Komárno pred veľkou vodou ochránili zábrany, v Chľabe musia ľuďom pomáhať vojaci

Povodne sa po mohutných dažďoch presunuli zo Záhoria, Kopaníc a Bratislavy na juh Slovenska, do Komárna a okolia Štúrova. Aj tam ľudia bojujú s veľkou vodou.

Lodenice Komárno. Foto Jozef Uhlárik Pod vodou sú v Komárne aj miestne lodenice. Foto: Jozef Uhlárik

Ľudia na juhu Slovenska pozerali s nádejou k oblohe a želali si, aby dažde konečne prestali a vodný živel napáchal čo najmenšie škody. Kde sa poučili z obrovských povodní v roku 2013, tam teraz vyhrali. Inde sa spoliehali na zábrany vybudované ešte za čias socializmu. A práve tie pomohli aj Komárnu, ktorému hrozila veľká voda nielen z Dunaja, ale aj z Váhu.

Problémy robí aj spodná voda

Komárnu sa síce apokalypsa zo Záhoria a Bratislavy vyhla, napriek tomu veľká voda z Dunaja narobila miestnym starosti. Najviac si to odniesli lodenice, ktoré boli sčasti zaplavené, ale veľká voda neobišla ani niektoré budovy a firmy v jeho blízkosti.

„Po štvrtku už v piatok voda v Dunaji našťastie kulminovala. Mesto nám od najhoršieho pomohli ochrániť protipovodňové betónové múry aj prírodné valy, ale tiež hliníkové mobilné hradenie. Problémy nám však robila aj spodná voda,“ prezradil primátor Komárna Béla Keszegh.

Vysoká voda zaplavila aj vagóny v komárňanských lodeniciach. Foto Jozef Uhlárik

V Komárne pre vysokú hladinu Dunaja vyhlásili 3. povodňový stupeň a pre dvíhajúci sa Váh 2. povodňový stupeň. „Vodohospodárska spoločnosť robí potrebné kroky, aby všetko prebehlo v poriadku, navyše Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) kontroluje tiež pitnú vodu, aby aj tá bola pre ľudí bezpečná. Okrem toho je v pláne aj deratizácia,“ dodal komárňanský primátor.

Ľudia prosili aj „toho hore“

V Komárne pravidelne zasadá aj krízový štáb, ktorý informuje nielen o stave na oboch riekach, ale aj o opatreniach, ktoré sa robia, aby boli občania v bezpečí, respektíve aby voda napáchala čo najmenšie škody. Napriek tomu voda zatopila nielen komárňanský prístav a lodenice, ale aj známu a vyhľadávanú reštauráciu Csárda, ktorá sa nachádza hneď pri rieke Váh.

Reštaurácia Csárda v Komárne blízko rieky Váh. Foto: Jozef Uhlárik

„Nebolo to také strašné, ako v roku 2013, lebo tentoraz bola voda asi o pol metra nižšie ako vtedy, aj tak ich však zatopilo,“ prezradili nám chlapi, ktorí sa boli na člne pozrieť, ako to pri známom podniku vyzerá. „Všetci sme sa pozerali na tú veľkú vodu a prosili toho hore, aby nás nezastihli povodne ako v Česku, či u nás na Záhorí,“ povedal nám postarší muž, ktorý býva neďaleko Dunaja a zažil aj povodeň v roku 2013.

Pod vodou sa v Komárne ocitli aj niektoré prevádzky v blízkosti Dunaja. Foto: Jozef Uhlárik

Pomáha armáda s technikou

Primátor Komárna si myslí, že ešte bude trvať dni, možno aj týždne než veľká voda opadne, ale je rád, že mesto a všetky zodpovedné organizácie v ňom povodňovú situáciu zvládli. Asi najväčšie problémy na juhu Slovenska narobila veľká voda z rozvodneného Dunaja v Chľabe v novozámockom okrese. Obec doslova odrezala od sveta, pretože jediná prístupová cesta do nej bola zaliata, a tak sa do nej dalo dostať iba po železnici.

Zásobovanie a pomoc občanom Chľaby zabezpečuje armáda. Foto: NSK

„Situácia je momentálne taká, že jediná príjazdová cesta je na viacerých miestach zaliata. Čo sa týka kulminácie, tak sa očakáva, že niekedy okolo obeda, prípadne popoludnia by mala hladina Dunaja podľa prognózy vystúpiť ešte o 10 cm,“ prezradil starosta Chľaby Gregor Izrael.

Spojenie s obcou podľa jeho slov zabezpečuje armáda s technikou, ktorá do nej vozí nielen potraviny, ale aj poštu, lieky do Ústavu sociálnej starostlivosti, a tiež pomáha občanom s presunom k lekárovi či inak sa dostať v prípade potreby z a do obce.

Obdiv miestnym dobrovoľníkom

V Chľabe teda podľa starostu obce všetko riešia vojaci s ich technikou, ktorá má vysokú brodivosť, pretože voda na ceste má miestami výšku aj viac ako pol metra.

„Obyvatelia sú našťastie v bezpečí a zabezpečené je aj zásobovanie miestnych potravín. Môj obdiv patrí miestnym dobrovoľníkom, ktorí v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze a počas mimoriadnej situácie sú v nasadení prakticky nepretržite, pričom mnohí z nich nešli ani do práce,“ povedal dnes pri návšteve Chľaby predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Situáciu v Chľabe si bol obzrieť aj predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík. Zdroj: NSK

Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečujú vybrané medzinárodné vlaky. „Ešte v stredu to boli tri spoje v oboch smeroch, ktoré zastavili v obci Chľaba, vo štvrtok pribudol štvrtý v smere zo Štúrova. Vlaky zatiaľ ľudia využívajú, z obce ich priamo na železničnú zastávku zváža kyvadlovo autobus spoločnosti Arriva, ktorý ostal v našej obci,“ doplnil starosta Gregor Izrael.

„Cesta III. triedy je však naďalej pod vodou a ostáva uzatvorená až do odvolania. O jej opätovnom sprejazdnení rozhodne krízový štáb. Počítame, že to bude v najbližších dňoch,“ uviedol Jakub Takáč z Komunikačného oddelenia Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Ľudia v Komárne chodili k Váhu aj Dunaju a fotili si, ako vysoká voda zaplavuje brehy. Foto: Jozef Uhlárik