CIA odkázala, ako si predstavuje svetový poriadok. A prekročenie Rubikonu

Nestáva sa často, aby šéfovia tajných služieb napísali komentár do médií. A už vôbec sa nestáva často, aby sa v ňom hrali na niečo, čo by malo patriť zvoleným lídrom – na modelárov „svetového poriadku“.

US_Israel691227 Riaditeľ CIA William Burns. Foto: TASR/AP.

Článok šéfov americkej CIA a britskej MI6 dokonale ilustruje zvrátenosť doby. O svetovom poriadku už nehovoria lídri a diplomati z oboch strán ihriska. To vyšlo z módy. Rokovania a dohody sú predsa zakázané. Tabu. Hlavné slovo majú mať tajné služby.

Sú to smutné vyhliadky. Ešte pred pár rokmi by sme považovali za absurdné, aby sa za kľúčového geopolitického hráča a garanta „správneho globálneho usporiadania“ vyhlasovali spravodajské služby dvoch veľmocí. Dnes, keď diplomati a zvolení lídri mlčia, je to realita.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.