V Kanade vraj piloti zazreli UFO, no úrady to neberú vážne. Opačný prípad sú Spojené štáty

Caput Pozorovanie UFO americkým námorníctvom. Foto: Youtube

Záznam mimozemšťanov či opäť len špekulatívne varenie z vody? V Kanade pred tromi týždňami zaznamenali zvláštny zelený objekt v oblakoch, ktorý zachytili dve od seba nezávislé lietadlá. Správy o UFO však berú na tomto kontinente vážne hlavne v USA – aspoň to tvrdil bývalý americký prezident Barack Obama.

Dňa 30. júla zaznamenali v nebesiach nad zálivom Svätého Vavrinca v Kanade neznámy lietajúci objekt. Spozorovali ho dva nezávislé stroje – vojenský aj civilný. Tamojšia vláda o zvláštnom incidente informovala až neskôr, presnejšie 11. augusta.

Podľa stanoviska neznáme teleso zazrel let kanadskej armády číslo CFC4003, ako aj civilné lietadlo Holandských kráľovských aerolínií KLM618. Objekt mal údajne žiarivú zelenú farbu. Spozorovali ho, ako letí do oblakov a následne sa vyparí.

Uvedené informácie publikovali v kanadskej databáze leteckých incidentov (CADORS). Tá obsahuje mnohé údajné svedectvá o neidentifikovateľných lietajúcich objektoch, napríklad od spoločnosti Air Canada, ale pôvodcami mnohých je aj kanadská armáda.

Tamojšie úrady si však z úkazu ťažkú hlavu nerobia. „Nesledujeme oznámenia a ani nezbierame informácie ohľadom svedectiev o UFO,“ uviedlo kanadské ministerstvo národnej obrany

Iný prístup

Opačný prístup majú kompetentní v susedných Spojených štátoch amerických. Napríklad aj sám bývalý americký prezident Barack Obama priznal, že americká vláda berie potenciálne mimozemské objekty veľmi vážne.

Politik v zábavnej relácii The Late Late Show 18. mája uviedol, že síce nemajú tajné laboratóriá plné mimozemšťanov a vesmírnych korábov – čo je zaužívaná hollywoodska predstava –, disponujú však rôznymi zvláštnymi zábermi.

„Pozrite sa, pravda je, že keď som bol zvolený, spýtal som sa… Bol som taký, že dobre, máme niekde laboratórium, kde držíme vzorky mimozemšťanov a vesmírne lode? Po krátkom výskume som dostal odpoveď: Nie,“ uviedol 44. prezident Spojených štátov. Celá diskusia sa držala v podobnom nadnesenom duchu, až na jeden moment.

„Ale čo je pravda – a teraz hovorím skutočne vážne –, existujú zábery a záznamy objektov na nebesiach, o ktorých presne nevieme, čo sú zač,“ vysvetlil bývalý šéf Bieleho domu. Tajomnosť podľa neho spočíva v ich zvláštnych pohyboch a trajektóriách, pričom dané objekty nemali zjavný vzorec pohybu.

Nie je jediný

Obama preto chápe ľudí, ktorí berú vyšetrovanie tajomných objektov vážne a snažia sa prísť na to, čoho sú v skutočnosti svedkami. „Ale dnes vám nemám čo oznámiť,“ dodal exprezident, zrejme za veľkého sklamania lovcov UFO.

Barack Obama nie je jediný, kto priznal, že nevie vysvetliť existenciu niektorých zvláštnych objektov zachytených na videách. Bývalý riaditeľ americkej Národnej rozviedky John Ratcliffe v minulosti rozprával o dokumentoch týkajúcich sa UFO.

„Niektoré prípady, ktoré sme videli, nemožno vysvetliť, ale keď budú tieto informácie odtajnené, budem o nich môcť povedať niečo viac,“ vysvetlil v relácii televízie Fox News bývalý riaditeľ rozviedky.

Zvláštne videá

Ratcliffe upresnil, že vojenskí predstavitelia vždy hľadajú racionálne vysvetlenia pozorovaných javov, ale pri niektorých zvláštnych prípadoch sa to jednoducho nedarí. Niektoré objekty sa pohybovali rýchlejšie ako rýchlosť zvuku, avšak nevytvárali takzvaný sonický tresk. Iné pozorovania zasa opisujú pohyby, ktoré by sa dali len ťažko napodobniť.

Spomínané dokumenty mali zverejniť 1. júna tohto roku. Americké ministerstvo obrany už vlani odtajnilo trojicu videí, ktoré dlhé roky kolovali po internete. Nebolo však známe, či sú autentické. „Ministerstvo obrany vydáva tieto videá preto, aby sa vysvetlili pochybnosti verejnosti o tom, či sú tieto videá pravdivé a či ich neexistuje viac,“ uviedol vtedy Pentagon.

Prvé video z roku 2004 od pilotov lietadlovej lode USS Nimitz je bez zvuku. Na zvyšných dvoch je možné zachytiť rozhovor pozorovateľov. „Pozri sa na tú vec,“ hovorí vo videu jeden z pilotov. „Ide to proti vetru. Ten fúka rýchlosťou 120 uzlov (61,77 metrov za sekundu),“ dodáva.


Ďalšie články