Kultúrna obec je v štrajkovej pohotovosti. Šimkovičová: To oni stále vytvárajú tlak

Štrajkový výbor žiada okamžité stretnutie s predsedami koaličných strán, s ktorými chce rokovať o svojich požiadavkách. Takisto žiada k požiadavkám aj vyjadrenie prezidenta Petra Pellegriniho.

Drlička Matej Drlička (v strede), exriaditeľ Slovenského národného divadla. Zdroj : Platforma Otvorená kultúra

Do štrajkovej pohotovosti vstúpilo 1 300 zamestnancov kultúrnych inštitúcií, uviedol štrajkový výbor časti kultúrnej obce.

„Alarmujúci stav, do ktorého sa rezort kultúry dostal pod vedením Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu, nás núti konať,“ vyhlásila Katarína Mišíková, zástupkyňa štrajkového výboru.

Založenie štrajkového výboru iniciovala platforma Otvorená kultúra. Na podporu štrajku časti kultúrnej obce sa majú konať verejné zhromaždenia po celom Slovensku. „O termíne budeme informovať čoskoro,“ povedala Veronika Nemcová z Otvorenej kultúry.

Medzi členov štrajkového výboru patrí aj členka Činohry SND Jana Kováčiková, exriaditeľ SND Matej Drlička, členka štrajkového výboru STVR Rozália Vlasková, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová a rektor VŠMU Martin Šmatlák.

Nerešpektujú výsledky volieb

Rezort kultúry žiada, aby štrajkujúca časť kultúrnej obce rešpektovala, že vedenie ministerstva kultúry vzišlo z demokratických volieb. „Súčasné vedenie postupuje a pracuje v zmysle programového vyhlásenia vlády,“ uvádza sa v stanovisku rezortu.

Na štvrtkovej tlačovej besede zástupcovia štrajkového výboru poznamenali, že rezort kultúry svojimi krokmi šikanuje pracovníkov kultúrnej obce. Konkrétne menovali personálne zmeny vo vedení štátnych inšitúcií. Vedenie ministerstva kultúry oznámilo, že s kritikou nesúhlasí.

Martina Šimkovičová, Lukáš Machala. Foto: Pavol Zachar/TASR

„Táto časť kultúrnej obce [ktorá sa zapojila do štrajku – pozn. red.], neustále vytvára verejný tlak a kladie si podmienky, aby bolo v kultúre všetko explicitne podľa ich predstáv. A to bez akejkoľvek zodpovednosti za verejné financie, ktorá je výhradne na vedení ministerstva kultúry,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Bačinská.

V pohotovosti dva týždne

Zástupkyňa platformy Veronika Nemcová uviedla, že štrajková pohotovosť bude prebiehať zhruba dva týždne. Protestujúca kultúrna obec očakáva, že sa v tomto období vyjadria predsedovia koaličných strán k ich požiadavkám.

Pokiaľ podmienky štrajkového výboru do dvoch týždňov nebudú splnené, následne sa začnú intervenčné akcie, informoval člen Otvorenej kultúry Adam Straka. Platforma plánuje prerušiť viaceré umelecké predstavenia. „Produkcia môže byť narušená zvukovým signálom sirény, čítaním požiadaviek štrajku uprostred produkcie či počas času prehliadok v múzeách a galériách, vypnutím svetiel a zvuku na symbolický čas pár sekúnd,“ uvádza sa v dokumente.

Herečka a členka štrajkového výboru Jana Kovalčíková počas tlačovej besedy. Foto : Otvorená kultúra

Kedy štrajkový výbor vstúpi do ostrého štrajku, nie je známe. Zástupcovia výboru poznamenali, že do ostrého štrajku by vstúpili na základe reakcie koalície, s ktorou by nesúhlasili.

Požiadavky štrajkového výboru

Katarína Mišíková poznamenala, že za dôvod spustenia štrajkovej pohotovosti považuje štrajkový výbor odchod 30 pracovníkov z kultúrnych inštitúcií, zmenu zákonov o kultúrnych inštitúciách, ako sú Fond na podporu umenia a Audiovizuálny fond a ďalšie, ako aj nedofinancovanie rezortu kultúry.

Štrajkový výbor žiada valorizáciu odmien za prácu v umeleckých a kultúrnych inštitúciách zriaďovaných štátom a samosprávami tak, aby to kompenzovalo vysokú infláciu posledných rokov.

Do štrajkovej pohotovosti môžu vstúpiť pracujúci v oblasti kultúry, umenia a kreatívneho prostredia.

V 135 kultúrnych organizáciách vstupuje do štrajkovej pohotovosti minimálne jeden človek, v SND sa to týka takmer 250 zamestnancov, v SNG 100 ľudí a priamo na rezorte kultúry zhruba štvrtiny zamestnancov, čo predstavuje 68 ľudí.

STVR: Považujeme to za aktivitu jednotlivcov

Slovenská televízia a rozhlas (STVR) v stanovisku uviedla, že rešpektuje rozhodnutie zástupcov Štrajkového výboru zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu pripojiť sa k štrajkovej pohotovosti. Túto iniciatívu považuje za aktivitu jednotlivcov, ktorí majú právo kedykoľvek slobodne vyjadriť svoj názor.

Dôrazne však odmieta špekulácie o politických zásahoch do spravodajského obsahu verejnoprávneho média. Sekcia spravodajstva pracuje autonómne, v súlade so Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a rozhlasu, stojí v stanovisku.

„Cieľom vedenia Sekcie spravodajstva je aj naďalej tvorba profesionálneho, objektívneho a nestranného spravodajstva, ktoré si ctí všetky pravidlá žurnalistiky. Pri opakovaných stretnutiach so zamestnancami redakcie spravodajstva som vždy prízvukoval, že v prípade akýchkoľvek otázok a pochybností som všetkým plne k dispozícii,“ skonštatoval zástupca generálneho riaditeľa STVR Igor Slanina.

Protest proti odvolaniu Drličku a Kusej

Platforma Otvorená kultúra začala organizovať protestné zhromaždenia po odvolaní riaditeľov Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku a riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej. Šimkovičová začiatkom augusta obvinila Drličku z viacerých pochybení, napríklad pre odvolanie riaditeľky baletu Niny Polákovej a sťažnosti sólistov Opery SND. 

Kusú rezort kultúry vinil z neefektívneho riadenia národnej galérie aj z uzatvorenia dodatkov k zmluve na rekonštrukciu galérie za viac ako dva milióny eur. Jedným z konateľov firmy, ktorá vykonávala rekonštrukciu, je totiž otec exriaditeľky Martin Kusý.

Podľa odhadov sa na proteste kultúrnej obce 12. augusta zúčastnilo v Bratislave 9-tisíc ľudí. Následne platforma Otvorená kultúra organizovala rôzne spôsoby protestu, napríklad nepretržitý 125-hodinový štafetový protest pred budovou rezortu kultúry, ako aj technokoncert s názvom Kultúrny mejdan.


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac