Drucker: Kritika školy za spomienku na Tepláreň je nehoráznym útokom extrémistov

Minister školstva Tomáš Drucker nazval politikov hnutia Republika, ktorí skritizovali spomienkové podujatie na výročie dvojnásobnej vraždy pred Teplárňou, zúfalcami.

Výjazdové rokovanie vlády v Modre Tomáš Drucker na výjazdovom rokovaní vlády v Modre. Foto Neubauer/TASR

Podľa ministra je „absolútne neprijateľné“, aby sa školy na Slovensku stávali „terčom primitívnej kampane a zastrašovania“. „A myslím si, že len zúfalci, ktorí nemajú Slovensku čo ponúknuť, si za terč svojich útokov berú deti, školu a učiteľov,“ dodal Drucker počas tlačovej konferencie na výjazdovom rokovaní vlády v Modre.

Vo svojom vystúpení minister školstva za stranu Hlas ostro skritizoval nielen hnutie Republika za ich videá o spomienkovom podujatí na Gymnáziu Ľudovíta Štúra, ale aj médiá. Škola sa totiž podľa neho stala „terčom nehorázneho útoku extrémistických politikov a dezinformačných médií“. Ich kritiku nazval „hysterickou kampaňou“.

O obsahu vzdelávania na slovenských školách podľa neho nemajú rozhodovať „ľudia, ktorí popierajú holokaust alebo pre ktorých čiernym dňom histórie Slovenska je Slovenské národné povstanie“. Minister tak reagoval na vyjadrenia Milana Mazureka z roku 2015, keď bol poslancom za ĽSNS.

Práve europoslanec Milan Mazurek (Republika) spolu s Líviou Pavlíkovou boli tými, kto vo videách na sociálnej sieti upozornili na spomienkovú akciu, ktorá sa mala v piatok 11. októbra konať na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Obaja vo videu tvrdili, že s iniciatívou prišla učiteľka gymnázia, o čom ich informoval študent. Učiteľka údajne oslovila žiakov, aby prišli do školy v pestrofarebnom oblečení na znak solidarity s obeťami útoku. Mali takisto vytvoriť plagáty, ktoré by boli súčasťou výstavy na chodbe školy.

Fico podujatie kritizoval

Ostrá kritika ministra školstva prichádza iba deň po tom, čo sa na adresu spomienkovej akcie trenčianskeho gymnázia vyjadril aj Robert Fico (Smer). „Ako má vláda vedieť o tom, že v Trenčíne nejaký pomätený profesor na strednej škole zorganizuje pre študentov výstavu ohľadom LGBTI,“ povedal predseda vlády, čím reagoval aj na kritiku zo strany denníka Štandard.

Premiér zároveň vyzval rodičov, aby nahlasovali, pokiaľ by na škole, ktorú navštevujú ich deti, niekto organizoval podobné LGBTI+ podujatia.

Minister školstva v tejto súvislosti po výjazdovom rokovaní vlády tiež podotkol, že rodičia budú podpisovať informované súhlasy, ak budú plánované na školách prednášky a diskusie.

Spomienku zorganizuje mesto

Primátor Trenčína Richard Rybníček sa pred niekoľkými dňami zastal trenčianskeho gymnázia, v ktorom sa malo konať spomienkové podujatie na výročie Teplárne. Keďže akciu škola zrušila, zobral si jej organizovanie pod svoje krídla.

V stredu Rybníček informoval, že mesto v piatok v Trenčíne usporiada spomienku na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha zavraždených pred Teplárňou.

„Bude to spomienka, kedy každý študent, ktorý bude chcieť, môže prísť zapáliť sviečku, priniesť nejaký obrázok. Celá akcia sa bude volať Deň pestrosti. Bude tam kniha, do ktorej môžu napísať odkaz do neba obom zavraždeným chlapcom. S najväčšou pravdepodobnosťou bude podujatie na Námestí študentov neďaleko budovy gymnázia,“ priblížil trenčiansky primátor.

Rybníček pripomenul, že spomienka na zavraždených sa konala aj minulý rok, bola internou záležitosťou gymnázia, nikto o tom ani nevedel a bolo to v poriadku. Podľa vlastných slov ho trápi, že vedenie školy a mnohí iní v tom študentov nechali samých a nikto sa ich nezastal.

„Tento rok im to vedenie školy zakázalo na základe vyjadrenia pána Mazureka, ktorý potrebuje bojovať s nejakým nepriateľom. Tí mladí ľudia od 11 do 18 rokov sú študenti gymnázia, nie sú to hlupáci,“ dodal Rybníček.

Župan Baška berie Deň pestrosti na vedomie

O vyjadrenie sme požiadali aj predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku (Smer). Zriaďovateľom Gymnázia Ľ. Štúra je práve trenčianska župa.

„K zrušeniu spomienkového podujatia na gymnáziu došlo rozhodnutím riaditeľa školy. Ako zriaďovateľ školy sme boli ubezpečení, že škole v žiadnom prípade nešlo o šírenie akejkoľvek ideológie,“ poznamenal Baška.

Aktivity, ktoré idú nad rámec školského vzdelávacieho programu a štátneho vzdelávacieho programu na školách, ktore spravuje župa sa musia korigovať tak, aby neporušovali zákon, uviedol župan. Ďalej dodal, že akademická pôda nie je priestorom na šírenie akýchkoľvek ideologických alebo politických názorov.

„Spomienkové podujatie, ktoré organizuje mesto Trenčín je určené pre širokú verejnosť a berieme ho na vedomie,“ uviedol Baška.

(dv, lh, tasr)