Chalíf má XY chromozómy. Prominentný novinár potvrdzuje pohlavie alžírskeho boxera

Alžírsky boxer Imán Chalíf má XY chromozómy, tvrdí už aj prominentný športový novinár Alan Abrahamson. V piatok to napísal v článku uverejnenom na portáli 3 Wire Sports. Dlhoročný žurnalista, ktorý v minulosti pracoval aj pre Los Angeles Times a NBC News, podľa vlastných slov videl výsledky DNA testov Chalífa aj Taiwančana Lin Ju-ťinga.

Imane Khelif Imán Chalíf oslavuje po zápase s Lucou Hámoriovou na Olympijských hrách 2024 v Paríži. Foto TASR/AP

Abrahamson je tak už tretím človekom, ktorý prehovoril o výsledkoch testov, na základe ktorých organizátor svetového šampionátu v Novom Dilí v roku 2023 diskvalifikoval Chalífa a Lin Ju-ťinga zo ženskej súťaže. Ju-ťingovi na svetovom šampionáte v roku 2023 odobrali pre výsledky testov bronzovú medailu a Chalíf prišiel o zlato.

Okrem prezidenta Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) Umara Kremleva o výsledkoch DNA testov oboch športovcov informoval aj bývalý generálny tajomník IBA a niekoľkonásobný šampión Maďarska István „Kokó“ Kovács.

Zatiaľ čo mnohí spochybňujú tvrdenia IBA a jej funkcionárov pre údajné prepojenie organizácie s Ruskou federáciou a obvinenia z korupcie, Abrahamson má v tomto ohľade čistý štít.

Veterán športovej žurnalistiky

Alan Abrahamson olympijské hry žurnalisticky pokrýva už štvrťstoročie. Sedemnásť rokov pôsobil v Los Angeles Times a neskôr ako komentátor pre americké NBC News. Je členom tlačového výboru Medzinárodného olympijského výboru. Za svoju prácu získal niekoľko medzinárodných ocenení, napríklad aj od tlačovej agentúry Associated Press.

Abrahamson je aj spoluautorom knihy No Limits [Bez limitu, pozn. prekl.] o kariére slávneho plavca Michaela Phelpsa, ktorú napísal priamo s prominentným športovcom.

Vyhrávajú jeden zápas za druhým

Kontroverzia okolo dvoch športovcov vznikla po zápase Imán Chalífa s Taliankou Angelou Cariniovou. Talianka boj vzdala po 46 sekundách, pričom sa podľa vlastných slov obávala, že má zlomený nos. „Nie je to spravodlivé,“ povedala po zápase a rozplakala sa. Neskôr sa za svoju reakciu ospravedlnila.

Imán Chalíf v sobotu vyradil maďarskú boxerku Lucu Hámoriovú a Lin Ju-ťing v nedeľu porazil Bulharku Svetlanu Stanevovú. Tá po zápase na protest proti neférovosti zápasu ukázala publiku symbol XX, pričom gestikulovala smerom k sebe.

Obaja športovci si preto zaboxujú o medaily. Chalíf sa v utorkovom semifinále postaví thajskej boxerke Čanďaem Suvanapengovej a Lin Ju-ťing bude v stredu čeliť reprezentantke Turecka.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac