V Čadci sa situácia zlepšuje. Hladina rieky Kysuce klesá

V Čadci stále bojujú s vodou, hoci hladina Kysuce klesla o meter. V Stupave sa situácia už nezhoršuje. Centrum Bratislavy by nemalo byť ohrozené záplavami.

Zvýšená hladina Dunaja v Bratislave Na snímke zvýšená hladina rieky Dunaj pri Starom moste v Bratislave v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: Pavol Zachar/TASR

Riziko povodní z trvalého dažďa hrozí v nedeľu vo viacerých okresoch na Slovensku. Výstrahy tretieho stupňa pred povodňami aktuálne platia pre okresy Pezinok, Trnava, Žilina – povodie rieky Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Čadca. Rovnako platia pre Skalicu, Senicu, Myjavu, Malacky a Bratislavu. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Pre Skalicu, Senicu, Myjavu a Malacky tiež platia najvyššie výstrahy pred dažďom. S dažďom treba počítať aj v celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Rovnako v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa, kde platia výstrahy prvého až tretieho stupňa.

V Šaštíne platí mimoriadna situácia, v Kútoch tretí stupeň povodňovej aktivity

V meste Šaštín-Stráže (okres Senica) platí od nedeľného rána až do odvolania mimoriadna situácia. V obci Kúty zas vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA). Samosprávy o tom informovali na svojom webe.

Mesto Šaštín-Stráže vyhlásilo mimoriadnu situáciu „z dôvodu bezprostredného ohrozenia životov, zdravia a majetku pôsobením pretrvávajúcich výdatných dažďov, silných nárazových vetrov a dosiahnutia hladiny rieky Myjava, úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity“.

Kúty informovali, že prišlo k zaplaveniu viacerých častí obce, miestnych komunikácií a priestorov základnej školy. „Vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity bolo podmienené nepriaznivou meteorologickou a hydrometeorologickou situáciou v obci,“ dodala samospráva.

V okolí Čadce boli ohrozené mosty

Mesto Čadca na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o tretej ráno výšku 2,5 metra. Od 04.30 bola rieka v časti Bukov vyliata na miestnu komunikáciu. Radnica uviedla, že v mestskej časti Horelica boli ohrozené výškou rieky oba mosty. Rieka sa čiastočne vyliala pri betonárni a na ďalších miestach identifikovaných povodňovou komisiou mesta. Ide o časť Milošová a záhrady rodinných domov.

„Priebežne zasadá krízový štáb mesta aj okresu. Situáciu stále monitorujeme. Pre prípad evakuácie je pripravený objekt ubytovne v športovej hale,“ konkretizovala samospráva s tým, že zásahy vykonávajú podľa aktuálnych pokynov a priorít.

Množstvo vody v rieke Kysuca označil starosta obce za obrovské. Do záchranných prác boli zapojené všetky dostupné zložky aj technika.

Hladina Kysuce už klesá

Veľká voda napáchala v nedeľu v Čadci aj značné škody na majetku. Bude to mať vplyv na režim fungovania škôl, spojov prímestskej dopravy aj života v meste vôbec. Na sociálnej sieti o tom informovala čadčianska radnica. Hladina rieky Kysuca zatiaľ poklesla o viac ako jeden meter a ďalej klesá.

„Mostné prepojenia budú plné sfunkčnené až na základe stanovísk statika. Zasiahnuté ničivými živlom boli aj priemyselné areály, čo bude mať vplyv na riadne fungovanie celého mesta,“ poznamenali z radnice.

Podľa stanoviska odborníkov mesto postihla 50-ročná voda. Podobné povodne v Čadci zaznamenali v roku 1997. „Hoci v rámci Kysúc bola Čadca postihnutá povodňou najviac, v tejto situácii sa prejavila solidarita mnohých obcí nášho okresu, ktoré poskytli dobrovoľné hasičské zbory na pomoc pri odstraňovaní škôd,“ vyzdvihlo mesto.

Keďže pri povodni došlo k prieniku splaškovej vody do okolitej pôdy, radnica upozorňuje obyvateľov na možnú kontamináciu studní, pôdy a úrody v záhradách. „O všetkých ďalších opatreniach, ktoré sa týkajú čo najrýchlejšieho návratu mesta k normálnemu životu, budeme informovať,“ dodali z radnice.

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Podľa meraní hydrometeorológov dosahuje aktuálny stav rieky Kysuca v Čadci 2,5 metra, v Kysuckom Novom Meste tri metre.

Stupava vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity potom, ako zaplavilo park a vyplavilo potok

Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Bol zaplavený Kaštieľsky park, Stupavský potok sa vyplavil v kritických úsekoch, ktoré už ohrozujú rodinné domy.

„Hrozí riziko prevalenia vôd na Hlavnú ulicu a ďalšie centrálne komunikácie mesta,“ uviedlo mesto, ktoré zároveň ubezpečilo obyvateľov, že eviduje všetky nahlásené podnety. „Vzhľadom na mimoriadne vážnu situáciu prosíme o trpezlivosť pri ich kontrole a vybavovaní. Podnety sú vyhodnocované a priorizované podľa dostupných kapacít,“ podotkla samospráva.

Z dôvodu zhoršenej povodňovej situácie platí v meste až do odvolania zákaz vstupu do všetkých parkov. „Tento zákaz sa týka Kaštieľskeho parku, Malého parku aj Veľkého parku,“ doplnilo mesto.

Okrem Kaštieľskeho parku sú zaplavené aj viaceré nižšie položené ulice. „Aktuálne sú zaplavené a neprejazdné najmä ulice Záhradná, Agátová, Marcheggská, Bitúnková, Nová, Medzipotočná, Líščia, Park, Barónové, Mlynská, Budovateľská a Železničná. Zaplavená a uzavretá je aj časť Hlavnej ulice v okolí parku a mestského úradu,“ informovalo mesto.

Zaplavená ulica v Stupave 15. septembra 2024. Foto: TASR / Jaroslav Novák

Mesto v dopoludňajších hodinách požiadalo všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú samospráva nemôže zatiaľ vylúčiť. Batožina v prípade dospelej osoby nesmie presiahnuť 25 kilogramov, v prípade dieťaťa 15 kilogramov. Dovolených je aj maximálne päť kilogramov príručnej batožiny.

V okrese Malacky bojuje s vodou viac obcí

Nadránom sa vylial z koryta potok Močiarka v obci Láb v okrese Malacky. Zaplavilo okolité polia a najbližšie domy. Obec na sociálnej sieti priblížila, že ráno sa podarilo potok uvoľniť a hladina mierne klesla. „Situácia je pod kontrolou a naďalej ju monitorujeme,“ podotkla.

Nepriaznivá situácia je v obci Pernek v okrese Malacky, kde už v sobotu vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Starosta Martin Ledník uviedol, že veľa miest v obci zaplavila voda. Pod vodou sú napríklad cesty a záhrady.

Rieka Myjava sa vyliala z koryta

Na území mesta Myjava a priľahlých častiach Turej Lúky stúpajú na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch vodné hladiny a vylievajú sa z koryta.

Mesto pristúpilo k vyhláseniu tretieho stupňa povodňovej aktivity. „Dochádza ku škodám na majetku, voda zaplavuje cesty a preteká cez premostenia,“ priblížilo mesto na svojom webe. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí v nedeľu od 7.00 h.

V Radošovciach hasiči odčerpávajú vody, najmenej 50 domov hlási problémy so zaplavením

Zo zaplavených domov intenzívne odčerpávajú vodu desiatky členov dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) obce. „Zasiahnuté sú domy najmä v spodnej časti obce. Počet zaplavených domov bude stúpať. Voda intenzívne steká po uliciach,“ povedal pre TASR predseda DHZ Radošovce Martin Daniška.

Voda steká aj zo susedného vyššie položeného Koválovca, ktorý sa nachádza tri kilometre od Radošoviec. Rovnako v Koválovci, najmenšej obci na Záhorí, od rána hasiči intenzívne odčerpávajú vodu zo zaplavených domov a pivníc. V tejto lokalite naďalej intenzívne prší.

Zaplavený dom v obci Radošovce. Foto: TASR / Ondrej Hercegh

V obci Koválovec na Záhorí sa vylial potok, niekoľko domov zaplavilo

V obci Koválovec v okrese Skalica, spôsobili masy vody stekajúce z polí a hôr do dediny, že sa nadránom vylial v spodnej časti obce potok.

Zároveň dažďová voda tečúca z vrchu obce zaplavila viacero pivníc a domov. Starosta obce Patrik Renováček informoval, že úplne zaplavené sú štyri domy a viaceré majú kompletne zaplavený dvor a pivnice.

Pezinok hlási výpadky elektriny a vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity

Komplikácie pre nepriaznivé počasie hlási aj mesto Pezinok v Bratislavskom kraji. V noci sa vylial potok na severe. „Voda zaplavila garáže, na ulici dona Sandtnera zasa zaplavila parkovisko,“ priblížilo mesto s tým, že hrozí aj vyliatie potoka na juhu.

Evidovalo množstvo problémov s výpadkom elektriny. Ľuďom odporučilo sledovať stránku elektrární. Deklarovalo, že situáciu neustále monitorujú.

Na Ulici dona Sandtnera bol zaplavený aj bytový dom. „Vyzývame držiteľov a užívateľov motorových vozidiel na ich preparkovanie pri potoku Blatina v Pezinku a Rakovom potoku v Grinave z dôvodu ochrany majetku a v prípade potreby zabezpečenia prístupu pre záchranné zložky,“ podotklo mesto.

Taraba: Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené

Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené. Vyhlásil to šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že do večera sa majú pri rieke Dunaj postaviť zábrany.

„Od pondelka (16. 9.) začne kulminovať Dunaj do utorka. Tým, že stihneme v nedeľu do 20.00 h postaviť zátarasy a hrádze vo všetkých slabých bodoch, ochránime aj centrum Bratislavy, pretože všetko by sa vylialo na Šafárikove námestie,“ povedal na nedeľňajšom brífingu.

Minister vyzdvihol pripravenosť štátu na súčasnú situáciu. Tá je vďaka tomu podľa jeho slov pod kontrolou. Problém by podľa neho mohol nastať vtedy, ak by vypadli nejaké turbíny na vodnom diele v Gabčíkove.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac