Šimečku zachráni vo funkcii už len politický výbuch pri tajnom hlasovaní

Posledné hodiny pravdepodobne čakajú Michala Šimečku vo funkcii podpredsedu parlamentu. Poslanci vo štvrtok odštartovali diskusiu o jeho páde na mimoriadnej schôdzi z iniciatívy strán Smer a SNS. Koalícia má dostatok hlasov, aby ho odvolala.

Zaèala sa mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Matúš Šutaj Eštok a Michal Šimečka. Foto: Martin Baumann/TASR

Čakalo sa, či Hlas neuhne, ale v utorok líder strany Matúš Šutaj Eštok oznámil, že poslanci návrh podporia. Hlas pôvodne hovoril o očakávaní, že Šimečka (PS) odíde sám. Aj preto od počiatku chýbalo jasné stanovisko druhej najsilnejšej koaličnej strany. Podľa Šutaja Eštoka je neprijateľné, aby rodinní príslušníci vrcholného politika Šimečku získali za obdobie jeho aktívneho pôsobenia okolo milióna eur z verejných peňazí.

Kto príde po Šimečkovi?

Na odvolanie z postu podpredsedu Národnej rady bude potrebných aspoň 76 hlasov poslancov. Rozhodovať budú v tajnom hlasovaní. Koalícia disponuje 79 hlasmi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.