Na festivale v Nemecku zabíjal muž s nožom. Polícia zadržala 15-ročného mladíka

Pri piatkovom útoku nožom na návštevníkov festivalu v západonemeckom meste Solingen zomreli traja ľudia a osem sa zranilo, z toho päť ťažko. Páchateľ po čine utiekol. Polícia však v sobotu zadržala tínedžera, ktorý mal byť v kontakte s páchateľom tesne pred spáchaním útoku. Vyšetrovatelia nateraz nevylúčili ani terorizmus.

Fatalities in attack at Solingen city festival Polícia po útoku v nemeckom meste Solingen. Foto: Christoph Reichwein/DPA/ČTK/Profimedia.sk

K útoku prišlo na námestí Fronhof počas festivalu oslavujúceho 650. výročie založenia mesta. Jeden z organizátorov podujatia Philipp Müller následne vyšiel na pódium, festival predčasne ukončil a požiadal návštevníkov, aby sa pokojne rozišli.

„Všetci v Solingene sme dnes večer v šoku,“ napísal v piatok na Facebooku primátor Tim Kurzbach. „Všetci sme chceli spoločne osláviť výročie založenia nášho mesta a namiesto toho tu teraz oplakávame mŕtvych a zranených.“ Primátor dodal, že z útoku má „zlomené srdce“.

Polícia vyzvala návštevníkov, aby sa pokojne rozišli domov, uzavrela niekoľko priľahlých ulíc. Vypočuli zranených i svedkov, do akcie bol zapojený aj vrtuľník.

Polícia tiež upozornila ľudí, ktorí spozorujú niečo podozrivé, aby nekonali z vlastnej iniciatívy, ale zavolali na tiesňovú linku. Ministerstvo vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko uviedlo, že páchateľ bodal ľudí zámerne do krku. To potvrdila v sobotu popoludní aj polícia.

Do Solingenu pricestoval aj minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul. Varoval pred špekuláciami: „Z ničoho nič niekto náhodne dobodáva ľudí. O osobe ani motíve sa nedá nič povedať.“ Dodal, že zatiaľ neexistujú žiadne spoľahlivé fakty.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na sociálnej sieti napísala, že je šokovaná brutálnym útokom na mestských slávnostiach v Solingene. „Naše bezpečnostné úrady robia všetko pre to, aby chytili páchateľa a vyšetrili pozadie útoku,“ dodala.

V sobotu popoludní portál Guardian informoval, že tamojší prokurátor potvrdil zadržanie 15-ročného mladíka. Nemecký denník Der Spiegel, odvolávajúc sa na svoje zdroje, podvečer upresnil, že mladík je Kirgiz a žil v ubytovni pre utečencov. Podozrivým zo spáchania skutku nie je.

Údajne sa však rozprával s mužom, ktorého polícia podozrieva ako páchateľa. Svedkovia udalosti pre nemecký bulvárny denník Bild opísali páchateľa, ako arabsky vyzerajúceho muža.

Ten mal tínedžerovi podľa svedkov vravieť o možnom útoku nožom, mladík preto teraz čelí obvineniam z neoznámenia pripravovaného trestného činu. Vypovedať podľa denníka odmieta.

Viaceré médiá tiež upozornili, že asi 200 metrov od pódia bol nájdený zhruba 20 centimetrov dlhý nôž. Polícia spresnila, že našla v okolí viacero nožov. Ktorý a či vôbec niektorý z nich bol pri útoku použitý, zatiaľ nevedia.

Podujatie s názvom Festival rozmanitosti sa začal v piatok a mal pôvodne trvať až do nedele, pričom pre návštevníkov boli pripravené atrakcie ako živá hudba, kabaret, akrobatické vystúpenia, ukážky ľudových remesiel a zábavný program pre deti.

(sak, tasr, max)