Taraba: Slovensko zvláda situáciu s povodňami lepšie ako susedné krajiny

Slovensko podľa ministra životného prostredia začalo s prípravami na povodne dostatočne skoro.

povodne 4 Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie v Bratislave 14. septembra 2024. Foto: TASR / Jaroslav Novák

Situácia s povodňami na Slovensku je presne taká, ako uvádzali odborníci. Padlo už viac ako 300 milimetrov zrážok vody, čo je 300 litrov na jeden meter štvorcový. Do ôsmej hodiny bude zabezpečený Dunaj. V diskusnej relácii V politike televízie Ta3 o aktuálnom dianí v súvislosti s tretím povodňovým stupňom informovali šéf envirorezortu Tomáš Taraba a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba vysvetlil, že nepodcenili predpovede, čo im pomohlo v príprave na dramatickejšie dianie, ktoré v nedeľu zasiahlo viacero lokalít. Vyzdvihol predovšetkým funkciu vodného diela Gabčíkovo, ktoré výrazne pomáha odľahčiť situáciu s hladinou vody v Bratislave. Povedal, že je funkčných už sedem turbín.

Doplnil, že rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka do utorka. V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť až 930 centimetrov. Verí, že sa mesto podarí uchrániť. „Problémom je – čo nevieme ovplyvniť -, že stekajú veľmi výrazne najmä potoky z horských oblastí. Plná nádrž je v Kuchyni, tá začína tiež už pretekať,“ povedal.

Rieka Morava by nemala podľa neho pretiecť. „Mala by sa podariť udržať už nie v koryte, ale v hrádznom systéme, že to nebude pretekať cez hrádze,“ podotkol.

SR zvláda situáciu spojenú s počasím podľa slov ministra oproti ostatným okolitým krajinám lepšie. Poukázal na to, že sa na ňu skoro a dôkladne pripravovali. „Situácia je presne taká, ako nám všetci odborníci počas týždňa hlásili,“ doplnil. Vyzdvihol prácu bezpečnostných aj záchranných zložiek.

Najzasiahnutejšie je Záhorie

Minister vnútra sa vyjadril, že situácia je najkritickejšia na Záhorí. Bezpečnostné a záchranné zložky sú pre nepriaznivé počasie v plnom nasadení. „Pomáhajú aj vojaci, v teréne je ich asi 100,“ informoval Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Nasadenie zložiek ocenil. „Situácia sa kriticky prejavila v noci zo soboty na nedeľu. Dnes už prebiehajú mnohé sanačné práce, primárne sa bavíme o Záhorí, Kuchyni, Stupave a aj záplavových oblastiach v Bratislave,“ doplnil.

V súčasnosti je situácia podľa slov šéfa rezortu vnútra pod kontrolou. Poukázal na to, že štát konal včas a skoro prijal opatrenia. „Vďaka tomu, že sme mali predpovede, sme mohli stiahnuť všetku ľudskú silu na krízové miesta, ktoré dnes majú najväčšie problémy,“ povedal.

Techniku sústredili na Záhorí, kde je situácia podľa neho najkritickejšia. Pripomenul viaceré dopravného obmedzenia platiace pre Bratislavu. Apeloval na opatrnosť pri jazde. Viaceré oblasti sú totiž bez elektriny a s tým súvisí aj funkčnosť železničných priecestí, upozornil minister.

Najťažšia situácia nastáva aj podľa prezidenta HaZZ Adriána Mifkoviča s menšími vodnými tokmi na západe. Celkovo zasahovali až v 273 prípadoch s tým, že ďalších 144 zásahov uskutočnili dobrovoľné hasičské zbory.

V teréne je nasadená tiež polícia. Príslušníci pomáhajú s odstraňovaním škôd, riadením dopravy aj evakuáciou obyvateľov v niektorých oblastiach. Evidujú mnoho škodových udalostí. Ako upozornil policajný prezident Ľubomír Solák, situáciu monitorujú najmä v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Opatrenia budú pokračovať

Pre ľudí, ktorých zasiahli povodne, budú podľa šéfa envirorezortu pristavené cisterny s pitnou vodou. Je totiž možné, že niektoré vodné zdroje budú kontaminované. Ministrovi školstva chce navrhnúť, aby sa na pondelok zatvorili školy v oblastiach zasiahnutých povodňami.

V nedeľu krízový štáb bratislavskej župy zároveň odporučil na pondelok udeliť na svojich stredných školách riaditeľské voľno. Rozhodnutie je však v kompetencii riaditeľov škôl. “Riaditeľom stredných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, odporúčame udeliť na pondelok 16. septembra riaditeľské voľno,” vyhlásil predseda bratislavskej samosprávy Juraj Droba.

(mep, tasr)