Na popradskom festivale horských filmov sa predstaví aj deväť slovenských snímok

Roku Zlatej éry československého výškového horolezectva bude venovaný 32. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade. Ten sa začne 9. októbra. Najúspešnejšie filmy následne spoznáme v nedeľu 13. októbra.

MFHF hory Ilustračné foto. Foto: archív MFHF

Na tohtoročný festival sa zaregistrovalo 252 sfilmovaných diel z celého sveta. Organizátori do súťažnej prehliadky vybrali 44 snímok.

„Medzi prihlásenými filmami prevládali horolezecké dokumenty, a to lezenie nielen v nových stenách, ale aj výškové horolezectvo či portréty horolezcov. Nechýbali však ani paraglajding, basejumping, jednotlivé extrémne športy či portréty rôznych športovcov,“ uviedla riaditeľka popradského festivalu Mária Hámorová.

Takmer pätinu súťažných filmov vytvorili slovenskí autori. „Sú tu osvedčené mená ako Pavol Barabáš, Rastislav Hatiar, Jakub Piga, Jaroslav Tešlár, ale máme aj nového filmára, ktorým je Víťazoslav Chrappa,“ dodala riaditeľka festivalu.

Rastislav Hatiar sa uvedie s filmami Rýchle dievča – Marianna Jagerčíková, Lezci z Manína a Horská vodkyňa Denisa Šulcová. Nováčik Víťazoslav Chrappa sa uvedie snímkou Via Slovakia, Jaroslav Tešlár s filmom Okolo Annapurny. Jakub Piga prihlásil snímku Horská dyáda. S troma filmami sa predstaví aj Pavol Barabáš, a to JAMES, Desiatkový kráľ a Nahé svety.

O držiteľovi Grand Prix popradského festivalu rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení Miłka Raulin (Poľsko), Martin Dvořáček (Česko) a Martin Kaňuch (Slovensko). Okrem hlavnej ceny udelí hodnotiaca komisia aj ďalšie ocenenia.

Súčasťou festivalu sú aj prednášky a besedy s hosťami, ktoré budú začínať o 18.00 h. Prvá debata sa uskutoční vo štvrtok 10. októbra s jedným z najlepších súčasných slovenských lezcov Martinom Krasňanským. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí výstup na Trango Tower, kde so spolulezcami urobil druhé opakovanie cesty Gran Diedre Desplomado po 38 rokoch.

Hlavným hosťom piatkovej besedy 11. októbra s názvom Zlatý rok Zlatej éry bude horolezec Zoltán Demján. Tohto roku uplynie 40. rokov od jeho výstupu na Mount Everest. Debatovať sa bude nielen o jeho výkonoch, ale aj o ďalších úspechoch československých horolezcov, ktorí v roku 1984 vystúpili na Čo Oju, Lhoce Šar či Denali.

Ešte pred besedou so Zoltánom Demjánom predstavia autori nového horolezeckého sprievodcu Slovenské Tatry – 100 najlepších zimných ciest. V sobotu 12. októbra sa zrealizuje beseda s názvom Eiger – náš život s nemeckými hosťami Robertom a Danielou Jasperovcami, ktorí sa radia k extrémnym lezcom.

Hlavná premietacia sála bude už tradične vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade. Okrem nej sa budú filmy premietať aj v Kine Tatran v Poprade, Kine Iskra v Kežmarku a Kine Mier v Spišskej Novej Vsi.

V pondelok (30. septembra) začal predpredaj lístkov na jednotlivé súťažné bloky. Tých bude dokopy 15. V hlavnej sále sa budú premietať o 9.00, 12.00, 15.00, 18.00 a 21.00 h. Vstupné na jeden blok bude vo výške päť až osem eur.


Zvýšenie daní na akvaparky a kúpaliská môže znížiť konkurencieschopnosť a návštevnosť, čo ohrozuje domáci turizmus.
Prejsť na článok
V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok