Iba v rodinách môže prakticky fungovať „komunizmus“. Prečo im štát berie kompetencie?

O návrate kompetencií štátu do rúk samosprávy sa píše pomerne málo, ale ešte oveľa menej menej sa píše o návrate kompetencií štátu do rúk rodiny. V rodine musíte málokedy vypĺňať byrokratické formuláre, čo hodnotím ako veľmi zdravý jav.

muž, žena, dítě, pole, orání, orba, půda, plih, bída Rodina pracuje na poli. Ilustračné foto: ČTK/Profimedia.sk

V minulosti mala rodina mnoho kompetencií. Oveľa viac ako vtedajšie štátne útvary. Riešila vzdelávanie, sociálny systém, dôchodkový systém, zdravotné poistenie, poľnohospodárstvo či kultúru. Netvrdím, že sa máme vrátiť na lazy a obrábať pole na voloch, ako sa to dialo pred sto rokmi. Tvrdím niečo oveľa šokujúcejšie. Rodina je jediná úroveň, na ktorej môže praktickým spôsobom fungovať komunizmus. Dokonca bez toho, aby niekomu ubližoval.

Ako to bolo za starých čias

Určite ste počuli príbehy o tom, ako rodičia poslali deti radšej na pole ako do školy. Keď však prišla doba profesijnej špecializácie, bola to práve rodina, ktorá sa postarala o výdavky na štúdium. Dôvodom bola zmena motivácie a subjektívne určenie hodnoty vzdelávania pre každého mladého jednotlivca v rodine. Rodičia najlepšie vedeli, aké má ich dieťa predpoklady a potenciál.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.