Rezort vnútra chce nakúpiť počítače pre celú štátnu správu. Náklady atakujú 318 miliónov eur

Ministerstvo vnútre plánuje pripraviť rámcovú zmluvu na nákup počítačov pre celú štátnu správu. Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) tvrdí, že údaje o potrebe modernizácie zariadení sú známe iba pre rezort vnútra.

Odhadované maximálne náklady na nákup 115-tisíc kusov počítačov a príslušenstva sa pohybujú medzi 265 a 318 miliónmi eur. Hovorca rezortu vnútra Matej Neumann uviedol, že hodnotením ÚHP sa ministerstvo zaoberá. Z pohľadu rezortu prínosné odporúčania zohľadní.

Analytici rezortu vnútra vyčítajú, že nepozná reálny stav počítačov na iných úradoch štátnej správy. Ministerstvo má podľa nich údaje o zariadeniach len vo vlastných organizáciách. „Rozsah bol stanovený na základe približného počtu všetkých úradníkov štátnej správy SR, vrátane bezpečnostných zložiek,“ konštatuje ÚHP.

Ministerstvu odporúčajú, aby začalo modernizovať výpočtovú techniku na vlastných úradoch a iné rezorty zapojilo až po zistení ich reálnych potrieb. Samotné ministerstvo vnútra bude podľa štátnych analytikov v najbližších štyroch rokoch potrebovať vymeniť asi 36-tisíc zariadení.

ÚHP upozorňuje, že v štúdii rezort uvádza až 46-tisíc zariadení. Ministerstvo má totiž necelých 40-tisíc zamestnancov, vrátane príslušníkov Policajného zboru a hasičov. Rezort využíva takmer 3 500 výpočtových zariadení, ktoré v horizonte štyroch rokov nebudú staršie ako šesť rokov. Preto ich podľa ÚHP nebude potrebné vymeniť.

Útvar upozorňuje aj na podľa neho vysokú jednotkovú cenu za počítače. Analytici tvrdia, že ak by ministerstvo pre svoj rezort zariadenia nakúpilo za ceny, za ktoré ich bežne nakupujú iné úrady, maximálna hodnota rámcovej zmluvy by sa znížila na necelých 70 miliónov eur. Najlacnejšie počítače v projekte sú podľa ÚHP na úrovni 1 200 eur za kus.

Analytici v hodnotení píšu, že je to tak pre zbytočnú výkonnosť týchto počítačov a rezortu odporúčajú držať sa benchmarku Slovenska, teda porovnania výkonnosti a ceny obstarávaných počítačov v štátnej správe.

„Požiadavka na dodanie veľkého množstva zariadení v krátkom čase môže tiež spôsobiť, že cena zariadení bude vyššia. Dodávatelia sa budú snažiť získať tie isté zariadenia v skladoch distribútorov, čo znižuje motiváciu distribútora poskytnúť zľavu a môže spôsobiť nedostatok zariadení vo vhodnej konfigurácii za primeranú cenu pre všetky úrady,“ upozornil ÚHP v hodnotení.

Do budúcnosti by štátnej správe podľa útvaru mohlo pomôcť aj stanovenie štandardizovaného pracovného miesta zamestnanca štátnej správy. Jeho súčasťou by mali byť aj minimálne požiadavky na elektronické zariadenia.

(tasr)


Všímavá Rožňavčanka vyhotovila fotografiu kúpajúcich sa deti v miestnom potoku Drázus. Podľa správcu toku, Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorý zverejnil a okomentoval záber na sociálnej sieti, takéto nezodpovedné správanie sa ľudí s nízkym environmentálnym povedomím nie je výnimočné v danej lokalite, deje sa aj inde na Slovensku.

prečítať viac