Dokáže Trump poraziť dokonalú herečku?

Jediná debata kandidátov na prezidenta USA potvrdila to najhoršie, kam sa americká politika vyvíja. Nejde len o frázy a inscenáciu, je to ešte horšie.

Watchparty for presidential debate in Charlotte Foto: Profimedia

O tretej hodine v noci nášho času sa konala jediná debata, kde sa zoči-voči stretli Donald Trump a Kamala Harrisová. Americký liberálny komentariát žiaril po jej skončení spokojnosťou. Ale nie je na to dôvod.

Ak sa budú politické debaty vyvíjať týmto smerom, stratia zmysel tak ako demokracia, kde sa o výsledku volieb rozhoduje ešte pred nimi. 

Niekoľko poznámok.

Trump bol v zásade taký, ako ho poznáme, hoci výrazne miernejší a úctivejší. Viackrát musel viceprezidentku požiadať, aby mu neskákala do reči. Nejde len o to, čo hovorí, ale aj ako to hovorí. Je to politik s chybami, poznáme jeho sklony, ale keď hovorí, veríte mu, že je to on.

A nepochybujete ani o tom, že hocičo povie, bude použité proti nemu.

Napríklad keď na neho vytiahli rasovú kartu a citát, kde ironizoval to, že Kamala sa začala označovať za čiernu (čo trošku nejde dokopy s tým, ak zároveň zdôrazňovala, že jej matka je z Indie) a Trump povie, že je mu z duše jedno, čím sa cíti byť, pretože ju hodnotí podľa niečoho iného. To už nie je rasizmus, stal sa zrazu povýšeneckým. Rasistické však bolo, keď povedal, že nejakí imigranti kdesi ukradli a zjedli komusi mačku či psa.

Neodpustia mu nič. Ani vetu, zveličenie, žart.

Problém je, ak sa druhej strane odpúšťa a prehliada všetko. A nielen americký problém je, že to musia riešiť až voliči, ktorí sa nesmú nechať ohlúpnuť médiami a rozumbradami.

Trumpovi ide v novembri o veľa. Ak nevyhrá, súdy mu nedajú dýchať. Ale Amerike ide o viac.

Kamala Harrisová podala výkon, kde všetko pôsobilo naučene. Naozaj pekne sa usmieva, vie sa rovnako presvedčivo empaticky alebo znepokojivo mračiť, nezakoktá sa, prednesom podala takmer dokonalý výkon. Lenže to všetko je herecká stránka. Ak niekto až doteraz nebol zručný v debatách a zrazu mu to ide, ale pritom sa vyhýba rozhovorom s médiami alebo debate na konzervatívnej Fox News, čosi asi za tým bude.

Kto by veril tomu, keby proti Trumpovi stál Tom Cruise či Meryl Streepová? Usmievať sa a vystupovať by vedeli ešte dokonalejšie a uvoľnenejšie ako Harrisová, a predsa by im to nepomohlo.

Aby to Harrisovej pomohlo, pracujú na tom takmer všetky médiá, establišment, celebrity, ešte aj Taylor Swift (s mačičkou v rukách) ju podporila presne v tomto momente, aby sa to dozvedelo čo najviac ľudí.

Takto vyzerá demokracia v roku 2024.

Moderátori Harrisovú (na rozdiel od Trumpa) nekonfrontovali, keď neodpovedala na otázky (radšej jej pekne poďakovali), keby podporil Kremeľ Trumpa a nie Harrisovú, počúvali by sme o tom celý večer (a celú kampaň), takto to pekne vyšumelo, keď to pripomenie Trump, to sa predsa nepočíta. Do tretice, nie sú ani dva mesiace od neúspešného atentátu na Trumpa, čo teda bolo nejaké ohrozenie amerických volieb, ale v debate o tom nepadlo ani slovo! Akosi sa to nemal kto spýtať…

Že je to neuveriteľné? Ale kdeže. Veľké médiá predsa neslúžia na kontrolu moci, radšej tej správnej moci slúžia, vo voľbách nemá vyhrať lepší kandidát, ale ten náš kandidát, aj keď je neschopný a nekompetentný, ako súčasná viceprezidentka. Všetko sa dá vyrobiť a všetko sa dá predať. Alebo aj zamlčať, pretože treba otočiť stránku a hovoriť o budúcnosti.

Dvojaký meter už nevystihuje podstatu tohto javu. Vznikli nám dva svety s dvomi realitami a dvomi morálkami.

Harrisová je pritom horší kandidát ako Starmer v Británii či Scholz v Nemecku, tí si museli aspoň čímsi prejsť vo svojej strane. Harrisová to všetko dostala ako darček. Osud budú mať ale rovnaký: prepad preferencií, imidž nekompetentnosti, to je problém celého radu západných politikov. Pretože je to problém ideológie, ktorú reprezentujú.

Foto: Profimedia

Američania majú katastrofálnu situáciu s južnou hranicou, Biden dal tému pred rokmi za úlohu Kamale Harrisovej, pričom situácia sa prudko zhoršila. A viceprezidentka sa tému snaží zhodiť na bývalého prezidenta, pričom v jeho časoch bola imigrácia rádovo nižšia. Absurdná vec. Keď vyskočí niečo ako problém v prieskumoch, začnú o tom hovoriť bez ohľadu na to, čo robili dovtedy. Akoby všetko bolo iba PR cvičenie a nekonečná kampaň.

Alebo potraty. Trump sa stavia za to, aby sa o potratoch rozhodlo v 50 štátoch, nech existuje pokojne 50 modelov alebo aj jeden, záleží od jednotlivých štátov. Harrisová chce federálny zákon, ktorý by potraty legalizoval plošne a všade, tak ako to bolo predtým. Nie je to úplný spor, veď k takémuto výsledku sa môže prísť vývojom aj v jednotlivých 50 amerických štátoch (viď príklad Európy), ale pointa je inde.

Harrisová hovorí, že žena má právo rozhodovať o svojom tele. Bol to najväčší hoax celej debaty, pri potrate predsa nejde o telo ženy, všakže. Lenže liberálny prístup k debate dnes je vybudovať si z vlastných tvrdení svoj svet, svoju realitu a ostatné považovať za lož, konšpirácie a podvod.

Až na to, že pri potrate ide predsa o nenarodené deti. Pred pár rokmi sa ešte niektorí dušovali, že nevieme, kedy sa z plodu stáva dieťa, že potraty majú byť zriedkavé; dnes je to právo ženy rozhodovať o svojom tele. Aj keď by to dieťa už vedelo prežiť mimo tela matky. Kamala Harrisová pokojne berie do úst morálku, modlitby, chudobu žien a rodičov. Ale v mene čoho?! Aké barbarstvo tým obhajuje?

Je to ako počúvať Kaina, keby kázal o rešpekte a láske k súrodencom.

Neznesiteľné boli aj otázky k vojne na Ukrajine či Gaze, k tomu ako funguje svet. Harrisová povedala, že žiadni americkí vojaci nie sú nasadení v prebiehajúcej vojne, vraj prvýkrát v tomto storočí. Koľko cynizmu to chce, aby ste to vyslovili a pritom niesli zodpovednosť za politický vývoj, ktorý viedol k vojne na Ukrajine a napätiam inde po svete?

Takto je to skoro so všetkým. S otvorenými hranicami, so stavom ekonomiky, dokonca s covidom a stavom demokracie. Naozaj ohrozuje americkú demokraciu viac ten odsúdený chuligán v maske divocha, čo sa prechádzal 6. januára po budove Kapitolu ako fungovanie deep-state? Áno, ak si vytvoríte vlastnú realitu, kde sa hovorí o mŕtvych ľuďoch na Kapitole (pričom zomreli až niekoľko dní potom a z iných dôvodov), nebezpečenstve a ohrození senátorov, ku ktorému v skutočnosti nedošlo. A nemuselo prísť ani k tomu vandalizmu pri vstupe do budovy, keby boli rozmiestnili policajtov, ako o to starostu požiadal pred mítingom Trump.

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prečo k tomu vlastne nedošlo a prečo reálne zábery, ako sa správali chuligáni a demonštranti v budove Kapitolu, ukázal Amerike iba Tucker Carlson?

Pretože sa tým rúca jeden príbeh a veľká mediálna manipulácia.

V týchto voľbách už nejde o Trumpa. Ide o Američanov, či sa tým všetkým nechajú manipulovať, či ich viac znepokojuje to, čo vidia na vlastné oči okolo seba, alebo to, o čom im hovoria médiá. Či rozhoduje realita alebo dobre natočený klip. Či chcú mať na čele štátu politika alebo šikovnú herečku. Trump možno hovorí najradšej o sebe. Ale Harrisová je podstatne väčší problém, Amerika a svet by s ňou zažili niečo, čo poznáme iba z krajín, kde vládli politici ako Heger a Remišová.

Ako som už povedal inde, katastrofa pre Ameriku, ale pre svet by slabá a rozdelená Amerika mohla priniesť nádej. Ak by sme sa teda vyhli pasci veľkej vojny s Ruskom.

Na konci júna sa nechal Trump dotlačiť do toho, aby poslúžil na odstavenie Bidena z volieb. Prostriedkom bola debata na CNN. Teraz sa stal súčasťou podujatia, kde s ním hovorila talentovaná herečka. Aby diváci uverili, že dokáže vystupovať a hovoriť ako prezidentka.

Jedno aj druhé sa podarilo.

Nemalo by ale ísť v politike globálnej superveľmoci o niečo iné?