Sputnikom sa môže začať očkovať. Vláda definitívne odobrila ruskú vakcínu

Ministerstvo zdravotníctva má do 7. júna umožniť očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V. Podľa šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) budú vakcíny dostupné na celom Slovensku a očkovať sa nimi budú môcť dospelí do 60 rokov.

13. schôdza vlády SR Vladimír Lengvarský. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vo vláde nepanuje v tomto smere konsenzus. Obaja ministri zo strany SaS napríklad očkovanie Sputnikom podporili. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) sa však zdržala hlasovania. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) hlasovala proti.

Minister Lengvarský udelí Sputniku povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku. „O bezpečnosti vakcíny asi nemusíme pochybovať, štandardný európsky proces to však nie je,“ povedal minister v utorok v Rádiu Expres.

V súvislosti s očkovaním touto vakcínou vydá minister záväzné usmernenie, ktoré zabezpečí, že všetci občania, ktorým podali Sputnik V, budú v prípade výskytu potenciálnych vedľajších účinkov okamžite lekárom manažovaní v súlade s odbornými odporúčaniami.

V nasledujúcich dňoch by sa mali vyriešiť podmienky registrácie na očkovanie ruskou vakcínou ako aj podrobnosti začatia očkovania. Minister načrtol, že štepiť sa ním zrejme bude vo veľkokapacitných očkovacích centrách. „Pripravuje sa plán, vakcíny by mali byť dostupné po celom Slovensku,“ prezradil Lengvarský po stredajšom rokovaní vlády.

Ďalšie dodávky sú neisté, seniori sa ním očkovať nebudú

Na Slovensku máme aktuálne 200-tisíc dávok tejto očkovacej látky. Zmluvu sme uzavreli na dva milióny dávok, zatiaľ sme však nezaplatili ani za prvú dodávku, pretože vakcíny nie sú naším majetkom. V nasledujúcich dňoch chce rezort požiadať ruského výrobcu o faktúru a za ampulky zaplatiť.

Podľa ministra je zatiaľ nákup zvyšných ampuliek neistý. Dokúpiť ich podľa zmluvy môžeme aj s odstupom času, teda po schválení Európskou liekovou agentúrou (EMA).

„Záleží to od záujmu v prvom kole, v ktorom bude 200-tisíc kusov, podľa toho sa rozhodneme ďalej,“ uviedol. Predbežný záujem minister odmietol komentovať.

Z výsledkov priekusmu, ktorý na prelome apríla a mája urobila agentúra Focus, vyplynulo, že len Sputniku dôveruje 7,3 percenta opýtaných. Dve tretiny z nich by sa však nedali zaočkovať, keby mali vakcínu k dispozícii. Je preto otázne, koľko ľudí sa ruskou látkou skutočne zaštepí.

Zodpovednosť za nežiaduce účinky Sputnika nesie štát. Očkovať sa ním budú môcť vekové kategórie od 18 do 60 rokov. Také sú vraj odporúčania ruského výrobcu. Ľudia v postproduktívnom veku sa ním očkovať nesmú pre nedostatok dát z klinických štúdií. Zatiaľ nevieme, či by pre nich bola vakcína bezpečná.

Testy dopadli dobre

Z výsledkov laboratórnych testov, ktoré sa ukončili 16. apríla, vyplýva, že vo všetkých ukončených parametroch kontrolovaná vakcína vyhovela špecifikáciám dokumentácie výrobcu. Vakcína obstála aj v testoch, ktoré robilo certifikované OMCL laboratórium v Maďarsku.

Prvá dávka vakcíny v slovenských skladoch má dátum exspirácie v júli a druhá dávka v auguste. Očkovací interval je pri Sputniku 28 dní. Podľa ministra ju dovtedy stihneme minúť a nevyjde nazmar.

Vladimír Zelník, riaditeľ Biotechnologických laboratórií, ktoré skúmali Sputnik, v rozhovore pre Štandard uviedol, že nemajú signály o tom, že by bol Sputnik nebezpečný.

Očkovacia látka je založená na vektorovej technológii a využíva dva ľudské adenovírusy. Podľa odborníkov preto môžeme očakávať, že bude spôsobovať porovnateľné vedľajšie účinky ako Vaxzervia od spoločnosti AstraZeneca či vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson.

Dve posledné vymenované vakcíny spôsobujú v zriedkavých prípadoch aj nežiaduce účinky v podobe tromboembolických ochorení najmä u ľudí v produktívnom veku. Odborníci tvrdia, že ich vnímame len pre masívnosť očkovania, vakcíny sú bezpečné a ich prínosy prevyšujú možné riziká.

Niektoré európske štáty napriek tomu očkovanie nimi pozastavili, alebo upravili vakcinačnú stratégiu. Aj na Slovensku je aktuálne diskusia o tom, že by sa Vaxzervia odporúčala ľuďom od 60. roku života. Minister v stredu načrtol, že prípady trombóz sa môžu u mladých prejaviť aj po očkovaní Sputnikom. Napriek tomu bude pri štepení postupovať podľa ruského návodu a vakcíny ostatnú prístupné aj pre mladších.

(tasr, est)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok