Danko chce tvrdý zákon o mimovládkach. Za politickú činnosť sa majú trestať

Koaličná SNS avizuje, že sprísni zákon o mimovládnych organizáciách. Bude požadovať tresty za zneužívanie verejných funkcií a verejných zdrojov. Na sociálnej sieti to v sobotu napísal predseda SNS Andrej Danko.

andrej danko Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

SNS pritom stiahla v júni z programu rokovania parlamentu zákon o mimovládnych organizáciách, ktorý sa mal definitívne schváliť.

„SNS navrhne ešte tvrdší zákon o mimovládnych organizáciách, nadáciách a občianskych združeniach,“ hovorí aktuálne Danko. Pripomenul, že jeho strana podala na aprílovú schôdzu zákon, ktorého cieľom bolo, aby mimovládne organizácie boli označované ako osoby spolupracujúce so zahraničím. Súčasne sme navrhli, aby boli zverejňované všetky príjmy týchto inštitúcií.

Najprísnejšie tresty

SNS na septembrovej schôdzi navrhne, aby do tohto zákona spadali všetky občianske združenia aj nadácie, aby sa striktne a jasne odlišovala verejnoprospešná činnosť od politickej činnosti a v prípade, že budú občianske združenia alebo nadácie skryto využívané na politickú činnosť, „navrhneme im najprísnejšie tresty v Trestnom zákone“.

Nie je možné, aby pod občianske združenia a nadácie tak, ako to je podľa šéfa SNS na príklade nadácie Milana Šimečku, bola schovávaná „podvratná politická činnosť, ktorá rozbíja základné hodnoty štátu“.

„Je zrejmé, že niektorí politici majú rodinné nadácie a občianske združenia, do ktorých zabezpečujú finančné toky štátnych peňazí. Osobitným príkladom je konanie rodiny Šimečkovcov, ktoré v celom rozsahu opakovane odsudzujeme,“ povedal Danko.

SNS požaduje, aby každá nadácia a občianske združenie museli vo svojich záverečných správach jasne uvádzať všetkých sponzorov a partnerov a deklaratórne ukázať, kam finančné výdavky adresujú.

Fico navrhne odvolanie Šimečku

Premiér Robert Fico v piatok vo videu na sociálnej sieti povedal, že navrhne odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu. Podľa premiéra líder PS nezvoláva protesty len pre destabilizáciu politickej situácie a zvyšovanie pravdepodobnosti ďalšieho atentátu, ale aj pre ochranu finančných záujmov svojej rodiny.

Michal Šimečka. Foto Novák/TASRP

V parlamente sa očakáva rokovanie o odvolanie Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) z funkcie ministerky kultúry za odvolanie riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a šéfky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej. Tento týždeň sa v Bratislave udiali dva protesty, ktoré požadovali odchod ministerky kultúry z funkcie. Jeden z protestov organizovali opozičné strany PS a SaS.

Fico poukázal na to, že Nadácia Milana Šimečku dostala od roku 2020 z verejných zdrojov viac ako 650-tisíc eur. Premiér chce, aby sa o návrhu na odvolanie ministerky kultúry a Šimečku uskutočnila spoločná rozprava.

Nadácia informácie o profite Šimečkovcov označila za nepravdivé

Predseda PS Šimečka vyhlásil, že Nadácia Milana Šimečku je nezávislá nadácia, ktorá funguje na Slovensku viac ako 30 rokov. Za ten čas podľa neho spravila možno už stovky skvelých projektov pre tisícky žiakov, učiteliek a zamestnancov samospráv na celom Slovensku. Dodal, že v nej pracujú nezávislí ľudia, má správnu radu a výročné správy sú na internete.

Nadácia označila za nepravdivé tvrdenia, že rodina Šimečkovcov finančne profituje z jej aktivít. Riaditeľka nadácie Veronika Fishbone-Vlčková uviedla, že z jej aktivít profitujú umelci, ľudia s cudzineckým pozadím a široká verejnosť. Dodala, že nadácia od Fondu na podporu umenia získala od roku 2020 do tohto roku 254 300 eur, ďalších 164 700 eur z ministerstva školstva, spravodlivosti a kultúry.


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok