Pavol Gašpar je už riaditeľom SIS. Do funkcie ho vymenoval prezident Pellegrini

Prezident Peter Pellegrini vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). V pondelok dopoludnia sa zároveň stretol s povereným predsedom parlamentu Petrom Žigom (Hlas), po ktorom zdôraznil, že vládna koalícia už musí nájsť spôsob, ako vyriešiť personálne obsadenie postu predsedu Národnej rady SR. Žiga verí, že riešenie tohto problému vo vládnej koalícii čoskoro nájdu.

Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riadite¾a SIS Prezident SR Peter Pellegrini (vpravo) pri vymenovaní Pavla Gašpara. Foto: TASR / Pavel Neubauer

Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády. Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová nechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu.

Pellegrini Gašparovi prízvukoval, že je dôležité, aby ľudia pod jeho vedením dôverovali Slovenskej informačnej službe. „Nech túto funkciu vykonávate v prospech v mene jediného nositeľa moci, ktorým je občan Slovenskej republiky,“ vyzvala ho slovenská hlava štátu.

Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

Gašpar chce v krátkej dobe predstaviť verejnosti koncepciu rozvoja SIS. V nej by mali byť definované krátkodobé ciele, ktoré chce ako riaditeľ dosiahnuť, ale aj tie dlhodobé, ktoré by nemali byť závislé od konkrétneho riaditeľa.

Prezident vyzýva koalíciu, aby vyriešila post predsedu parlamentu

Prezident ešte v pondelok dopoludnia zdôraznil, že prichádza čas, keď je potrebné definitívne vymenovať niekoho za predsedu parlamentu. Post pritom po minuloročných parlamentných voľbách zastával práve Pellegrini. Po jeho zvolení do kresla hlavy štátu sa však funkcie vzdal. Odvtedy je dočasne povereným šéfom NR SR Peter Žiga.

Najvážnejším adeptom na tento post je minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas), koaličná Slovenská národná strana si však tiež robí zálusk na túto pozíciu. To, že by nakoniec funkcia predsedu parlamentu pripadla práve strane Andreja Danka, si vie predstaviť aj premiér Robert Fico (Smer).

„Ak v tejto otázke pretrváva politické napätie, treba hľadať rozuzlenie a neodkladať to. Vládna koalícia musí nájsť spôsob riešenia tohto problému, aby sme v nasledujúcich náročných časoch fungovali v plnohodnotnom režime,“ povedal.

Žiga verí, že v koalícii nájdu dohodu

Žiga verí, že riešenie tejto otázky čoskoro vo vládnej koalícii nájdu. Potvrdil, že tento post patrí strane Hlas a že zároveň nemajú v pláne k tejto veci otvárať koaličnú zmluvu. Pellegriniho ubezpečil, že zákonodarný zbor napriek tomu funguje a prijíma zákony, ktoré sú v súlade s programovým vyhlásením vlády, ale aj inú legislatívu.

Poverený šéf parlamentu nemá pocit, že by bola spochybnená stolička ktoréhokoľvek ministra. „Takže v tejto chvíli to takto nevidíme,“ skonštatoval. Ak by sa mali zmeniť posty ministrov či posty v parlamente medzi vládnymi stranami, musela by sa podľa neho otvárať koaličná zmluva. „Keď je otvorená koaličná zmluva, každá pozícia v rámci vlády aj parlamentu je tým pádom na stole a budeme o nej diskutovať,“ povedal Žiga.

Najvyšší ústavní činitelia sa rozprávali aj o programe parlamentnej schôdze, ktorá sa začína 10. septembra. Poslancov parlamentu zároveň Pellegrini vyzval, aby sa zaoberali skutočnými problémami, ktoré trápia ľudí, a nie parciálnymi problémami. Zároveň potvrdil, že do konca roka pred zákonodarcov predstúpi so správou o stave republiky.

„Pána prezidenta som sčasti informoval aj o situácii vo vládnej koalícii. Tento týždeň budeme mať koaličnú radu, kde verím, že nájdeme riešenia viacerých otázok,“ doplnil Žiga.

V stretnutiach chce pokračovať

V utorok o 14.00 hod. sa zasa Pellegrini stretne s premiérom Robertom Ficom (Smer) po jeho návrate zo služobnej cesty z Normandie. Potom bude pokračovať v stretnutiach s predsedami koaličných a opozičných a aj s príslušnými ministrami, pri ktorých to uzná za vhodné.

„Účelom stretnutí nie je zasahovať do právomoci parlamentu a vlády, ale ako prezident mám za úlohu dohliadať a zaujímať sa o to, ako fungujú a zabezpečujú riadny chod aj ďalšie najvyššie orgány Slovenska,“ konštatovala slovenská hlava štátu.

Doplnil, že by bol rád, ak by sa mu podarilo zabezpečiť pravidelné stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov, teda vo formáte prezident, premiér a predseda Národnej rady.

Pellegrini sa 23. augusta prihovoril slovenskej verejnosti po niekoľkých týždňoch. Priznal, že posledné týždne vývoja na našej politickej scéne vníma so znepokojením, a to nie pre konkrétne rozhodnutia niektorých politikov, ale pre opätovný nárast radikálneho slovníka politických lídrov a otvorenej nenávisti na sociálnych sieťach.

(gko, tasr)