Kardinál Duka prirovnal olympijské hry 2024 v Paríži k nacistickej olympiáde

Olympijskí športovci boli zneužití na propagáciu novej ideológie, ktorá tvrdí, že ľudská identita neexistuje. Zaradila sa tak k olympijským hrám v Berlíne roku 1936 a v Moskve roku 1980, napísal český kardinál Dominik Duka na svojom blogu.

Dominik Duka. Zdroj: wikipedia/autor: Petr Šálek Dominik Duka. Zdroj: wikipedia/autor: Petr Šálek

„Športovci boli zneužití na iné ciele: (propagáciu) nacizmu, komunizmu a nových ideológií, ktoré nám vlastne hovoria, že nejestvuje ľudská identita,“ napísal. „Olympiáda vždy nastolila mier. Preto zmienené tri olympiády odporujú týmto zásadám,“ vysvetlil.

Kardinál sa tiež vyjadril k otváraciemu ceremoniálu letných olympijských hier. Výjav popravy Márie Antoinetty označil za „šarádu“ a imitáciu Poslednej večere opísal ako „výsmech voči antike i kresťanstvu“.

„Alúzia na obdobie antiky Dionýzovými bakchanáliami je podľa môjho názoru absolútny výsmech antike, teda nielen kresťanstvu, pretože vieme, že športovci nemôžu usporadúvať bakchanálie, ak potom majú ísť súťažiť,“ vysvetlil Duka.

Tým, že sa posledná olympiáda zaradila do „trojlístka“ s nacistickými a komunistickými Hrami, podľa kardinála zmizla potreba mieru a priateľstva.

„Muž, ktorý bije v športovej disciplíne boxu ženu, je toho potvrdením. Pýtam sa: Kde je Istanbulský dohovor, kde sú jeho obhajcovia?“ pripomenul kontroverziu viažucu sa na mužského boxera Imána Chalífa, ktorý vyhral zlato v ženskom boxe vo velterovej váhovej kategórii do 66 kilogramov.

Na záver však poďakoval a pogratuloval športovcom za ich úspechy a postoje.

„Predovšetkým by som chcel poďakovať slávnemu srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi, ale tiež i postojom ďalších politických, kultúrnych i duchovných predstaviteľov, ktorí pochopili, že tu došlo k zneužitiu olympiády určitými skupinami, ktoré nám samozrejme nezaručujú ani dobrú výchovu v školách, ani formáciu,“ poznamenal kardinál.

(sab)