Objavili sa snahy o ovládnutie kritickej infraštruktúry. Na ťahu je štát, tvrdí šéf NKÚ

Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody, no nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát.

andrassy Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. Foto: Archív / NKÚ

Za enormnými stratami je, samozrejme, predovšetkým nevyhovujúci stav vodárenskej infraštruktúry. Pritom obnova verejných vodovodov a kanalizácií by mala byť podľa Najvyššieho kontrolného úradu investičnou prioritou každej vodárenskej spoločnosti, ktorej táto strategická zodpovednosť vyplýva nielen zo zákona, ale aj z jej kľúčového poslania. Bez aktívnej pomoci štátu však tieto spoločnosti nedokážu riešiť niekoľkomiliardový modernizačný dlh.

O tom, že situácia je vážna a je nevyhnutné začať robiť opatrenia smerujúce k náprave, sa Štandard rozprával s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomírom Andrassym.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.