Volkswagen sa otriasa v základoch. Zvažuje zatvorenie niekoľkých tovární v Nemecku

Nemecký automobilový koncern okrem iného o tomto kroku uvažuje aj z dôvodu, že sú fabriky údajne zastarané. O prácu však môže prísť až 110-tisíc ľudí.

profimedia-0904132788 Automobilka Volkswagen. Ilustračná foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP / Profimedia.sk

Pokiaľ sa koncern Volkswagenu rozhodne zavrieť niektorú zo svojich tovární na domácom trhu, tak by išlo o bezprecedentný krok. Stalo by sa tak totiž vôbec prvýkrát za 87-ročnú históriu spoločnosti, uviedla agentúra Bloomberg.

Automobilka v súčasnosti považuje jeden veľký výrobný závod a jednu továreň na súčiastky v Nemecku za zastarané. „Situácia je extrémne napätá a nemožno ju prekonať jednoduchými opatreniami na zníženie nákladov,“ uviedol v písomnom vyhlásení šéf značky Thomas Schäfer.

Spoločnosť sa snaží škrtať vo svojich nákladoch a hľadá spôsoby, ako ušetriť. Cieľom Volkswagenu je do roku 2026 takto získať až 10 miliárd eur. „Ekonomické prostredie sa stalo ešte ťažším a do Európy sa tlačia noví hráči. Nemecko ako hospodárska lokalita v konkurencieschopnosti stále viac zaostáva,“ uviedol generálny riaditeľ koncernu Oliver Blume.

(mep)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok