Vinárov tento rok potrápilo počasie, červené vína by však mali byť excelentné

Pestovatelia zberali hrozno takmer o mesiac skôr, a tak sa ich nedávne dažde a záplavy dotkli len minimálne.

„Tým, že leto bolo mimoriadne teplé, hrozno sa oberalo oveľa skôr, a tak vinohradníci dažďami až tak postihnutí neboli. Jediní, ktorí mali problémy s veľkou vodou, boli tí v okolí Skalice, ale ani tam nie všetci, pretože to bolo vyslovene lokálne,“ prezradila pre Štandard Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Na dažde a vysokú vodu podľa nej najviac doplatili v novom vinohradníctve Vinpera z Radošoviec zo Skalického vinohradníckeho rajónu, kde po veľkých zrážkach zachraňovali, čo sa dalo.

Úroda bude nižšia, ale kvalitnejšia

Dlhotrvajúce vysoké teploty v lete podľa Kaňuchovej Pátkovej spôsobili, že vinohradníci majú v dôsledku extrémneho sucha oveľa nižšiu úrodu, a to minimálne o 20 percent, ale v závislosti od lokality až o 50 percent. Hrozno dozrievalo veľmi rýchlo a vďaka skorému zberu predávali burčiak už v prvý augustový týždeň.

„I preto teraz žiadame ministerstvo, aby nám dovolilo aj skôr dávať víno na trh, čo zákon umožňuje,“ vysvetlila šéfka vinohradníkov. Podľa zákona sa totiž prvé mladé víno mohlo začať predávať až v prvý novembrový pondelok, teraz teda žiadajú, aby to bolo skôr.

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska vydalo rozhodnutie o určení dátumu, pred ktorým je podľa platného zákona zakázané uvádzať na trh víno vo fľašiach vyrobené v kalendárnom roku 2024 z hrozna zozbieraného v tom istom kalendárnom roku, teda pred 01. októbrom 2024,“ uviedla pre Denník Štandard v stanovisku rezortu pôdohospodárstva jeho hovorkyňa Veronika Daničová.

Tento dátum bol podľa nej stanovený na základe odborných odporúčaní s ohľadom na mimoriadne poveternostné udalosti počas letných mesiacov v dôsledku nadpriemerne vysokých teplôt, čo spôsobilo skoré dozrievanie hrozna v porovnaní s predošlými ročníkmi.

Okrem dažďov postihli vinohradníkov v okolí Nitry na jar mrazy, neskôr mali problémy s ľadovcom, ktorý napríklad v lokalite Svodín hrozno vážne poničil, a tak ho v tomto roku ani neoberali. „Regionálne to bol síce veľmi špecifický ročník, kvalita hrozna ale vyzerá byť naozaj excelentná,“ priznala Kaňuchová Pátková, podľa ktorej očakávajú voči päťročnému priemeru celkovo okolo 30 percent nižšiu úrodu.

Jaroslava Kaňuchová Pátková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Letné teplo a slnko hroznu pomohli. „Kvalita vína bude podľa mňa excelentná a mimoriadny ročník bude najmä pre červené vína, pri ktorých môžeme hovoriť o vynikajúcom ročníku. Odrody červeného vína totiž riadne dozreli a už na kroch sa začali odbúravať kyseliny, čo je u týchto vín žiaduce,“ skonštatovala.

Biele vína majú podľa nej tiež vysokú cukornatosť, ale u nich práve pre teplo išli kyseliny rýchlo dole. Kvalita bieleho vína teda bude závisieť od zručnosti vinára.

Zdá sa, že zmena klímy nahráva slovenským vinárom, ktorých vína sú čoraz kvalitnejšie. „To áno, a preto aj my, vinári, hovoríme, že vinohradníctvo a vinárstvo má na Slovensku veľmi veľkú budúcnosť a perspektívu,“ vyhlásila šéfka vinárov.

Úspech slovenských vín

Jej slová potvrdzuje aj veľký úspech slovenských výrobcov na prestížnej celosvetovej výstave vín AWC VIENNA 2024, ktorí si z metropoly Rakúska odniesli množstvo zlatých či strieborných medailí i viaceré ocenenia.

Vo Viedni porotcovia hodnotili 10 824 vín od 1 412 výrobcov zo 41 krajín, pričom Slovensko opäť patrilo medzi tých najúspešnejších. Ocenenie štvorhviezdičkové vinárstvo získali VINS WINERY z Vinosadov a Predium Vráble, ktoré do súťaže poslalo deväť vzoriek vín a všetky získali medaily, pričom tri boli zlaté a šesť strieborných.

„Štyri hviezdy aj tri zlaté medaily nás určite potešili, lebo je to pre nás ďalší veľký úspech na skutočne prestížnej celosvetovej súťaži,“ netajil spokojnosť Milan Solár, spolumajiteľ a obchodný riaditeľ vinárstva Predium Vráble.

Milan Solár, spolumajiteľ a obchodný riaditeľ vinárstva Predium Vráble. Zdroj: Archív Milan Solár

„Všetky tri naše zlaté vína mali nad 91 zo 100 možných bodov, pričom 'najhoršie' bodované dostalo 71 bodov, čo je tiež veľkým úspechom,“ dodal hlavný technológ Jozef Záhorský.

Podľa neho Vrábľanov v tomto roku vytrápilo najmä letné sucho, ktoré vplývalo aj na vznik múčnatky. „So zberom sme začali už 8. augusta a to najhlavnejšie sme stihli zozbierať za tri týždne, teda ešte pred tými veľkými dažďami. Sucho spôsobilo, že úroda bude o voľačo menšia, ale kvalitatívne by to mal byť veľmi dobrý ročník,“ zhodnotil pre denník Štandard Záhorský s tým, že v tomto roku začali so zberom o mesiac skôr ako vlani.

Obrovská konkurencia

Už tradične si v metropole Rakúska úspešne počínali aj vinári zo Château Topoľčianky, ktorí opäť získali ocenenie trojhviezdičkové vinárstvo a domov si priviezli tri zlaté a šesť strieborných medailí.

„Nielen naše, ale celkovo slovenské vína získavajú v ostatných - asi troch rokoch - na prestížnych súťažiach veľa medailí a ocenení, a tak tento náš úspech nie je až takým prekvapením. Máme z neho však veľkú radosť, lebo uspieť v takej obrovskej konkurencii nie je jednoduché,“ prezradil pre náš denník Jaroslav Klein, výkonný riaditeľ vinárstva z Topoľčianok.

Jaroslav Klein, výkonný riaditeľ Château Topoľčianky. Foto: Jozef Uhlárik

Zmena klimatických podmienok podľa neho prispieva k tomu, že vinárstva z našich zemepisných šírok produkujú stále kvalitnejšie vína, ktoré dozrievajú do požadovanej cukornatosti a s dostatočnými kyselinami.

„Jarné mrazy aj ľadovec nám určite negatívne ovplyvnili tohtoročnú úrodu čo do množstva, k čomu sa pridalo aj dlhodobé sucho, ktoré prišlo v čase nalievania hrozna. Pokles teda rátame tak do 30 percent,“ povedal Klein.

Dôležité bolo, aby hrozno zozbierali v pravý čas a čo najrýchlejšie, keďže všetky odrody dozrievali približne v rovnakom čase. „Napriek všetkému sa ukazuje, že z hľadiska kvality bude tento ročník veľmi zaujímavý a najpozitívnejší vplyv to bude mať na červené odrody,“ dodal.

Klobúk dole pred vinármi

Úspech slovenských vinárov vo Viedni Kaňuchovú Pátkovú neprekvapil. „Nielen vo Viedni, ale Slovensko má všeobecne s vínami na medzinárodných súťažiach veľké úspechy. Voči južanským krajinám totiž prinášame jednoducho iné vína, ktoré majú trošku vyšší obsah kyselín, sú vyzretejšie a koncentrovanejšie, takže i preto sme na súťažiach veľmi úspešní,“ skonštatovala.

Podľa nej treba sňať klobúk pred každým vinárom, ktorý získa na medzinárodnom poli nejaké ocenenie. Hodnotiace komisie sú väčšinou veľmi rôznorodé z pohľadu zastúpenia degustátorov z rozličných krajín, ktorých naše víno musí zaujať.

„Akákoľvek medaila v týchto veľkých medzinárodných súťažiach je i preto obrovským úspechom, lebo zaujala veľmi rôznorodú skupinu a ľudí, ktorí to ocenenie udelili,“ povedala na margo úspechov slovenských vinárov vo Viedni.

Slovenskí vinári aj konzumenti sa môžu usmievať, tohtoročné víno by malo byť opäť kvalitné. Foto: Jozef Uhlárik