V Košiciach štartuje Národný pochod za život

Organizátori podujatia vyzývajú rodiny s deťmi, jednotlivcov a všetkých, ktorí chcú prejaviť podporu ochrane nenarodených detí, aby sa pridali k Národnému pochodu za život, ktorý sa koná už dnes (22.9.) v uliciach druhého najväčšieho mesta Slovenska.

košická Alžbetina ulica úèastníci SR Košice Národný pochod za život KEX Z akcie Národný pochod za život Košice 2013 z Alžbetinej ulice v Košiciach 22.septembra 2013. Na tomto pochode sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Foto: Roman Hanc/TASR

Otvárací duchovný program začal už v predvečer pochodu, v sobotu (21.9.) v Dóme sv. Alžbety v centre Košíc úvodnou svätou omšou s biskupmi Slovenska, koncertnými vystúpeniami a duchovným programom. Široká ponuka však čaká účastníkov aj počas nedele (22.9.). Doobedňajšie sväté omše bude v košických chrámoch celebrovať 17 slovenských biskupov.

Nosná časť programu začne o 13.30 na Hlavnej ulici v Košiciach. Ľuďom sa prihovoria zástupcovia pro-life združení, odborníci, zahraniční hostia, umelci i zástupcovia cirkví. Nebudú chýbať ani svedectvá ľudí so silnými životnými príbehmi.

O 14.30 by sa mal dav presunúť do ulíc mesta na pochod vyjadrujúci podporu tým najmenším z nás.

Program Národného pochodu za život. Foto: Web/pochodzaživot.sk

Ovplyvní to dopravu v Košiciach

Národný pochod za život prinesie do Košíc dopravné obmedzenia aj zmeny v MHD. Ako mesto informovalo na sociálnej sieti, ulice, ktorými bude pochod prechádzať, teda Hlavná, Alžbetina, Šrobárová, Kuzmányho a Hviezdoslavova budú od 9.00 postupne uzatvárané.

Na hlavných križovatkách bude dopravu riadiť polícia, tá bude môcť zároveň určiť individuálne výnimky zo zákazu vstupu. „Moyzesova ulica bude vyhradená výlučne pre autobusy návštevníkov, pričom na základe usmernenia polície bude na tejto ulici zabezpečené aj parkovanie autobusov,“ upozorňuje samospráva.

MHD by približne do 14:00 mala fungovať v normálnom režime. Následne od 14.00 do približne 17.00 by mala byť prerušená električková doprava na uliciach Kuzmányho a Hviezdoslavovej. „V čase od 14.00 hod. do uvoľnenia Moyzesovej ulice bude vylúčená autobusová doprava cez Moyzesovu ulicu,“ dopĺňa mesto Košice.

Hlavný program bude možné sledovať aj online

Pre ľudí, ktorí sa nemôžu na podujatí zúčastniť osobne, sú pripravené živé prenosy televízie LUX. Sledovať bude možné hlavný nedeľný program od 13.30. Nedeľnú svätú omšu celebrovanú otcom arcibiskupom Bernardom Boberom o 10.00 v Dóme sv. Alžbety bude prenášať STVR a TV LUX.

Rádio Lumen bude prenášať svätú omšu celebrovanú otcom biskupom Petrom Beňom o 11.00 v Kostole Sv. Rodiny Košice – Furča.

Organizátormi podujatia sú pro-life združenia v spolupráci s desiatkami podporujúcich organizácií. Záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska.

Cieľom pochodu je presadiť ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť.

(let, sita)


Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok