Fico: Šimečkovi blízki sú prepojení na verejné financie. Navrhnem jeho odvolanie

Premiér Robert Fico poukázal na prepojenia blízkych predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku na verejné financie. Predseda vlády to označil za "vyciciavanie". Šimečkovo odvolanie z funkcie podpredsedu parlamentu preto považuje za morálne právo.

Michal Šimečka, politik Michal Šimečka. Foto: Šálek Václav/ ČTK/Profimedia.sk

„Nebudeme spochybňovať právo opozície na niektoré funkcie v parlamente. Funkcia podpredsedu národnej rady je viazaná na predstaviteľa opozície, nie na konkrétne meno,“ povedal predseda vlády na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že Šimečka zneužíva verejné inštitúty na ochranu finančných záujmov svojej rodiny.

Predseda vlády počas tlačovky s podpredsedom Národnej rady SR prízvukoval, že Nadácia Milana Šimečku v priebehu rokov 2020 – 2024 zo všetkých verejných zdrojov dostala dovedna vyše 676-tisíc eur, pričom len z gescie rezortu kultúry to bolo viac ako 363-tisíc a z rezortu spravodlivosti 50-tisíc eur.

Úryvkami z reportáží televízií Markíza a TA3 tiež upozornil na rozpor v tvrdeniach riaditeľky nadácie. Veronika Fishbone-Vlčková v jednej z reportáží povedala, že žiadne prepojenie na Michala Šimečku nejestvuje, v ďalšej priznala, že členom správnej rady je Peter Šimečka – strýko lídra PS Michala Šimečku, a teda syn Milana Šimečku, po ktorom je nadácia pomenovaná.

Na tlačovke prezentovali aj finančné dotácie občianskeho združenia Projekt Fórum, kde je jediným štatutárnym orgánom Marta Šimečková, mama Michala Šimečku. Toto združenie malo v priebehu rokov 2020 až 2024 dostať dovedna viac ako 314-tisíc od ministerstiev kultúry a spravodlivosti.

Rovnako ako BOD.Y – občianske združenie, kde je jediným štatutárnym orgánom družka Michala Šimečku Soňa Ferienčíková. Fico tvrdí, že toto združenie dostalo od rezortu kultúry v rovnakom období viac ako 190-tisíc eur, ktoré boli podľa premiéra „prevažne na fungovanie občianskeho združenia“.

Podpora od SNS

Predseda vlády na záver skonštatoval, že o to viac majú morálne právo na koaličnej rade otvoriť tému odvolania Šimečku z postu podpredsedu parlamentu: „Musí byť minimálne 30 poslancov, ktorí prídu s takýmto návrhom. Ale neutriem jedinú slzičku, ak sa podarí odvolať Michala Šimečku,“ uzavrel s tým, že ak opozícia navrhne akékoľvek meno na túto funkciu, bude odobrené.

Smer už podľa Fica má k odvolaniu Šimečku z funkcie podporu SNS, nevie však, ako sa k tomu postaví jeho druhý koaličný partner, teda Hlas. „Ja som s nimi nehovoril,“ dodal.

Koaličná SNS zároveň vyzvala Šimečku, aby sa bezodkladne vzdal funkcie podpredsedu parlamentu. Je podľa strany preukázané, že mal osobný záujem na odložení novely zákona o Fonde na podporu umenia. Súčasne vyzýva na postúpenie všetkých zistení príslušným orgánom tak, aby bola v prípade zlyhania vyvodená zodpovednosť.

„SNS sa obráti na Martinu Šimkovičovú (nom. SNS), aby vykonala všetky možné kontroly vo vzťahu k vedeniu Fondu na podporu umenia. Ďalej, aby preskúmala záhadné skutočnosti, že peniaze vo vzťahu k partnerke Šimečku, ako aj k nadácii Milana Šimečku boli záhadne schvaľované v auguste tohto roka,“ uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Šimečka hovorí o zastieracom manévri

Šimečka v reakcii na Ficove slová na sociálnej sieti napísal, že „sú presne ako komunisti. Cenzúrujú, kádrujú a útočia na rodinu. Ficova vláda pomsty má problémy, potrebujú odviesť pozornosť. Nevyšiel im útok cez môjho nebohého starého otca, tak skúšajú pošpiniť moju mamu a partnerku“.

„Chabý“ útok na opozíciu vedený cez Šimečkovu rodinu považuje predseda PS za „zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu“.

Neskôr na tlačovej konferencii strany dodal, že Fico len „odvádza pozornosť“ okrem chýb ministra spravodlivosti a ministerky kultúry „aj od toho, že hoci je v politike štvrté desaťročie, tak on ani jeho ľudia neurobili nič kvôli tomu, aby sa ľudia na Slovensku mali lepšie“.

„Namiesto toho, aby riešil problémy krajiny, hovorí o mojej mame a partnerke. Už druhý týždeň za sebou rieši mňa a moju rodinu miesto toho, aby sa venoval práci, za ktorú je platený a schválil si aj doživotnú rentu,“ uviedol Šimečka s tým, že granty dostávala jeho matka a priateľka v čase, kedy on ešte nebol v politike.

Zároveň odporučil premiérovi „pozrieť sa do zrkadla“, v ktorom uvidí „hanbu, ktorú vidí čoraz viac ľudí na Slovensku“.

Predsedovi vlády pripomenul aj dotácie, ktoré dostávajú „jeho koaliční poslanci“. „Napríklad pán poslanec Migaľ z Hlasu, ktorého občianske združenie od roku 2018 dostalo na grantoch zhruba pol milióna eur. Pán Michelko z SNS, ktorého občianske združenie dostalo v roku 2011 vyše 700-tisíc eur a týkalo sa to aj mesiacov, v ktorých už teraz je poslancom a predsedom výboru pre kultúru,“ dodal.

Pozornosť zameral aj na grant zo štátnych zdrojov, ktoré dostala manželka premiéra Svetlana Ficová v „roku 2007 od Agentúry na podporu výskumu a vývoja na právnický výskum“. „Vtedy ste nechceli odstúpiť? Vtedy vás nikto nevyzýval odstúpiť? Tak ak odstúpite z postu premiéra, aj ja sa vzdám postu podpredsedu národnej rady,“ uzavrel.

Gröhling: Fico v snahe pomstiť sa stratil akékoľvek zábrany

Predseda strany SaS Branislav Gröhling deklaruje, že sú pripravení postaviť sa proti „bezprecedentným a nedemokratickým praktikám“ premiéra.

„Ak príde k odvolaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR, mali by sme byť v rámci parlamentnej opozície jednotní. Preto navrhujeme spoločný postup opozície – vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať,“ dodal.

(max, tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac