Trump: Harrisová zmení USA na Venezuelu na steroidoch. Tá mu vytkla, že chce priazeň Putina

Republikánsky kandidát Donald Trump a demokratická nominantka Kamala Harrisová sa v utorok stretli v ostro sledovanej televíznej debate, svojej, možno jedinej, pred novembrovými voľbami.

APTOPIX Election 2024 Debate Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: Profimedia.sk

Obaja politici sa dostali do sporov okolo interrupcií, zdravotníctva, imigrácie či Trumpových právnych problémov. Do detailov toho, čo by robili v prípade víťazstva, však veľmi nezachádzali.

Ukrajina, Izrael a „kde je náš prezident“

Konkrétne návrhy nespomenuli ani pri výmene názorov na vojnu v Pásme Gazy a ruskú inváziu na Ukrajine.

Harrisová obvinila Trumpa, že je ochotný ukončiť podporu Spojených štátov pre Ukrajinu, aby tak získal priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina. Exprezident zasa tvrdil, že Harrisová nenávidí Izrael, čo poprela s dôvetkom, že „Izrael má právo sa brániť, ale záleží na spôsobe“.

Podľa Trumpa by Rusko Ukrajinu nenapadlo, ak by bol v úrade, zopakoval jednu zo svojich obľúbených téz.

„Máte milióny ľudí mŕtvych a je to čoraz horšie, a môže to viesť k tretej svetovej vojne. A my máme prezidenta, o ktorom ani nevieme, kde je. Kde je náš prezident?“ opýtal sa s tým, že Bidena demokrati „vyhodili z kampane ako psa“.

Svet musí vynahradiť, čo sme spravili za 75 rokov, vraví Trump

Harrisová tvrdila, že ako viceprezidentka hovorila so zahraničnými lídrami a tí jej povedali, že Trump je „hanbou“. Trump zas vyhlásil, že je marxistka, rovnako ako jej otec. Donald Harris bol v minulosti ekonómom na Stanfordovej univerzite a jeho prácu nedávno The Economist spojil s marxizmom, ale podľa webovej stránky PolitiFact je táto nálepka pre Harrisovú neopodstatnená.

Bývalá prokurátorka Trumpovi vytkla, že chce poskytnúť zníženie daňovej sadzby pre miliardárov a veľké korporácie, zatiaľ čo ona chce pozdvihnúť strednú triedu.

„Čo plánujeme sú clá, ostatné krajiny budú musieť vynahradiť 75 rokov toho, čo sme spravili pre svet,“ priblížil v reakcii politik s dôvetkom, že pre niektoré krajiny budú „značné“ – menoval napríklad Čínu.

Harrisová chce potraty vo všetkých štátoch USA

Debata sa potom presunula od ekonomiky k prístupu k umelým potratom, ktoré mnohé štáty – vedené republikánmi – obmedzili po minuloročnom prelomovom rozhodnutí Najvyššieho súdu USA v prípade Roe vs. Wade.

Harrisová tieto obmedzenia nazvala „Trumpovými zákazmi potratov“ a zodpovednosť za ne pripísala bývalému prezidentovi, ktorý k tomuto vývoju výrazne prispel výberom troch členov Najvyššieho súdu.

Foto: Profimedia.sk

Potraty sú podľa Trumpa témou, ktorá rozdeľovala krajinu „celých 52 rokov“, a ocenil tvrdú prácu a srdcia šiestich sudcov Najvyššieho súdu, ktorí potratový precedens zrušili. „Každý právny expert, demokrat či republikán, liberál či konzervatívec, každý chcel túto tému vrátiť na úroveň štátov, kde o tom ľudia môžu hlasovať, a to sa stalo,“ dodal.

Viceprezidentka prisľúbila, že ak Kongres opätovne schváli „ochranné opatrenia“ Roe vs. Wade, takýto zákon „hrdo“ podpíše. „Ak bude Donald Trump znovuzvolený, zavedie celonárodný zákaz potratov,“ vyhlásila bez dôkazov.

„Zase klamstvo,“ reagoval Trump. „Nepodpísal by som federálny zákaz, pretože ho netreba podpísať. Práve preto sme vrátili právomoc rozhodovania o potratovej politike štátom.“

Trump o migrácii: Sme zlyhávajúci národ

Trump počas debaty znova odmietol uznať porážku vo voľbách v roku 2020 a tvrdil, že pri svojom nedávnom vyjadrení, že prehral „o chlp“, len žartoval.

Potvrdil prísľub, že vyhostí milióny ľudí, ktorí sú v krajine nelegálne, a varoval, že Harrisová je „horšia než Biden“ a jej politika by premenila USA na „Venezuelu na steroidoch“.

„Sme zlyhávajúci národ, pozrite sa na mestá ako Aurora či Springfield. Takých miest je viac, ale nehovoria o tom, lebo sa hanbia. Tí migranti tam jedia psov. Jedia tam mačky. Jedia tam domácich miláčikov ľudí, ktorí tam bývajú,“ rečnil. Obvinil Bidenovu administratívu, že vpustila na územie USA zločincov z okolitých štátov.

Tieto výroky sú odvážne „od niekoho, kto je vyšetrovaný pre trestné činy národnej bezpečnosti, ekonomické trestné činy a zasahovanie do volieb“, reagovala Harrisová. Na to zase odpovedal Trump tým, že to prokurátori dostali nariadenie od súčasnej administratívy, a preto podľa neho ide o prenasledovanie politického oponenta.

„Kde je Bidenov prípad tajných dokumentov? A FBI povie, že ‚toto je najvážnejší prípad‘. Väčšinu týchto prípadov som vyhral, a vyhrám aj zvyšok,“ zakončil exprezident.

Foto: Profimedia.sk

Na konci si ruky nepodali

Debata vysielaná televíziou ABC trvala 90 minút. Kandidáti sa stretli v Národnom centre ústavy vo Filadelfii a podľa dohodnutých pravidiel, bez obecenstva a s vypnutými mikrofónmi v čase, keď na otázky odpovedal súper.

Prekvapením bolo, že si Harrisová a Trump, ktorí sa dosiaľ osobne nikdy nestretli, na začiatku diskusie podali ruky. Išlo o prvé podanie ruky v televíznej diskusii prezidentských kandidátov od roku 2016. Na konci debaty si však ruky nepodali, všíma si denník Washington Post.

Osem týždňov pred prezidentskými voľbami 5. novembra – a niekoľko dní pred začiatkom predčasného hlasovania v niektorých štátoch USA – bola debata pre kandidátov príležitosťou osloviť desiatky miliónov voličov, najmä nerozhodnutých.

Mimoriadne dôležitou skúškou bola pre Harrisovú, ktorú podľa prieskumov mnohí voliči dostatočne nepoznajú. Do predvolebného súboja sa zapojila len pred siedmimi týždňami po stiahnutí kandidatúry prezidenta Joea Bidena.