Fico išiel nadoraz. Šimečka padol 76 hlasmi, Hlas neuhol

Premiér Robert Fico aj s vládnou koalíciou naplnili svoj zámer a odvolali lídra PS Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. V tajnom hlasovaní sa za jeho odchod z funkcie vyslovilo 76 poslancov.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico (zľava), Michal Šimečka. Foto: Martin Baumann/TASR

Koalícia má v parlamente 79 kresiel zo 150. Na odvolanie bolo potrebných aspoň 76 hlasov. Poslanec Hlasu Roman Malatinec si neprevzal hlasovací lístok. Pre denník Sme povedal, že Hlas by mal robiť svoju politiku a „nedať sa vtiahnuť do tohto boja“. Podľa neho sú dôležitejšie problémy.

Rovnako si hlasovací lístok neprevzali ani ďalší dvaja poslanci Hlasu Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš. Potvrdili to denníku Štandard. Šalitroš svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že je proti polarizácii spoločnosti, ktorú podľa jeho slov začal líder OĽaNO Igor Matovič a ktorá pokračovala protestmi na námestiach. „Útoky na politikov akceptujem, ale neakceptujem útoky na rodinných príslušníkov, to mi už príde cez čiaru, preto som sa rozhodol na tomto hlasovaní nezúčastniť,“ dodal v reakcii Šalitroš poukazujúc na obvinenia politikov Smeru a SNS na adresu rodiny Michala Šimečku.

Opozícia minulý týždeň tvrdila, že sa na hlasovaní nezúčastní. Najsilnejšia opozičná strana PS vopred avizovala, že nového kandidáta na post podpredsedu nepredloží. Ak by PS znovu navrhlo Šimečku na post podpredsedu parlamentu, koalícia by ho podľa všetkého nepodporila. „Ako môžeme voliť osobu, ktorú sme odvolali?“ povedal ešte pred tajným hlasovaním poslanec Tibor Gašpar (Smer).

Zastúpenie opozície bude vo vedení parlamentu chýbať. Doteraz išlo o zvyklosť, ktorú vládna väčšina vždy rešpektovala. Vládna koalícia takto s opozíciou otvára spor o deľbu moci v parlamente na základe výsledkov volieb. Je možné, že to bude aj predmetom výhrad z Bruselu.

Parlament teraz povedú traja doterajší podpredsedovia z koalície. Poverený vedením parlamentu je Peter Žiga (Hlas), ďalšími sú Tibor Gašpar a Andrej Danko (SNS).

Premiér Fico hovorí o príživníctve

Premiér Fico sa po hlasovaní poďakoval koaličným partnerom za rozhodnutie o Šimečkovi. Podľa predsedu vlády bolo rozhodnutie parlamentu správne.

Smer bude žiadať Najvyšší kontrolný úrad, aby sa pozrel, či v rezortoch kultúry a spravodlivosti nešlo o podvody pri prideľovaní dotácií občianskym združeniam, v ktorých pôsobia príbuzní Šimečku. „To, čo predviedli s projektami, kde si sami sebe naúčtovali rôzne odmeny, je typický príklad príživníctva,“ vyhlásil Fico.

SNS verí, že cieľom troch poslancov nie je rozbíjať jednotu

Koaličná SNS vyjadrila poľutovanie nad tým, že niektorí poslanci Hlasu sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní Šimečku  SNS chce, aby predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok prijal opatrenia, aby sa táto situácia v poslaneckom klube v budúcnosti nediala.

SNS zároveä víta, že parlament odvolal Šimečku. „SNS však súčasne vyjadruje poľutovanie nad tým, že traja poslanci zo strany Hlas nepodržali koalíciu. SNS verí, že je to jednorazový jav strany Hlas a že cieľom hlasovania poslancov strany Hlas nie je rozbíjať jednotu koalície a vlády ,“ uviedla SNS v stanovisku.

Dnes sa všetky problémy vyriešia, odkázal Šimečka

Po hlasovaní Šimečka na sociálnej sieti napísal, že dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia.

„Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama. Po 4 600 dňoch vlády Roberta Fica konečne prestaneme byť najhorší v predčasných úmrtiach, naši mladí nebudú mať druhé najmenej dostupné bývanie v Európe a milión ľudí na Slovensku prestane byť ohrozených chudobou,“ vyrátal Šimečka.

Dodal, že ho Fico nemôže odvolať ako lídra opozície. Šéf PS sa teší, ako Fica porazí vo voľbách

Špekulácie pred hlasovaním

V uplynulých dňoch sa špekulovalo o tom, či sa hlasovanie vôbec uskutoční a či koalícia neuprednostní scenár ako v roku 2015. Smer vtedy žiadal hlavu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH). Vinil ho z politickej zodpovednosti za kauzu Váhostav, keď bol ministrom dopravy počas vlády Ivety Radičovej. Napokon k hlasovaniu o budúcnosti Figeľa nedošlo a udiala sa len parlamentná rozprava. Stalo sa tak zrejme preto, lebo opozícia vopred varovala, že ak Figeľa odvolajú, nominanti opozície opustia kreslá šéfov parlamentných výborov.

Pri Šimečkovi sa debatovalo o tom, ako sa k hlasovaniu postaví Hlas. Jeho stanovisko ešte pár dní pred mimoriadnou schôdzou nebolo jasné. Napokon však predseda strany Matúš Šutaj Eštok povedal, že Hlas sa pridá ku koalícii. Pôvodne čakal, že Šimečka odstúpi sám.

Návrh na odvolanie Šimečku predložili vládne strany Smer a SNS. Ako dôvod uvádzali, že tri občianske združenia, v ktorých sú príbuzní lídra PS, získali státisíce eur v rokoch 2020 až 2024 zo štátnych dotácií. Koalícia zároveň hovorila, že Šimečka organizuje verejné protesty na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer) a „protestujúcich zámerne neinformoval“, že z týchto rezortov išli dotácie pre spomínané občianske združenia.

Predseda PS Šimečka označil postup koalície ako pomstu za opozičnú prácu. Povedal, že sa čuduje koalícii, že nerieši problémy ľudí, ale politikárči. Odmietol obvinenia z manipulácií či konfliktu záujmov pri prideľovaní dotácií. Podľa neho občianske združenia čerpali verejné zdroje dávno predtým, ako bol v politike. Dodal, že väčšina grantov pochádza z čias, keď bol pri moci Smer.

(su, gko, tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac