Vedieť hrať šach patrí k všeobecnému vzdelaniu, tvrdí prvý slovenský veľmajster

Pri príležitosti osláv storočnice Slovenského šachového zväzu (SŠZ) zriadila táto organizácia svoju sieň slávy. Jej premiérovým členom sa stal Ján Plachetka, prvý slovenský medzinárodný veľmajster v povojnovej ére.

Tlaèová konferencia Slovenského šachového zväzu k 100. výroèiu založenia a blížiacimi sa turnajmi Ján Plachetka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prvá celonárodná strešná organizácia šachu na Slovensku vznikla 29. júna 1924 v Trenčianskych Tepliciach. Osem klubov z Banskej Bystrice, Bratislavy, Košíc, Nitry, Ružomberka, Trenčína, Trnavy a Vrútok vtedy založilo Slovenskú šachovú župu. Jej prvým predsedom bol Vavro Šrobár. SŠZ je po viacerých transformáciách jej nástupnickou organizáciou a tento rok tak oslavuje jubileum.

Sieň slávy slovenského šachu nateraz existuje vo virtuálnej rovine. Zhmotnená podoba s kolekciami vzdávajúcimi hold laureátom a exponátmi z histórie by mala byť zriadená čoskoro. „Otázka neznela, či o takomto kroku uvažujeme. Správna a úplne legitímna otázka bola, prečo ju ešte nemáme,“ cituje tlačová správa prezidenta SŠZ Milana Romana, ktorý je vo funkcii od októbra 2020.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.