Prokuratúra vyhovela Haščákovi a zrušila obvinenia v kauze Gorila. Prípad je tak ukončený

Prokurátor týmto rozhodnutím zrušil obvinenia vznesené vyšetrovateľkou Martinou Babacsovou.

Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta a predvolaný svedok Jaroslav Haščák. Foto: Jakub Kotian/TASR Jaroslav Haščák. Foto: Jakub Kotian/TASR

Obhajobe Jaroslava Haščáka doručili uznesenie z 2. septembra 2024, ktorým prokurátor vyhovel sťažnostiam Haščáka a ďalších šiestich obvinených.

„Vyšetrovatelia nielenže nemali žiadny dôkaz na vznesenie obvinenia, ale aj následné dvojročné dokazovanie len simulovali. A tak prokurátor ani po dvoch rokoch nenašiel v spise nič, čo by obvinenia podporilo,“ informuje o tom v tlačovej správe Haščákov advokát Martin Škubla.

Zdôraznil, že jeho klient (Haščák) si prial konfrontáciu jeho tvrdenia, že žiadnou transakciou opísanou v tzv. spise Gorila štát ani verejnosť neprišli ani o cent, s dôkazmi vyšetrovateľov, pripravil rozsiahle analýzy, predložil mnoho posudkov. „Orgány činné v trestnom konaní však reagovali len teátrom a k jedinej transakcii ich znalec napokon rezignoval a sú po siedmych rokoch bez posudku,“ doplnil Škubla.

Haščák bol pôvodne obvinený pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. V septembri tohto roka podal finančník žalobu, v ktorej žiadal štát o odškodnenie za trestné stíhanie vedené voči nemu na základe obvinenia z 1. decembra 2020. Obvinenie mu neskôr Generálna prokuratúra SR zrušila pre nezákonnosť.

(let)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac