Deň pestrosti v Trenčíne sa začal modlitbou Richarda Rybníčka

Na Námestí študentov pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne sa dnes koná pietna spomienka na dvoch zavraždených ľudí Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha pred bratislavskou Teplárňou. Podujatie organizuje trenčianska radnica.

Richard Rybníček na Námestí študentov v Trenčíne. Foto: Ľubomír Chochula Richard Rybníček na Námestí študentov v Trenčíne. Foto: Ľubomír Chochula

O pol ôsmej prišiel primátor mesta Richard Rybníček, ktorý sa za obete útoku spred dvoch rokov pomodlil. „Chcem vyzvať všetkých kresťanov, aby sme si uvedomili, že naším nepriateľom nie sú študenti z gymnázia, a vôbec nie učitelia, ale aby sme sa sústredili na seba a bojovali proti skutočnému zlu. Modlime sa za slobodu,“ povedal pre Štandard trenčiansky primátor.

Študentka zapaľuje sviečku. Foto: Ľubomír Chochula

Na námestie postupne prichádzali tí, ktorí si chceli uctiť pamiatku mladých mužov zapálením sviečky pod ich vystavené fotografie či zápisom do knihy.

„Všetci by sme si mali uvedomiť, že v slobodnej krajine by sa takéto veci, ako sa stali týmto dvom mladým ľuďom, nemali diať,“ poznamenala pre redakciu jedna zo študentiek gymnázia.

Na podujatí sa zúčastnila aj učiteľka gymnázia. Foto: Ľubomír Chochula

Ráno bolo na akcii zhruba dvadsať až tridsať ľudí. Prišli väčšinou gymnazisti, ale aj deti, zamestnanci mestského úradu a zopár okoloidúcich Trenčanov. V pozadí viseli dva transparenty.

Transparent na podujatí. Foto: Ľubomír Chochula
Transparent na námestí. Foto: Ľubomír Chochula

Na mieste nechýbala ani učiteľka gymnázia, ktorá prišla s touto iniciatívou, no po kritike sa vedenie školy rozhodlo podujatie nezorganizovať. Pedagogička uviedla, že vlani sa Deň pestrosti konal bez problémov a nikomu neprekážala ani dúhová vlajka.

Spomienková akcia potrvá dnes na námestí i v priestoroch gymnázia do 16:00.

Takmer všetci prítomní sa zapísali do knihy. Foto: Ľubomír Chochula

Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok