Nemecko rozšírilo hraničné kontroly s cieľom potlačiť nelegálnu migráciu

Spolková polícia potvrdila, že kontroly už prebiehajú v Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku na hraniciach s Belgickom a Holandskom, v priebehu dňa sa tak stane aj na hraniciach s Luxemburskom a Dánskom.

Nemecko od pondelňajšej polnoci rozšírilo hraničné kontroly aj na svoje západné hranice. Hraničné kontroly sa doteraz vykonávali len na hraniciach s Poľskom, Českom, Rakúskom, Švajčiarskom a Francúzskom. Dodatočné kontroly budú spočiatku trvať šesť mesiacov. Ich cieľom je obmedziť počet neoprávnených prekročení hraníc.

„Podľa môjho názoru je toto opatrenie naliehavo potrebné na ďalšie potlačenie nelegálnej migrácie,“ povedala v nedeľu večer nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. O zavedení stacionárnych kontrol na všetkých pozemných hraniciach rozhodla minulý týždeň.

V rámci stacionárnych kontrol je možné zamietnuť vstup priamo na hranici. Je to časovo menej náročné ako zabezpečiť deportáciu osoby, ktorá už nelegálne vstúpila na územie Nemecka.

Podľa spolkového ministerstva vnútra bolo od októbra 2023 na nemeckých hraniciach zaznamenaných viac ako 30-tisíc takýchto odmietnutí. Týka sa to cudzincov, ktorí nepodajú žiadosť o azyl a tých, na ktorých sa vzťahuje zákaz vstupu.

(tasr, dpa)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac