôsledok mužskej puberty, keď chlapci nadobúdajú na sile. Ktokoľvek, kto prešiel mužskou pubertou, má tak v sebe zabudovanú neférovú biologickú výhodu, ktorú nemožno ľahko odbúrať.

Vo väčšine športov majú transženy jednoducho len väčšiu šancu na víťazstvo. Vo fyzických kontaktných športoch to môže byť ale rovno nebezpečné. Ukázal to štvrtkový boxerský zápas na olympijských hrách.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.